Τέλος Ιανουαρίου οι προσφορές για τρεις διαγωνισμούς στο Ελληνικό

Τέλος Ιανουαρίου οι προσφορές για τρεις διαγωνισμούς στο Ελληνικό
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέο χρονοδιάγραμμα όρισε η Lamda Development για τους διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη στο Ελληνικό.

Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά στην οριστικοποίηση του αναδόχου για την κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων, αρχικού προϋπολογισμού 100-120 εκατ. ευρώ, ο οποίος ενδέχεται να μειωθεί μετά τις σχετικές τροποποιήσεις. Όπως είχε ενημερώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών μετατέθηκε από τον Δεκέμβριο του 2022 για τέλος Ιανουαρίου, καθώς υπήρξαν τροποποιήσεις όσον αφορά τον τρόπο ανάπτυξης και ζητήθηκαν αντίστοιχες προσαρμογές των προσφορών από τους διεκδικητές (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Άκτωρ, Άβαξ, κοινοπραξία Μυτιληναίου-Iντρακάτ), οι οποίοι είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον.

Για τις 30 Ιανουαρίου, μετατάθηκε και η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό (ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για το Φεβρουάριο) αλλά και ο διαγωνισμός για την ανάθεση του μελετητικού σκέλους κατασκευής του Εμπορικού Κέντρου στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Όσον αφορά το Πάρκο, ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ για τη διαμόρφωση συνολικά 2.000 στρεμμάτων ελεύθερου χώρου πρασίνου και αναψυχής, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

Όσον αφορά το Vouliagmenis Mall, προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, διενεργείται το πρώτο σκέλος του διαγωνισμού που θα αναδείξει τον ανάδοχο που θα αναλάβει τη μελετητική φάση του έργου (σύμβαση Early Contractor Involvement). Το νέο mega εμπορικό κέντρο της Lamda Development θα κατασκευαστεί στο βόρειο άκρο του Μητροπολιτικού Πάρκου, κοντά στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, σε άμεση γειτνίαση με τον οδικό άξονα αλλά και πρόσβαση σε μετρό. Θα έχει συνολική επιφάνεια 130.000 τ.μ. με περίπου 72.000 τ.μ. εκμισθώσιμων χώρων. Θα είναι κατά 20% μεγαλύτερο από το The Mall Athens της Lamda στο Μαρούσι, αποτελώντας το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα.

Στο κτιριακό συγκρότημα προβλέπεται – μέσω του σχετικού MoU που έχουν υπογράψει- να δημιουργηθούν και γραφειακοί χώροι 40.000 τ.μ. που θα στεγάσουν την Τράπεζα Πειραιώς. Εφόσον δεν υπάρξει μετακίνηση της ημερομηνίας υποβολής προσφορών εκτιμάται ότι η ανάδειξη αναδόχων και τα παραπάνω έργα θα ολοκληρωθεί μέσα στην άνοιξη του 2023.

Μέσα στο α’ τρίμηνο του 2023 εκτιμάται επίσης ότι θα υπογραφεί και το δεύτερο σκέλος της σύμβασης με την κοινοπραξία Intrakat-Bouygues, που αφορά στο αμιγώς κατασκευαστικό έργου του Πύργου Διαμερισμάτων στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Το έργο βρίσκεται στην εκκίνηση του, καθώς ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες οι τεχνικές διαδικασίες «πασαλοποίησης».

Τέλος, έως τον Μάιο του 2023 αναμένεται και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το δεύτερο mall, το Marina Galleria.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

The Ellinikon: Πώς το Ελληνικό «όνειρο» γίνεται πραγματικότητα