Tαξίδια με ταχύτητα υπερηχητική!

Tαξίδια με ταχύτητα υπερηχητική!

Οι μεταφορές του μέλλοντος θα είναι κάτι μεταξύ Κονκόρντ, ηλεκτρομαγνητικού όπλου και τραπεζιού για εναέριο χόκεϊ.

Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ αποκάλυψε πρόσφατα τα σχέδια για το σύστημα Hyperloop, με το οποίο ελπίζει ότι θα μεταφέρονται μια μέρα επιβάτες και αυτοκίνητα ανάμεσα στο Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο, με ταχύτητα μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου.

Ύστερα από περίπου ένα χρόνο εικασιών και φημών, ο Μασκ δημοσιοποίησε τα σχέδιά του για το σύστημα την προηγούμενη Δευτέρα σε ένα αρχείο 57 σελίδων. Οι άνθρωποι και τα αυτοκίνητα θα μεταφέρονται ανάμεσα στις πόλεις μέσα σε κάψουλες από αλουμίνιο που θα ταξιδεύουν με ταχύτητα ως και 800 μίλια την ώρα, μέσα σε υπερυψωμένους σωλήνες. Ο Μασκ ανέφερε ότι εμπνεύστηκε από τους πνευματικούς σωλήνες που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ταχυδρομείου μεταξύ κτιρίων.

Όπως επισημαίνει και ο Guardian, ο ιδρυτής του PayPal έχει μανία με τις μεταφορές και έχει χρησιμοποιήσει την περιουσία του για να αναπτύξει τη μάρκα ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla και την εταιρεία ιδιωτικών διαστημικών πτήσεων SpaceX. Παλαιότερα, είχε πει ότι το Hyperloop θα είναι ένας συνδυασμός «Κονκόρντ, ηλεκτρομαγνητικού όπλου και τραπεζιού για εναέριο χόκεϊ»

Διαβάστε ακόμη: Μοντέρνοι, διάσημοι κι εφευρέτες

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, το σύστημα θα μπορούσε να κατασκευαστεί με κόστος 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων αν θα περιλαμβάνει μόνο κάψουλες για ανθρώπους, ή 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων αν θα λειτουργεί με τις μεγαλύτερες κάψουλες μεταφοράς αυτοκινήτων και επιβατών.

Ο Μασκ είπε ότι, σύμφωνα με το όραμά του, 70 κάψουλες θα μπορούσαν να ταξιδεύουν ανάμεσα στο Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο με συχνότητα δρομολογίων κάθε 30 δευτερόλεπτα, μέσα σε σωλήνες χαμηλής πίεσης σχεδιασμένους έτσι ώστε να ελαχιστοποιούν την τριβή και να επιτρέπουν υψηλότερες ταχύτητες. «Θα είναι σαν να πηγαίνεις μια βόλτα με το Διαστημικό Βουνό στη Ντίσνεϋλαντ».

Το σύστημα είναι σχεδιασμένο για πόλεις που έχουν απόσταση μεταξύ τους λιγότερη από 900 μίλια και χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα οδικής κυκλοφορίας.

Ο Μασκ περιέγραψε το σύστημα Hyperloop σε ένα συνέδριο τον περασμένο Μάιο και ανέφερε ότι το σύστημα, που θα τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια, θα επιτρέπει στους επιβάτες να πάνε από το Λος Άντζελες στο Σαν Φρατζίσκο σε λιγότερο από 30 λεπτά. Ένα τέτοιο ταξίδι θα διαρκεί πέντε ώρες λιγότερο από το χρόνο που απαιτείται με αυτοκίνητο.

Διαβάστε ακόμη: Οι μεταφορές κοιτούν προς τον ήλιο 

Είναι μάλλον απίθανο να κατασκευάσει ο επενδυτής ένα τέτοιο δίκτυο μόνος του και γι’ αυτό ελπίζει ότι άλλοι θα αναλάβουν την πρόκληση από κοινού μαζί του. Εξάλλου, ένας από του λόγους που δημοσιεύθηκαν τα σχέδια είναι για να δοθεί η ευκαιρία σε άλλους να τα βελτιώσουν και να δώσουν τη δική τους κριτική ανατροφοδότηση.

Σε μία ανάρτηση στο μπλογκ του, ο Μασκ έγραψε:

«Το κίνητρο για ένα νέο σύστημα μαζικής μεταφοράς είναι αγαθό. Θα ήταν καταπληκτικό να είχαμε μία εναλλακτική πρόταση στην πτήση ή την οδήγηση, αλλά προφανώς μόνο αν αυτή θα ήταν καλύτερη από την πτήση ή την οδήγηση. Το τρένο θα ήταν πιο αργό, πιο ακριβό στη λειτουργία του (αν δεν είναι επιδοτούμενο), και λιγότερο ασφαλές από το αεροπλάνο, άρα γιατί θα το χρησιμοποιούσε κάποιος;

Αν πρόκειται να γίνει μία τεράστια επένδυση σε ένα νέο σύστημα μεταφορών, τότε η απόδοσή του θα πρέπει να είναι εξίσου τεράστια. Σε σχέση με τις εναλλακτικές, θα πρέπει ιδανικά να είναι:

Ασφαλέστερο

Ταχύτερο

Χαμηλότερου κόστους

Πιο πρακτικό

Ανεπηρέαστο από καιρικές συνθήκες

Αυτοκινούμενο

Ανεπηρέαστο από σεισμούς

και να μην λειτουργεί αποδιοργανωτικά για όσους ζουν κατά μήκος της διαδρομής»

Το Hyperloop θα μπορούσε να ικανοποιήσει αυτά τα κριτήρια, σύμφωνα με τον Μασκ.

Ο ίδιος παρουσίασε τις φιλοδοξίες του σχετικά με το Hyperloop σε μία ημερίδα οργανωμένη από την Google την περασμένη εβδομάδα, μαζί με τον συνάδελφό του επιχειρηματία και εξερευνητή του διαστήματος Ρίτσαρντ Μπράνσον. «Θες το μέλλον να είναι καλύτερο από το παρελθόν – ή τουλάχιστον εγώ το θέλω, αρκετά».

Διαβάστε ακόμη: Ηλιακή λεωφόρος