Τελειώνει το «πάρτι» των μπόνους στη Wall Street;

Τελειώνει το «πάρτι» των μπόνους στη Wall Street;
epa04826692 Traders work on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) at the start of the trading day in New York, New York, USA, 01 July 2015. After steep selloffs on 30 June 2015 on global financial markets, stock prices were more stable on 01 July 2015, with small losses on some European indices and small gains on others and on Wall Street. EPA/ANDREW GOMBERT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φαίνεται ότι τα μπόνους μειώνονται δραστικά για τους τραπεζίτες και τους traders της Νέας Υόρκης.

Η Goldman Sachs αποκάλυψε στην έκθεση κερδών του τέταρτου τριμήνου ότι οι συνολικές δαπάνες για τις απολαβές των εργαζομένων της – γνωστές και ως «δεξαμενή μπόνους» – μειώθηκαν κατά 12% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2015, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο για το 2014.

Οι δαπάνες αυτές παρέμειναν σταθερές για όλο το έτος. Οι μέσες απολαβές για έναν εργαζόμενο της Goldman Sachs το 2015 ήταν 344.511 δολάρια.

Οι κύριοι και οι κυρίες της Wall Street συνήθως προσμένουν ραγδαίες αυξήσεις των μισθών και των μπόνους τους. Όμως, αν λάβουμε υπόψη μας ότι η Goldman αύξησε τον αριθμό των εργαζομένων της κατά 8% το 2015, τότε συμπεραίνουμε ότι οι μέσες απολαβές ανά εργαζόμενο μειώθηκαν πέρυσι.

Η νέα πραγματικότητα είναι ότι η Goldman και άλλες μεγάλες τράπεζες δεν έχουν την ευχέρεια να συνεχίσουν να πληρώνουν τεράστια μπόνους στους εργαζομένους τους σε περιόδους όπως η σημερινή.

Όπως αναφέρει και ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman, Λόιντ Μπλάνκφεϊν, «το 2015 ήταν ένα έτος που χαρακτηρίστηκε από άνιση παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα».

Τα νέα γύρω από τις απολαβές των εργαζομένων της Goldman ήρθαν μόλις μια ημέρα αφότου η Morgan Stanley ανακοίνωσε ότι το δικό της μισθολογικό κόστος μειώθηκε κατά 28% στο τέταρτο τρίμηνο.

Σε ετήσια βάση, το κόστος αυτό μειώθηκε κατά 10%, παρόλο που το συνολικό προσωπικό της εταιρείας αυξήθηκε κατά 1%.

Σε συζήτησή του με αναλυτές, ο Τζέιμς Γκόρμαν, διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, εξήγησε ότι τα χαμηλότερα μπόνους προέκυψαν εν μέρει από την επίδραση της αστάθειας της αγοράς στις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

«Ως ομάδα διοίκησης, η νούμερο 1 προτεραιότητά μας είναι να περιορίσουμε ό,τι μπορούμε να περιορίσουμε» κατέληξε ο Γκόρμαν.

Κι άλλες μεγάλες τράπεζες, όπως η JPMorgan Chase και η US Bancorp έχουν προβεί σε περικοπές των μπόνους των στελεχών τους.