Telegraph: Πώς η ΕΚΤ πήρε το ρόλο του «κακού» στο ελληνικό δράμα

Telegraph: Πώς η ΕΚΤ πήρε το ρόλο του «κακού» στο ελληνικό δράμα

Τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην κρίση της ευρωζώνης τονίζει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα.

Για τη συμβολή της ΕΚΤ στην ελληνική κρίση καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσής της, κι ιδιαίτερα κατά τις συνεχείς διαπραγματεύσεις των τριών τελευταίων μηνών, αναφέρεται σε εκτενές άρθρο ο συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, Μεχρίν Καν.

Στο άρθρο του με τίτλο «Πώς η ΕΚΤ μετατράπηκε στον αληθινό κακό του ελληνικού δράματος για το χρέος», ο Καν αναφέρεται αρχικά στη διαμαρτυρία της φεμινίστριας Γερμανίδας, Τζόσεφιν Βιτ, μπροστά στον άναυδο Μάριο Ντράγκι, και το σύνθημα της για να τεθεί ένα τέλος στη «δικτατορία της ΕΚΤ».

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε προειδοποιήσει πως οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να αποτελεί κορυφαίο μοχλό για μια πιθανή εξώθηση της Ελλάδας εκτός του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

«Η ΕΚΤ προχώρησε σε μια σειρά από διακριτικές κινήσεις πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι 100 πρώτες μέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», γράφει ο Καν, κάνοντας λόγο αρχικά για την απόσυρση της αποδοχής των ομολόγων των ελληνικών τραπεζών στις 4 Φεβρουαρίου, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Ντράγκι-Βαρουφάκη, και την εξάρτηση του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας από τον ELA.

«Συνθηκολογείστε αλλιώς θα υποστείτε τις συνέπειες», θεωρεί ο αρθρογράφος της Telegraph ότι ήταν το μήνυμα του Μάριο Ντράγκι μετά από αυτήν την ξαφνική κίνηση της ΕΚΤ, η οποία οδήγησε σε μεγάλη πτώση της αξίας των ελληνικών τραπεζικών μετοχών κατά 30% την επόμενη μέρα αλλά και την εκκίνηση ενός ακόμη ράλι εκροών καταθέσεων.

Τονίζεται, επίσης, ότι από εκείνες τις μέρες και για 13 συνεχείς εβδομάδες, η ΕΚΤ αυξάνει το όριο της έκτακτης παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, φτάνοντας συνολικά το ποσό των 79 δισ. ευρώ. Παράλληλα, οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να αυξήσουν το όριο αγοράς έντοκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, παρότι αυτό ήταν και παραμένει πάγιο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.

Το άρθρο της Telegraph αναφέρει την επιστολή Τσίπρα προς την Άνγκελα Μέρκελ και τον Μάριο Ντράγκι τον περασμένο Μάρτιο, στην οποία υποστηρίζει ότι με τις κινήσεις της ΕΚΤ καθίσταται «αδύνατο» για την ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί ακόμη και στις βασικότερες υποσχέσεις της προς τον ελληνικό λαό.

«Η έκκληση του [Αλέξη Τσίπρα] δεν εισακούστηκε», παρατηρεί ο αρθρογράφος.

Οι αναφορές για κούρεμα των εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών παραμένει στο τραπέζι, παρατηρεί ο Μεχρίν Καν, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές για κυκλοφορία παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα υπό τη μορφή IOU’s, για την αποφυγή παύσης εσωτερικών πληρωμών τον Μάιο.

Ο Καν χαρακτηρίζει, μάλιστα, τη στάση του Μάριο Ντράγκι ως μια μορφή «εκβιασμού» μέχρι ότου επανέλθει η κατάσταση στην κανονικότητα, την οποία η ΕΚΤ θεωρεί πως θα γίνει μόλις υπάρξει «επιτυχής ολοκλήρωση» του παρόντος προγράμματος.

Προχωρώντας σε μια αναδρομή της στάσης της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «η ΕΚΤ έδρασε ως ένας πλήρης πολιτικός παράγοντας». Το 2014 μια σειρά από επιστολές του πρώην διοικητή της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, κατέδειξε ότι η ΕΚΤ θα απέσυρε τη στήριξή της στο τραπεζικό σύστημα της Ιρλανδίας εάν δεν δεχόταν το πρόγραμμα του 2010, ενώ παρόμοιες αναφορές υπήρξαν και για την περίπτωση της Κύπρου, παρατηρεί ο Καν.

Στο άρθρο γίνεται επίσης αναφορά στην άρνηση της ΕΚΤ για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2010 από τον Τρισέ, ενώ τονίζεται από τον συντάκτη ότι ανάμεσα στις κύριες προτεραιότητες του πρώην κεντρικού τραπεζίτη ήταν η διάσωση των εκτεθειμένων στο ελληνικό χρέος, ευρωπαϊκών τραπεζών. Μάλιστα, το πρώην ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ, Ασόκα Μόντι, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι αυτό ήταν το «θανάσιμο λάθος» του Ταμείου.