Το TEDx University of Piraeus ξεκινάει το φετινό του «ταξίδι»

Το TEDx University of Piraeus ξεκινάει το φετινό του «ταξίδι»

Το Σάββατο 26 Απριλίου οι Time Voyagers θα ταξιδέψουν στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μέσα από τις εμπειρίες και τα βιώματα των ομιλητών.

Ως «Time Voyagers» καλούμαστε κατά τη διάρκεια του δεύτερου TEDx University of Piraeus να εξερευνήσουμε τις επιτυχίες και αποτυχίες του παρελθόντος, τις ιδέες του παρόντος και τα σχέδια του μέλλοντος.

Οι ομιλητές ή αλλιώς οι «Τime Turners» προέρχονται από τον χώρο της επιστήμης, των επιχειρήσεων, της τεχνολογίας, της τέχνης, της δημοσιογραφίας και του θεάματος, ενώ έκαστος εξ αυτών θα έχει στη διάθεσή του 18 λεπτά για να μας ξεναγήσουν ο καθένας ξεχωριστά στις ιδέες του. Ξεχωριστές εμπειρίες και διδάγματα θα καταγραφούν στο ιστορικό κτήριο του Πειραιά.

Ανάμεσα σε αυτούς που θα ανέβουν στη σκηνή για να μας «ταξιδέψουν» βρίσκονται: Αχιλλέας Σταματιάδης, Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, Γιάννης Λαούρης, Ειρήνη Χειρδάρη, Δρ. Ιωάννης Μ. Καλογεράκης, Μαριλένα Φατσέα, Κώστας Βουτσάς και η  Μαρία Γιαχνάκη.

Εμείς μιλήσαμε με την ομάδας του TEDx University of Piraeus για το «ταξίδι» αυτό, τη γνώμη τους για το θεσμό, τα σχέδια τους αλλά και τη συμμετοχή των νέων.

Tο TEDx University of Piraeus έρχεται με το «Time Voyagers» μιλήστε μας γι αυτό το ταξίδι στο χρόνο και γιατί επιλέξατε αυτή τη θεματική.

Στις 26 Απριλίου οι συμμετέχοντες μετατρέπονται σε Time Voyagers και ταξιδεύουν στο χωροχρόνο των ιδεών. Στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά φιλοξενεί αυτό το ταξίδι μέσα από το οποίο θα δούμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε το παρελθόν ώστε να χτίσουμε ένα επιτυχημένο μέλλον. Η επιλογή της θεματικής του χρόνου είναι όχι μόνο επίκαιρη, αλλά και άμεσα συνδεδεμένη με όσα καλείται να αντιμετωπίσει η νέα γενιά. Και αυτό γιατί διανύουμε μια περίοδο στην οποία το μέλλον μοιάζει πιο αβέβαιο από ποτέ. Αυτή την αβεβαιότητα έρχεται να μετατρέψει σε σιγουριά το TEDx University of Piraeus. Οι νέοι πρέπει να είναι αισιόδοξοι για το μέλλον και για τα όνειρα τους. Μέσα από τις ομιλίες θα δούμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα διδάγματα του παρελθόντος για να φτιάξουμε το δικό μας μέλλον.

Θεωρείτε πως οι εμπειρίες του παρελθόντος μας κάνουν καλύτερους;

Φυσικά! Κάθε εμπειρία που ζούμε προϋποθέτει μια επιλογή. Οι επιλογές οδηγούν σε θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα. Ετσι και οι εμπειρίες. Αν μια εμπειρία καταλήξει σε κάτι καλό, θα έχουμε πετύχει έναν στόχο. Τον στόχο για τον οποίο επιλέξαμε να ζήσουμε την εκάστοτε εμπειρία. Αν όμως καταλήξει σε κάτι μη επιθυμητό, τότε το αποτέλεσμα μας οδηγεί στο να γίνουμε καλύτεροι. Να μάθουμε από τα λάθη και τις επιλογές αυτές ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι την επόμενη φορά. Ουσιαστικά κάθε εμπειρία του παρελθόντος λειτουργεί ως ανατροφοδότηση για το μέλλον.

Και τι γίνεται αν είμαστε «προσκολλημένοι» στο τι έγινε και όχι στο τι θα κάνουμε;

Χάνουμε πολύτιμο χρόνο από την ίδια μας τη ζωή. Δεν κοιτάμε στο πως θα ξημερώσει η επόμενη ημέρα αλλά στο πως νύχτωσε. Και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε εγκαίρως. Ευκαιρίες δεν θα μας προσφέρονται για πάντα. Πρέπει να έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας ώστε να τις βλέπουμε, να τις αρπάζουμε και να τις ζούμε. Μένοντας «προσκολλημένοι» στο παρελθόν, χάνουμε περισσότερα απ’ όσα φανταζόμαστε…

Πόσο σημαντική θεωρείται τη συμμετοχή των νέων σε τέτοιες δράσεις;

Οι νέοι οφείλουν να συμμετέχουν σε τέτοιες δράσεις. Πρώτα απ’ όλα στον ίδιο τους τον εαυτό. Γιατί όταν είσαι νέος, ανοίγεις τους ορίζοντες σου, ακούς και φιλτράρεις καινούρια πράγματα, γεννάς ιδέες, σκέφτεσαι με εναλλακτικούς τρόπους. Όλα αυτά δεν θα τα μάθεις μονάχα σε ένα αμφιθέατρο, αλλά και σε δραστηριότητες οι οποίες οξύνουν το κριτικό σου πνεύμα και σου δίνουν περαιτέρω ερεθίσματα. Δράσεις που κινητοποιούν, ενεργοποιούν, και σε προετοιμάζουν καλύτερα από οτιδήποτε άλλο.

Ο Κρις Άντερσον το 2006 είχε πει πως τα σχολεία σκοτώνουν τη δημιουργικότητα. Τι πιστεύετε;

Δεν ξέρω αν την σκοτώνουν αλλά σίγουρα δεν την αναπτύσσουν. Τα σχολεία δεν υπάρχουν μόνο για να δίνουν γνώση στα παιδιά. Αλλά και για να αναπτύσσουν τις δεξιότητες τους, ακόμα και τα ταλέντα τους. Θεωρητικά τουλάχιστον. Πρακτικά όμως; Ακόμα και ένα παιδί να υπάρχει σήμερα το οποίο μαθαίνει τα μαθήματα του παπαγαλία, δεν έχει ανακαλύψει έως το λύκειο την κλίση του και δεν του δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχει σε ομαδικές δράσεις, τότε πρέπει να αναθεωρηθεί από την βάση του ο θεσμός του σχολείου.

Ποια η γνώμη σας για τα ελληνικά πανεπιστήμια και τη διακίνηση των ιδεών;

Στα πανεπιστημιακά ιδρύματα υπάρχουν εξαίρετα και μοναδικά φρέσκα μυαλά. Νέοι επιστήμονες που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν, να ανακαλύψουν και να αλλάξουν τον κόσμο μας. Όμως υπάρχει κάτι το οποίο δεν τους επιτρέπει να αναδείξουν το μεγαλείο τους. Ίσως αυτό να βρίσκεται στη βάση των ελληνικών πανεπιστημίων, γι’ αυτό και είναι δύσκολο να αλλάξει. Τα ακαδημαϊκά ιδρύματα είναι ένας χώρος όπου η γνώση παράγεται και προάγεται. Δεν δίνεται όμως, ο κατάλληλος χώρος για να γίνει πράξη η συσσωρευμένη αυτή γνώση με συνέπεια να μένει ανεκμετάλλευτη. Ο σύνδεσμος μεταξύ γνώσης και πράξης είναι οι ιδέες.

Το TED συμπληρώνει φέτος τα 30 χρόνια, πως μπορείτε / θέλετε να συμβάλλεται σε αυτό το όραμα.

Ουσιαστικα συμβαλλουμε με το συνέδριο μας. Πώς; Υποστηρίζοντας έμπρακτα ιδέες που αξίζει να διοδοθούν, οχι μόνο του TEDx University of Piraeus, αλλά και άλλων συνεδρίων. Πέρα απο το event προσπαθούμε να προβάλλουμε αξιόλογες ιδέες. Για παράδειγμα ιδέες φοιτητών του πανεπιστημίου μας.

Το TEDxUniversityofPiraeus έχει σαν στόχο να υποστηρίξει πράξεις που αξίζει να διαδοθούν κινητοποιώντας τους φοιτητές με τα μέσα που διαθέτει η κοινότητα του TEDxUniversityofPiraeus. Στόχος είναι να υπάρξουν ενδιαφέρουσες και πρωτοποριακές πρωτοβουλίες που έχουν θετικό αντίκτυπο στην εποχή που ζούμε.

Διαβάστε ακόμα:

Έρχεται το πρώτο «πράσινο» Startup Weekend

Το Startup Europe Roadshow στην Αθήνα

Μία startup για τις startups