Τέλη κυκλοφορίας: Οι αλλαγές που έρχονται από το 2025 – Στο τραπέζι η αύξηση

Τέλη κυκλοφορίας: Οι αλλαγές που έρχονται από το 2025 – Στο τραπέζι η αύξηση
Photo: pixabay.com
Η νέα task force θα επεξεργαστεί εναλλακτικά σενάρια κοστολόγησης και θα υποβάλλει προτάσεις αναμόρφωσης.

Αλλαγές στο υφιστάμενο πλαίσιο των τελών κυκλοφορίας που καταβάλλουν 5.423.700 ιδιοκτήτες οχημάτων εξετάζονται από το 2025 από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς αυτό προχωρά στη σύσταση ομάδας εργασίας για τον σκοπό αυτόν.

Σύμφωνα με την αντίστοιχη απόφαση, η ομάδα εργασίας έχει ως έργο την αναμόρφωση και επικαιροποίηση του πλαισίου των τελών κυκλοφορίας των ΙΧ, τη διατύπωση απόψεων για κανονιστικές και νομοθετικές ρυθμίσεις, την επεξεργασία και μελέτη των νέων τεχνολογικών, οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντολογικών εξελίξεων, καθώς και των όρων, προϋποθέσεων και κριτηρίων διαμόρφωσης του κόστους των τελών.

Επιπλέον, η task force θα επεξεργαστεί εναλλακτικά σενάρια κοστολόγησης και θα υποβάλλει προτάσεις αναμόρφωσης των τελών κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως συμβαίνει και σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, εξετάζεται η αναμόρφωση των τελών, με την πιθανότητα αύξησης των ποσών για τα παλαιότερα αυτοκίνητα, ειδικά τα παλαιά και ρυπογόνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με βάση τα νέα δεδομένα, τα μόνα αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας που αναμένεται να έχουν μηδενικά τέλη είναι τα ηλεκτρικά.

Αν και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν επιβεβαιώνει τη σχετική πληροφορία, εκτιμάται ότι τα νέας τεχνολογίας αυτοκίνητα που απαλλάσσονταν μέχρι τώρα ενδέχεται να επιβαρυνθούν με ένα σχετικά χαμηλό ποσό βάσει εκπομπών.

Παράλληλα, θα εξεταστούν τα δημοσιονομικά περιθώρια για παροχή κινήτρων μέσω της διαδικασίας απόσυρσης, προκειμένου να αντικατασταθούν τα παλιά και ρυπογόνα αυτοκίνητα από νέα, με σύγχρονη αντιρρυπαντική τεχνολογία.

Τέλος, η ομάδα εργασίας θα εξετάσει και σενάρια αλλαγής στο χρηματικό πρόστιμο για τα απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία μπορεί να φτάσουν το διπλάσιο της αξίας μετά την πρώτη ημέρα καθυστέρησης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: