Τελευταία ευκαιρία για προσχέδιο συμφωνίας

Τελευταία ευκαιρία για προσχέδιο συμφωνίας
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνεδρίαση της Κονοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, Αθήνα, τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Η νέα... ολονυκτία που ίσως βγάλει ορισμένα αποτελέσματα.

Με νέα πρόταση της ελληνικής πλευράς για τα κόκκινα δάνεια ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας η νέα -και πιθανότατα- τελευταία συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο, καθώς υπουργοί και επικεφαλής αναχωρούν την Τρίτη για την Ουάσινγκτον.

Στην, όπως φαίνεται, νέα ολονυκτία θα γίνει η ύστατη προσπάθεια να συνταχθούν τα δύο κείμενα (ένα με την ΕΕ και ένα με το ΔΝΤ), τα οποία θα έχουν τη μορφή προσχεδίου συμφωνίας και με βάση αυτά θα διεξαχθούν οι συζητήσεις στην Ουάσινγκτον και στη συνέχεια στο Eurogroup.

Ωστόσο, τα αγκάθια παραμένουν και είναι πολύ σημαντικά: εκτός από την προστασία της πρώτης κατοικίας, την οποία οι θεσμοί δέχονται μόνο για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, διάσταση απόψεων υπάρχει και στα φορολογικά, με βασικό σημείο τριβής το αφορολόγητο.

Οι δανειστές επιμένουν στο ότι πρέπει να πέσει στα 7.000-8.000 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση δεν συζητά μείωση κάτω από τα 9.090 ευρώ. Προς το παρόν το θέμα έχει παγώσει.

Το τρίτο και πλέον σημαντικό αγκάθι είναι η μείωση των επικουρικών συντάξεων. Οι δανειστές δεν δέχονται την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, σε συνδυασμό με μικρότερη μείωση στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων. Η απόρριψη της ελληνικής πρότασης δημιουργεί μία τρύπα της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ, που πλέον θα πρέπει να καλυφθεί μόνο από μειώσεις συντάξεων.

Για να συμπληρωθεί το ποσό, είτε θα πρέπει να γίνει οριζόντια περικοπή της τάξεως του 30% από το πρώτο ευρώ, είτε περικοπή κοντά στο 50% εάν οι μειώσεις ξεκινήσουν από τις επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ.

Πάντως, η αναχώρηση των επικεφαλής του κουαρτέτου δεν θα έχει καθορισμένη ημερομηνία επιστροφής, αφού, όπως φαίνεται θα προηγηθούν πολιτικές διαβουλεύσεις σε ανώτατο επίπεδο τόσο σε Ουάσινγκτον όσο και στο Άμστερνταμ (όπου θα διεξαχθεί το άτυπο Eurorgoup).

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η επιστροφή των κλιμακίων θα γίνει μετά το Πάσχα, κατά συνέπεια, η οποιαδήποτε συμφωνία δεν αναμένεται πριν το Μάιο. Σε κάθε περίπτωση, οι πιθανότητες συμμετοχής του ΔΝΤ σε αυτή την αξιολόγηση είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές, άρα κλειδί θα αποτελέσει η στάση των Ευρωπαίων για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν. Εάν δηλαδή επιλέξουν το οριστικό διαζύγιο με το Ταμείο ή μια αναμονή έως τη δεύτερη αξιολόγηση.