Τέλη Κυκλοφορίας: Παράταση πληρωμής μέχρι 29 Φεβρουαρίου του 2024

Τέλη Κυκλοφορίας: Παράταση πληρωμής μέχρι 29 Φεβρουαρίου του 2024
PHASMA / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΤΙΛΙΑΡΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΑ Μ.Μ.Μ. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ με τρεις τρόπους.

Παράταση για δύο επιπλέον μήνες, έως τις 29 Φεβρουαρίου δόθηκε για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη.

Αν και αρχικά η παράταση για την καταβολή τους επρόκειτο να έχει διάρκεια μίας ή δύο εβδομάδων, δηλαδή με όριο τη 15η Ιανουαρίου, εν τέλει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έδωσε μεγαλύτερη παράταση, διάρκειας δύο μηνών. Αυτό σημαίνει πως η καταληκτική ημερομηνία για πληρωμή των τελών μετατίθεται για τα τέλη Φεβρουαρίου.

Όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο, η νέα ημερομηνία είναι οριστική και δεν θα δοθεί καμία περαιτέρω παράταση.

Αναφερόμενος στην νέα προθεσμία, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι «αποφασίσαμε να παρατείνουμε την εμπρόθεσμη εξόφληση των Τελών Κυκλοφορίας οχημάτων για το 2024 προκειμένου οι συμπολίτες μας και κάθε ελληνικό νοικοκυριό που διαθέτει όχημα, να προγραμματίσουν την κάλυψη των υποχρεώσεών τους με μεγαλύτερη άνεση».

Η διαδικασία πληρωμής

Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ με τρεις τρόπους.

  • Να επισκεφθούν ένα μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών και να σκανάρουν το QR code του ειδοποιητηρίου τους, ακολουθώντας τις οδηγίες στην οθόνη.
  • Να μπουν στην εφαρμογή της τράπεζάς τους (e-banking) και να πληρώσουν χρησιμοποιώντας τον 23ψήφιο κωδικό RF που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο.
  • Να επισκεφτούν κάποιο κατάστημα τράπεζας ή ΕΛΤΑ και να πληρώσουν στο ταμείο επιδεικνύοντας το ειδοποιητήριο.

Το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής είναι:

  • Πρόστιμο ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο ή τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
  • Πρόστιμο ίσο με το 50% των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
  • Μηδενικό πρόστιμο, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.
  • Τα τέλη κυκλοφορίας που οφείλει να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του εκάστοτε οχήματος υπολογίζονται σύμφωνα με την ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης του οχήματος και τον κυλινδρισμό ή τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Συγκεκριμένα:

  • Για οχήματα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά έως τις 31.10.2010, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται σύμφωνα με τον κυλινδρισμό του κινητήρα τους.
  • Για οχήματα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά από την 1.11.2010 ή αργότερα, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται σύμφωνα με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: news247