The Ellinikon: Πώς το Ελληνικό «όνειρο» γίνεται πραγματικότητα

The Ellinikon: Πώς το Ελληνικό «όνειρο» γίνεται πραγματικότητα
Ελληνικό - Ένα εθνικό έργο. Οι επιδόσεις, τα έργα υποδομών, οι διεθνείς συνεργασίες, το επενδυτικό ενδιαφέρον και οι πρώτες εμπειρίες από την πόλη που φέρνει το μέλλον.

Σε μια συγκυρία που η μια κρίση διαδέχεται την άλλη −και ταυτόχρονα συνυπάρχουν− θέτοντας υπό αίρεση τα καλά σενάρια για την οικονομική ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, μεγάλα projects όπως το The Ellinikon, επένδυση οκτώ δισ. ευρώ, με πρόβλεψη για κρατικά έσοδα 14 δισ. ευρώ και υπεραξία 2,4% με όρους ΑΕΠ, ανατροφοδοτούν την ελπίδα, δίνουν ώθηση και ενισχύουν τις δυνατότητες της χώρας να διαχειριστεί τις προκλήσεις.

Διαθέσιμοι πόροι, εμπιστοσύνη των επενδυτών και ανθεκτικότητα, στοιχεία που στηρίζουν την οικονομία στους καιρούς που διανύουμε, αποτελούν θεμελιώδεις δυνάμεις για τη Lamda Development, τους μετόχους της και τον Οδυσσέα Αθανασίου, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας και ενορχηστρωτή του πρωτοποριακού έργου The Ellinikon, που ανάγεται σε growth maker για την ελληνική αγορά.

Το μεγάλο έργο έχει αποκτήσει ισχυρή φήμη στις διεθνείς αγορές χάρη στις συνεργασίες που έχει συνάψει η Lamda Development με κορυφαίες εταιρείες. Μόνο για τον αρχιτεκτονικό του σχεδιασμό, διαθέτει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο συνεργασιών, όπως με τo γραφείο Foster + Partners για το masterplan, καθώς και τον πύργο κατοικιών (Riviera Tower), το αρχιτεκτονικό γραφείο Aedas για το εμπορικό κέντρο, το αρχιτεκτονικό γραφείο Sasaki σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο Doxiadis+ για το πάρκο, το αρχιτεκτονικό γραφείο Kengo Kuma & Associates για τη Riviera Galleria και μια σειρά άλλες συνεργασίες.

Μόνο κατά την κατασκευή του το έργο θα δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας και επιπλέον 75.000 με την ολοκλήρωσή του. Με πάρκο 2 εκατ. τ.μ., 3,5 χλμ. ακτογραμμή με μια παραλία ανοιχτή για όλους, οικιστικές μονάδες, εμπορικούς προορισμούς, μια υπερσύγχρονη Μαρίνα στον Άγιο Κοσμά και τρία ξενοδοχεία αναμένεται να προσελκύει ένα εκατ. τουρίστες τον χρόνο, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για την οικονομία.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη που άρχισε να παίρνει μορφή. Η πόλη του μέλλοντος αποκαλύπτεται και τα πρώτα δείγματα είναι ορατά στο Experience Park και στο Experience Centre, καθώς και στα έργα υποδομών. Ενδεικτικά σημειώνονται οι κατασκευαστικές εργασίες για την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος, οι εκσκαφές στο ρέμα Τραχώνων, η απορρύπανση του εδάφους και των υδάτινων πόρων. Επιπλέον, με πολύ γρήγορους ρυθμούς προχωρά και το κτίριο όπου θα στεγαστούν τέσσερα σωματεία ΑμΕΑ. Οι εργασίες είναι πυρετώδεις στο εργοτάξιο, καθώς πρόκειται για το πρώτο κτίριο του στρατηγικού σχεδίου του The Ellinikon που θα παραδώσει η Lamda Development το 2023. Στο συγκρότημα 11.000 τ.μ. θα συστεγαστούν τέσσερα σωματεία παροχής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία: Αμυμώνη, Ερμής, ΝΙΚΗ – Victor Artant και ΣΑμΣΚΠ.

Φωτογραφία: © DBOX for Foster + Partners

Ενδιαφερον για αγορές και μισθώσεις

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον Πύργο κατοικιών, τις βίλες και τους εμπορικούς χώρους που αναπτύσσονται έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες. Ειδικά για τον ουρανοξύστη (Riviera Tower) έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές οι οποίες αντιστοιχούν σε 95% της πωλούμενης επιφάνειας.

