Tελειώνει ο χρόνος για τις δηλώσεις – Πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ για τους εκπρόθεσμους

Tελειώνει ο χρόνος για τις δηλώσεις – Πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ για τους εκπρόθεσμους
Photo: pixabay.com

Εκκρεμεί ακόμη η υποβολή περίπου 790.000 δηλώσεων. Με πρόστιμο 100 - 500 ευρώ κινδυνεύουν όσοι δεν τις υποβάλλουν μέχρι το τέλος του μήνα.

Με πρόστιμο από 100 έως και 500 ευρώ κινδυνεύουν όσοι από τους περίπου 800.000 φορολογούμενους που δεν έχουν υποβάλλει ακόμη τις δηλώσεις τους δεν το κάνουν μέχρι και το τέλος του μήνα.

Λόγω της κατάστασης που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού ήταν αρκετά επιεικές δίνοντας δύο διαδοχικές μηνιαίες παρατάσεις στην προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων που λήγει στις 31 Αυγούστου.

Παρόλα αυτά και ενώ ο χρόνος τελειώνει, εκκρεμεί ακόμη η υποβολή περίπου 790.000 από τις συνολικά 6,4 εκ. δηλώσεις που περιμένει να συγκεντρώσει η ΑΑΔΕ στην λήξη του χρόνου. Περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι οι οποίοι δεν είχαν υποβάλλει την δήλωση τους μέχρι και τις 31 Ιουλίου θα υποχρεωθούν ως γνωστό να πληρώσουν διπλή δόση για τον Αύγουστο .

Στην συνέχεια υπήρχε μια καθυστέρηση στην υποβολή των δηλώσεων κυρίως από μη μισθωτούς μέχρι να ξεκαθαριστεί με μια διαδικασία θα γίνει η μείωση της προκαταβολής φόρου η οποία είχε εξαγγελθεί από τον Ιούνιο ως μέτρο ανακούφισης για τις επιχειρήσεις οι οποίες είχαν μεγάλες ζημιές από την οικονομική κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός .

Οσοι όμως αγνοήσουν και αυτήν την προθεσμία θα έχουν να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 500 ευρώ και προσαυξήσεις στις δόσεις που σκόπιμα καθυστέρησαν. Ειδικά αυτοί που ξέρουν πως η δήλωσή τους θα είναι χρεωστική Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 54 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ή ν. 4174/2013):

  1. Εάν ο φορολογούμενος δεν υποβάλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα ή υποβάλει ελλιπή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, επιβαρύνεται με πρόστιμο 100 ευρώ.

Αν από την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, τότε ο φορολογούμενος, αν δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, επιβαρύνεται με το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Αν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και από τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει φόρος προς πληρωμή, τότε η φορολογική αρχή θα του καταλογίσει πρόστιμο 250 ευρώ εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία, ή 500 ευρώ εφόσον τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Σε κάθε περίπτωση, εάν έχει εκπνεύσει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε η φορολογική αρχή θα χρεώσει τον φορολογούμενο και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής οι οποίοι θα υπολογιστούν, επί του φόρου που θα προκύψει από τη δήλωση, με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.

Αυτό σημαίνει ότι στις παρούσες συνθήκες η προσαύξηση για όσους επιλέξουν να κάνουν την δήλωσή τους μετά τις 28 Αυγούστου θα επιβληθεί στην τριπλή δόση που θα πρέπει να καταβάλλουν μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου αφού ως γνωστό παρά την παράταση του Αυγούστου οι δόσεις για την εξόφληση του φετινού φόρου εισοδήματος παραμένουν 8 και «τρέχουν» από τα τέλη Ιουλίου ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής της δήλωσης.

Πηγή: news247.gr