Τέλος στην ουδετερότητα του διαδικτύου από τις αμερικανικές αρχές

Τέλος στην ουδετερότητα του διαδικτύου από τις αμερικανικές αρχές
epa06039885 Federal Communications Commission (FCC) Chairman Ajit Pai appears before the Senate Appropriations subcommittee hearing on the proposed budget estimates and justification for FY2018 for the FCC, on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 20 June 2017. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Η αρμόδια επιτροπή τηλεπικοινωνιών χαλάρωσε τη νομοθεσία του 2015. Τι σημαίνει αυτό για το ίντερνετ σε όλο τον κόσμο.

 

Με τρεις ψήφους υπέρ και δύο κατά η ομοσπονδιακή επιτροπή τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ αποφάσισε να χαλαρώσει τη νομοθεσία υπέρ της λεγόμενης «ουδετερότητας του διαδικτύου» η οποία είχε εφαρμοστεί το 2015 από την κυβέρνηση Ομπάμα.

Έπειτα από την απόφαση αυτή -η οποία έχει προκαλέσει εδώ και καιρό πολύ μεγάλες αντιδράσεις- οι πάροχοι ίντερνετ θα μπορούν να ανεβάζουν ή να μειώνουν την ταχύτητα του διαδικτύου στους πελάτες τους, και να τους επιβάλλουν διαφορετικές χρεώσεις ανάλογα με το πακέτο που αγοράζει ο καθένας.

Αυτό, βέβαια, θα ισχύσει μόνο εφόσον οι συγκεκριμένοι πάροχοι αποφασίσουν να ακολουθήσουν αυτήν την πολιτική.

Η διαδικασία της τελικής ψηφοφορίας στην Ουάσινγκτον ήταν επεισοδιακή. Έπειτα από κινητοποίηση των αρχών ασφαλείας υπήρξε μια καθυστέρηση 15 λεπτών εξαιτίας της εκκένωσης της αίθουσας όπου θα εκτελούνταν η διαδικασία.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Ajit Pai (φωτογραφία) είχε εκφράσει την άποψη ότι το μέτρο αυτό θα ενισχύσει την καινοτομία και θα ωθήσει τους παρόχους να προσφέρουν ακόμη υψηλότερες ταχύτητες διαδικτύου στους πελάτες τους. Μια αλλαγή την οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «επαναφορά της ελευθερίας στο διαδίκτυο».

Με αυτήν την άποψη δεν συμφωνεί ένας μεγάλος αριθμός πολιτών, οργανισμών και άλλων ανθρώπων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, καθώς υποστηρίζουν πως με την χαλάρωση της νομοθεσίας για την ουδετερότητα του διαδικτύου ανοίγει ο δρόμος για ένα ίντερνετ πολλών ταχυτήτων, το οποίο θα ωφελήσει μόνο όσους έχουν τα χρήματα να πληρώνουν καλύτερες υπηρεσίες.

Το πρακτικό αποτέλεσμα της συγκεκριμένης απόφασης είναι ότι πλέον η επιτροπή δεν θα αποτελεί την αρμόδια ρυθμιστική αρχή των παρόχων. «Διαφωνώ με αυτήν την αδύναμη νομικά, καταστροφική καταναλωτικά, άκρως φιλο-εταιρική και καταστροφική για το διαδίκτυο απόφαση», είπε πριν την ψηφοφορία η επίτροπος των Δημοκρατικών, Mignon Clyburn.

Ως απάντηση στους ισχυρισμούς της, ο Ρεπουμπλικάνος συνάδελφός της, Michael O’Rielly απάντησε ότι οι φόβοι για το τέλος της ουδετερότητας του διαδικτύου ήταν ένα «τρομακτικό παραμύθι για να φοβίζει τα παιδιά».