Αναφορικά με τα οικόπεδα για τις βίλες (The Cove Villas) έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές για το 90% των οικοπέδων, ενώ σε ό,τι αφορά στις πολυτελείς κατοικίες στο παράκτιο μέτωπο (The Cove Residences) έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές που αντιστοιχούν στο 85% της πωλούμενης επιφάνειας.

Το σύνολο των εκτιμώμενων εσόδων κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετούς φάσης για τα τρία αυτά έργα οικιστικών αναπτύξεων ανέρχονται σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 620 εκατ. ευρώ αφορούν τον Riviera Tower, περίπου 190 εκατ. ευρώ τις The Cove Villas και περίπου 270 εκατ. ευρώ τα The Cove Residences.

Για το Commercial Hub, το πρωτοποριακό εμπορικό, ψυχαγωγικό και επιχειρηματικό συγκρότημα που θα εκτείνεται σε πάνω από 185.000 τ.μ., στην πλευρά της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από ενοικιαστές για το 140% της επιφάνειας του, ενώ έχουν ήδη υπογραφεί προσύμφωνα περίπου σε ποσοστό 25%. Μέσα στο 2023 η εταιρεία αναμένει να έχει υπογράψει προσύμφωνα για το 65%.

Αναφορικά με το Riviera Galleria, τον εμπορικό προορισμό στην περιοχή της Μαρίνας Αγίου Κοσμά, η εκδήλωση ενδιαφέροντος από ενοικιαστές ανέρχεται ήδη στο 150% της επιφανείας.

The Ellinikon Experience Park και The Ellinikon Experience Centre

Ήδη μια νέα «έξυπνη πόλη», δίπλα στην Αθήνα, τριπλάσια σε μέγεθος από το Μονακό, αρχίζει να αποκαλύπτεται, καθώς αρχίζουν να παραδίδονται στους κατοίκους της πρωτεύουσας σημαντικά μέρη της. Το The Ellinikon Experience Park, το πρώτο έργο που παραδόθηκε στο κοινό, είναι το νέο αστικό πάρκο, που εκτείνεται σε περισσότερα από 75 στρέμματα και προσφέρει πληθώρα δραστηριοτήτων και εμπειριών για κάθε ηλικία, ενώ εξελίσσεται διαρκώς για να γίνει το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο της Ευρώπης, έκτασης 6 εκατομμυρίων στρεμμάτων, το Πάρκο του Ελληνικού. Μέσα σε έναν χρόνο από τη λειτουργία του περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ήταν οι επισκέπτες του. Περισσότερα από 900 νέα δέντρα και 80.000 φυτά από μεσογειακές ποικιλίες έχουν εμπλουτίσει την υπάρχουσα βλάστηση.

Σημείο αναφοράς για το Experience Park είναι ο «Ποδηλάτης», ένα εντυπωσιακό γλυπτό εμπνευσμένο από το περίφημο έργο του 1985, «Ποδηλάτης στο μπαλκόνι», του Αλέκου Φασιανού, που κοσμεί έναν καταπράσινο λόφο.

Αναπόσπαστο μέρος του The Ellinikon Experience Park, που έχει ήδη γίνει ο νέος προορισμός για όλους είναι το Experience Centre.

Το Experience Centre στεγάζεται στο ανακατασκευασμένο υπόστεγο Γ› της Πολεμικής Αεροπορίας (Hangar C) αποκαλύπτοντας το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του The Ellinikon. Μέσα από πέντε θεματικές ζώνες με εντυπωσιακές εγκαταστάσεις, πάνω από 22 εκθέματα και εικονική ξενάγηση σε πάνω από 5,5 εκατ. τ.μ., οι επισκέπτες του καλούνται να εμβαθύνουν στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού ταξιδεύοντας σε ένα βιώσιμο και καινοτόμο μέλλον. Με επιφάνεια 4.800 τ.μ., είναι το μεγαλύτερο και πιο καινοτόμο τεχνολογικά στον κόσμο στο είδος του, ενώ ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στο κοινό σε λιγότερο από 12 μήνες.

Το υπόστεγο, το οποίο χρονολογείται από το 1950, έχει διατηρηθεί και αναδειχθεί στο σύνολό του, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να απολαύσουν τον χώρο και να εκτιμήσουν την αρχιτεκτονική του. Σημειώνεται ότι το 2009, το υπόστεγο Γ› κηρύχθηκε ως Νεότερο Μνημείο μοντέρνας αρχιτεκτονικής από το υπουργείο Πολιτισμού, λόγω των μοναδικών αρχιτεκτονικών και τεχνικών χαρακτηριστικών του.

