Το «τελευταίο αντίο» στον Γλαύκο Κληρίδη είπε η Κύπρος

Το «τελευταίο αντίο» στον Γλαύκο Κληρίδη είπε η Κύπρος

«Τον μεγάλο πολιτικό άνδρα της Κύπρου» τίμησε με την παρουσία της η ελληνική κυβέρνηση.

Τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη που κηδεύτηκε σήμερα με τιμές αρχηγού κράτους τίμησε εκ μέρους του μητροπολιτικού ελληνισμού ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καταθέτοντας δάφνινο στεφάνι επί της σορού του, στο τέλος της εξοδίου ακολουθίας, την οποία έψαλαν ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και μέλη της Ιεράς Συνόδου.

«Ο μητροπολιτικός ελληνισμός τιμά τον Γλαύκο Κληρίδη, έναν εκλεκτό πολιτικό άνδρα, που άρρηκτα συνέδεσε το όνομά του με τη νεότερη κυπριακή ιστορία. Ως άνθρωπο τον γνώρισα απλό, με προσήνεια, με ανεκτικότητα, με ανεξικακία, με την εντιμότητα των εκλεκτών της ζωής. Ως πολιτικός άνδρας, ο Κληρίδης είχε το θάρρος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, με τόλμη και να δημιουργεί προοπτικές. Είχε το χάρισμα της διορατικότητας και την αρετή του ρεαλισμού. Και όλα αυτά συνυφασμένα με το ακοίμητο όραμά του για μια πραγματικά ελεύθερη και ευτυχισμένη Κύπρο», δήλωσε ο πρωθυπουργός που συλλυπήθηκε την κόρη τού Γλαύκου Κληρίδη, Καίτη.

«Σε αυτήν τη μακροχρόνια πορεία του, με σύνεση και, θα έλεγα, με υπευθυνότητα τον γνωρίσαμε όλοι. Και η σύνεση και η υπευθυνότητα αυτή δεν αφαιρούσε τίποτα από την ευτολμία και την αγωνιστικότητα του» συνέχισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η ουσιαστική παρακαταθήκη που αφήνει ο Γλαύκος Κληρίδης είναι μια παρακαταθήκη ενότητας και συλλογικής συστράτευσης στον αγώνα για τη δικαίωση της Κύπρου.

«Η μετουσίωση αυτής της παρακαταθήκης σε πράξη είναι η υπέρτατη τιμή που του αρμόζει. Και απόδοση αυτής της τιμής είναι ευθύνη και είναι χρέος όλων μας. Ευθύνη και χρέος που συναρτώνται με την ευτυχία του κυπριακού λαού. Η Ελλάς αυτή την ευθύνη τη συμμερίζεται και συμμετέχει στην εκπλήρωση αυτού του χρέους. Για την Ελλάδα, η Κύπρος ήταν και παραμένει πάντα ευθύνη και χρέος», είπε ακόμη ο κ. Σαμαράς, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, όπου νωρίτερα είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε τις βαθύτατες ευχαριστίες της οικογένειας του εκλιπόντος, του πολιτικού κόσμου, αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού για την παρουσία του πρωθυπουργού στην κηδεία, λέγοντας, «η παρουσία σας αποδεικνύει έμπρακτα την τιμή που αποδίδετε σε έναν μεγάλο πολιτικό άνδρα της Κύπρου, αλλά και την ίδια ώρα τη συμπαράστασή σας προς τον δοκιμαζόμενο κυπριακό ελληνισμό».

Στην κηδεία μαζί με τον πρωθυπουργό παρευρέθησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο υπουργός ‘Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Σίμος Κεδίκογλου και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων. Επίσης το παρόν έδωσαν ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς και ο υπουργός Εξωτερικών, Ίβαν Μάρκιτς, ο υπουργός Τουρισμού, Ούζι Λαντάου. Τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εκπροσώπησε ο εκπρόσωπος τύπου , Κώστας Σασματζόγλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Σε λαϊκό προσκύνημα σήμερα η σορός του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας