Τεχνολογικά «θαύματα» που αλλάζουν όλα όσα ξέραμε για τα μικρομεσαία αυτοκίνητα

Τεχνολογικά «θαύματα» που αλλάζουν όλα όσα ξέραμε για τα μικρομεσαία αυτοκίνητα

Η πολυτέλεια των τεχνολογικών εξελίξεων δεν είναι προνόμιο μόνο των μεγάλων και ακριβών οχημάτων.

 

Ένα από τα σημαντικότερα νέα θέματα που θα απασχολήσουν τον κλάδο του αυτοκινήτου το 2019, είναι η αναδιάρθρωση της μικρομεσαίας κατηγορίας. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες με συντονισμένες προσπάθειες θα προσπαθήσουν τα επόμενα χρόνια να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών για τα αυτοκίνητα που κατατάσσονται στη μικρομεσαία κατηγορία.

Αυτή η κατηγορία μέχρι πριν λίγα χρόνια κατείχε σημαντικό μερίδιο από την ευρωπαϊκή αγορά. Όμως το ποσοστό των πωλήσεων μειώθηκε δραματικά, λόγω της στροφής των καταναλωτών στα SUV και τα Crossover.

Στη προσπάθεια συμμετέχουν τα νέα μοντέλα Ford Focus, Kia Ceed κ.ά. καθώς και τα αναμενόμενα επίσης νέα, Toyota Corolla, VW Golf, Opel Astra κ.ά.

Μεγάλη έμφαση δίνουν οι κατασκευαστές και στον τομέα της τεχνολογίας που φέρουν τα νέα μικρομεσαία μοντέλα.

Η νέα Corolla προσφέρει μία γκάμα τεχνολογιών άνεσης και πρακτικότητας. Οι τεχνολογίες αυτές βελτιώνουν τη ζωή στο αυτοκίνητο, τόσο για τον οδηγό όσο και για όλους τους επιβάτες.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αναβάθμιση του χώρου αποσκευών της Corolla Touring Sports με χαρακτηριστικά όπως ένα πάτωμα δύο όψεων και δύο θέσεων που προσφέρεται στάνταρ σε όλη την γκάμα, τα παγκοσμίως πρώτα φώτα LED και, στις εκδόσεις High grade, μία αλουμινένια αντιολισθητική ράγα.

Άλλες τεχνολογίες που ξεχωρίζουν είναι:

Προβολείς LED: Μία σειρά τριών, ανάλογα με την έκδοση, εμπρός φωτιστικών σωμάτων LED με έναν παραβολικό προβολέα τριών LED, έναν προβολέα Bi-Beam LED με AHB, και έναν προβολέα LED με Adaptive High-beam System (AHS).

Παγκόσμια πρωτιά – Τρισδιάστατα Όργανα: Ο πίνακας οργάνων περιλαμβάνει μία Οθόνη Πολλαπλών Πληροφοριών 7”, με δυνατότητα επιλογής μεταξύ ψηφιακού και αναλογικού ταχύμετρου. Ο πίνακας μπορεί έχει επίσης πρόγραμμα τρισδιάσταστης απεικόνισης, όπου τα όργανα μοιάζουν να αιωρούνται.

Head-up Display (HUD): Η θέση και η φωτεινότητά της ρυθμίζονται μέσω διακοπτών του τιμονιού, μία προαιρετική έγχρωμη οθόνη TFT Head-up Display 10” προβάλλει διάφορες πληροφορίες σχετικές με την οδήγηση και προειδοποιήσεις στο παρμπρίζ στο πεδίο ορατότητας του οδηγού, όπως όρια ταχύτητας, οδηγίες πλοήγησης και δείκτη οικολογικής οδήγησης.

Toyota Touch Multimedia System: Η νέα έγχρωμη οθόνη αφής 8” στην κεντρική κονσόλα της Corolla περιλαμβάνει το Toyota’s Touch 2 με το σύστημα Go multimedia & navigation. Η συνολική εμπειρία χρήστη αυτού του ταχύτατου συστήματος αναβαθμίζει με λειτουργίες ελέγχου αφής, ζουμ και ολίσθησης, αλλά και την προσθήκη ενός συστήματος αναζήτησης πολλαπλού περιεχομένου One Box Search.

eCall: το eCall βοηθά τους οδηγούς σε ένα ατύχημα όπου ενεργοποιούνται οι αερόσακοι. Αυτό επικοινωνεί αυτόματα με εθνικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες όπως θέση οχήματος και αριθμός επιβατών και διασφαλίζονται ότι οι επιβαίνοντες θα μπορούν να επικοινωνήσουν με το κέντρο υποστήριξης έκτακτης ανάγκης ακόμα και αν είναι ακινητοποιημένοι λόγω σοβαρής πρόσκρουσης.