Σε μια κλίμακα 1/625, η μεγαλύτερη μακέτα που δημιουργήθηκε ποτέ στην Ελλάδα, δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να δουν σε μια επιφάνεια 45 τ.μ. τις θεμελιώδεις αρχές βιώσιμου σχεδιασμού του masterplan και του Παράκτιου Μετώπου, τα έργα υποδομής, τους «πράσινους χώρους» του και τη σύγκριση του πάρκου με άλλα πάρκα στον κόσμο. Πρόσφατα, μάλιστα, το The Ellinikon Experience Centre απέσπασε την κορυφαία διάκριση στην κατηγορία Visitor Experience & Museum Exhibition των «LIT Design Awards 2022» για τον φωτισμό του εντυπωσιακού Κέντρου Επισκεπτών του Ελληνικού.

Φωτογραφία: George Fakaros
Φωτογραφία: George Fakaros

Σημειώνεται ότι το Experience Park ενσωματώνει τις αρχές της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης. Για παράδειγμα, τα παλιά δάπεδα του αεροδρομίου έχουν διατηρηθεί και αναδειχθεί σε μεγάλο μέρος τους, ενώ τα κομμάτια που αφαιρέθηκαν έχουν μετατραπεί σε μικρές εκπλήξεις, όπως καθιστικά, καλντερίμια κ.λπ. Το έδαφος έχει εμπλουτιστεί ώστε να γίνει πιο γόνιμο, τα φυτά και δέντρα έχουν παραμείνει και έχουν συμπληρωθεί με ιθαγενή, όπως ελιές και πεύκα, κυπαρίσσια, πλατάνια, αμυγδαλιές, χαρουπιές, πορτοκαλιές και κουμαριές  που φανερώνουν την ξεχωριστή ποικιλομορφία της βλάστησης του μεσογειακού τοπίου. Το νερό της βροχής συλλέγεται και δημιουργεί τους «κήπους βροχής». Η παιδική χαρά του Experience Park διαθέτει συνολικά 35 ξύλινα παιχνίδια και κατασκευές που ενθαρρύνουν τα παιδιά να συνδεθούν με τη φύση και να καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητά τους, μέσα από το παιχνίδι. Τέλος, το διαδραστικό σιντριβάνι, που αποτελεί σημείο συνάντησης του Experience Park, προσφέροντας μοναδικές εικόνες και αξέχαστες εμπειρίες στους επισκέπτες του, χρειάζεται 96% λιγότερη ενέργεια και 83% λιγότερο νερό σε σχέση με τα συμβατικά σιντριβάνια.

Το The Ellinikon project, μόνο κατά την κατασκευή του, θα δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας και επιπλέον 75.000 με την ολοκλήρωσή του.

Eίναι μια επένδυση 8 δισ. ευρώ, με πρόβλεψη για κρατικά έσοδα 14 δισ. ευρώ και υπεραξία 2,4% με όρους ΑΕΠ, που δίνει ώθηση στην ανάπτυξη και ενισχύει τις δυνατότητες
της χώρας να διαχειριστεί τις προκλήσεις.

Καινοτόμες τεχνολογίες

Μερικές από τις καινοτόμες τεχνολογίες και υποδομές που θα κάνουν το Ελληνικό υπόδειγμα αστικής ανάπτυξης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο, παρουσιάζονται και στη ζώνη Living the Future του Experience Centre. Μεταξύ αυτών είναι:

  • Το συγκοινωνιακό δίκτυο που θα κάνει το Ελληνικό πόλη με «γειτονιές 15 λεπτών».
  • Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική κτιρίων με πράσινες προσόψεις που προάγει τη θερμομόνωση, τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και τον καθαρισμό του αέρα.
  • Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός του αισθητήρα στάθμης νερού που θα αποτρέπει τις πλημμύρες.
  • Ο υπολογισμός κατανάλωσης των συστημάτων κλιματισμού στις κατοικίες με βάση την εξωτερική θερμοκρασία.
  • Η πρόσβαση των κατοίκων σε ειδική εφαρμογή με τις επερχόμενες εκδηλώσεις και τις υπαίθριες δραστηριότητες.
  • Η διάθεση πληροφοριών για την εκτιμώμενη ώρα άφιξης στον προορισμό τους και τη διαθεσιμότητα θέσεων στάθμευσης.

*Κεντρική φωτογραφία: George Fakaros

**Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune που κυκλοφορεί στις 23 Δεκεμβρίου.