Τεράστιο fund βλέπει κατάρρευση μετοχών λόγω Τραμπ

Τεράστιο fund βλέπει κατάρρευση μετοχών λόγω Τραμπ
epa05288935 Republican presidential candidate Donald Trump (C) discusses presidential primary voting results in Indiana in the lobby of Trump Tower in New York, New York, USA, 03 May 2016. Donald Trump won the Republican presidential primary in Indiana, and as a result Texas Senator Ted Cruz suspended his presidential campaign. EPA/JUSTIN LANE

Ο δείκτης Dow Jones ίσως γνωρίσει τη χειρότερη μέρα του στην ιστορία.

του Στίβεν Γκάντελ

Αν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις εκλογές, τότε …καληνύχτα. Αυτή, τουλάχιστον, είναι η πρόβλεψη του μεγαλύτερου hedge fund του πλανήτη.

Την Τρίτη, η Bridgewater Associates έστειλε ένα σημείωμα στους πελάτες της προβλέποντας ότι ο δείκτης Dow Jones Industrial Average θα μπορούσε να χάσει έως και 2.000 μονάδες (!) σε μία μέρα αν ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος.

Αυτή θα μπορούσε να αποδειχθεί η μεγαλύτερη πτώση τιμών των μετοχών στην ιστορία του χρηματιστηρίου, υπερδιπλάσια εκείνης της 29ης Οκτωβρίου 2008 μέσα στον πανικό της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Τότε, ο δείκτης είχε πέσει κατά 777 μονάδες.

Η πτώση που προβλέπεται για σήμερα μεταφράζεται σε ποσοστό μείωσης 10,4%, και σε …εξαΰλωση αξίας μετοχών ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από το αμερικανικό χρηματιστήριο.

Και η κατάρρευση δεν απειλεί μόνο τις αμερικανικές μετοχές αλλά θα αγγίξει και επενδύσεις στον υπόλοιπο πλανήτη, σύμφωνα με την Bridgewater. Το συγκεκριμένο hedge fund προέβλεψε ότι τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και Κίνα θα πέσουν κατά 11% περίπου.

Το σημείωμα της Bridgewater, που δημοσιοποιήθηκε αρχικά από το Business Insider, γράφτηκε από τα επενδυτικά στελέχη της εταιρείας Γκρεγκ Γιένσεν, Τζέισον Ρότενμπεργκ και Τζεφ Αμάτο.

Η Bridgewater δεν εξήγησε γιατί μια νίκη του Τραμπ θα οδηγήσει σε τέτοια ραγδαία πτώση το χρηματιστήριο. Η ίδια πρόβλεψη, πάντως, έχει εκφραστεί και από άλλους, όπως η Citigroup.