Το eCall επιτρέπει επίσης στους επιβάτες να επικοινωνήσουν απευθείας με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μέσω ενός μπουτόν one-push. Η κλήση γίνεται με χρήση της ενσωματωμένης κάρτας SIM στο όχημα, χωρίς χρέωση για τον ιδιοκτήτη.

Connected Services: Συνδεδεμένες υπηρεσίες θα προσφέρονται επίσης με τη νέα Corolla. Αυτή η νέα εφαρμογή φέρνει πολυάριθμα χαρακτηριστικά άνεσης και ξεγνοιασιάς στους πελάτες όπως, καθοδήγηση τελευταίου χιλιομέτρου (Last Mile guidance), πλοήγηση Send to Car, Find my Car, Ανάλυση Οδήγησης (Driving analytics) και Υπενθύμιση Σέρβις (Maintenance Reminder).

JBL GreenEdge Premium Sound System: Οι υβριδικές εκδόσεις μπορούν να εφοδιάζονται με ένα ηχοσύστημα JBL Premium Sound System 8-ηχείων. Τα ηχεία – συμπεριλαμβανομένου του θρυλικού τουίτερ τύπου κόρνας της JBL τοποθετημένου στην κολώνα Α – έχουν προσαρμοστεί ειδικά στην ακουστική της ηχομονωμένης καμπίνας. Το σύστημα βασίζεται σε τεχνολογία Clari-FiTM που συμπληρώνει τις συχνότητες οι οποίες χάνονται σε συμπιεσμένα αρχεία ήχου –όπως αρχεία MP3 ή streaming audio – σε πραγματικό χρόνο, αποκαθιστώντας την ποιότητα ήχου, και το στερεοφωνικό μίγμα σε επίπεδο σχεδόν πρωτότυπης εγγραφής.

Wireless Mobile Phone Charging: Ένα σύστημα ασύρματης φόρτισης επιτρέπει την επαναφόρτιση όλων των κινητών τηλεφώνων που είναι συμβατά με Wireless Power Consortium (WPC) τοποθετώντας τα απλά σε μία ειδική επιφάνεια μπροστά από τον επιλογέα ταχυτήτων.

Skyview Panoramic Sunroof: Η πανοραμική οροφή Skyview περιλαμβάνει δύο κρυστάλλινα πάνελ, από τα οποία το εμπρός τμήμα είναι συρόμενο πετυχαίνοντας μέγιστο άνοιγμα 272 χιλ. Ένας ανεμοθραύστης μειώνει το θόρυβο του αέρα όταν το πάνελ είναι τελείως ανοιχτό και η οροφή εφοδιάζεται με ένα εσωτερικό, ηλεκτρικό σκιάδιο.

Power Tailgate Kick Sensor (Αισθητήρας Ηλεκτρικής Πίσω Πόρτας): Ένας αισθητήρας κίνησης ποδιού διατίθεται τώρα για το άνοιγμα/κλείσιμο της ηλεκτρικής πίσω πόρτας του Touring Sports, που ενεργοποιείται σύροντας το πόδι κάτω από το κεντρικό τμήμα του πίσω προφυλακτήρα. Το ύψος της πίσω πόρτας όταν ανοίγει τελείως είναι προσαρμοζόμενο. Η πίσω πόρτα περιλαμβάνει τώρα ένα μπουτόν ανοίγματος και κλειδώματος one-touch.

Simple Intelligent Park Assist με Intelligent Clearance Sonar (SIPA+ICS): Το σύστημα χρησιμοποιεί πίσω κάμερα και αισθητήρες υπερήχων στον εμπρός προφυλακτήρα για τον εντοπισμό κατάλληλων κάθετων και παράλληλων χώρων στάθμευσης. Στη συνέχεια, αυτό εφαρμόζει αυτόματα τη σωστή αλληλουχία ελιγμών διεύθυνσης για να παρκάρει το όχημα στο χώρο στάθμευσης. Το μόνο που πρέπει να κάνει ο οδηγός είναι να ελέγχει την ταχύτητα του οχήματος. Το SIPA ενεργοποιεί αυτόματα το σύστημα Intelligent Clearance Sonar (ICS), εξασφαλίζοντας την ασφάλεια των ελιγμών παρκαρίσματος.