Τέλος η προβολή του «Big Bang Theory» στη Κίνα

Τέλος η προβολή του «Big Bang Theory» στη Κίνα

Γιατί η κινεζική κυβέρνηση δεν θέλει οι πολίτες να βλέπουν αμερικανικές σειρές;

Το «Big Bang Theory» είναι εδώ και χρόνια μια από τις πιο δημοφιλείς σειρές όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Μια ομάδα από αντικοινωνικούς τύπους, χωρίς παρέες και κολλημένους με τα βιβλία τους, όλα όμως αλλάζουν όταν μια ξανθιά, δυναμική, πανέμορφη κοπέλα, η Πένι, μετακομίζει στο διπλανό διαμέρισμα.

Ο Jim Parsons ως Sheldon Cooper είναι ο άνθρωπος που έκανε το κοινό να αγαπά τα geeks και τις φυσικές επιστήμες. Και οι ατάκες που χαρίζουν οι διάλογοι όλα αυτά τα χρόνια, έχουν δημιουργήσει πιστούς θαυμαστές.

Η σειρά είχε περάσει και από την άλλη πλευρά του Ωκεανού και κατάφερε να γίνει η πιο δημοφιλής σειρά στην Κίνα. Το Ίντερνετ όμως δεν φέρνει πια αποτελέσματα όταν ψάχνει κανείς να δει ένα επεισόδιο.

To Δεκέμβριο η Κρατική Διοίκηση Τύπου, Δημοσιεύσεων, Ραδιοφώνου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Κίνας (SAPPRFT) ανακοίνωσε ότι η προβολή της σειράς στο διαδίκτυο, είναι πια παρελθόν.

Ο υπεύθυνος, Jianhui Luo, δήλωσε ότι οι τηλεοπτικές σειρές και ταινίες θα πρέπει να υπόκεινται στην ίδια εποπτεία όπως τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται την αφαίρεση εικόνων που εμπεριέχουν σεξ, βία, εξωσυζυγικές σχέσεις και ουσιαστικά οτιδήποτε άλλο αρέσει στους Κινέζους θεατές.

Οι πρώτοι στόχοι της κινεζικής κυβέρνησης είναι οι σειρές: House of Cards, The Walking Dead και Downton Abbey, αφού παρόλο που είναι εξαιρετικά δημοφιλείς, μεγάλο μέρος του περιεχομένου τους έρχεται σε σύγκρουση με τους κανόνες αυτούς και όλα δείχνουν πως η «διακοπή» τους είναι μάλλον αναπόφευκτη.

Η «λογοκρισία» αυτή ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη, όταν η κυβέρνηση απαίτησε από κανάλια όπως το Sohu.com να αφαιρέσει τέσσερεις αμερικανικές σειρές, συμπεριλαμβανομένης της Big Bang Theory γιατί είναι «παρέξενη», όπως εξήγησαν.

Αυτή η απόφαση, όμως, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση αφού σε αντίθεση με σειρές όπως το House of Cards που πραγματεύεται κάποια «λεπτά» ζητήματα, το Big Bang Theory δεν στέλνει «επικίνδυνα μηνύματα» – αλλά είναι μάλλον η μεγάλη δημοτικότητα της που «τρομάζει» τους ιθύνοντες. Ή είναι απλά μια ακόμα απόδειξη πως οι σχέσεις Κίνας – Αμερικής είναι ακόμα «παγωμένες».