Σε κατάσταση σοκ η Wall Street – Τρόμος στις αγορές

Σε κατάσταση σοκ η Wall Street – Τρόμος στις αγορές

Ο Τραμπ πλησιάζει τον Λευκό Οίκο και οι αγορές κατρακυλούν.

O Ντολαντ Τραμπ πλησιάζει στον Λευκό Οίκο και οι αγορές είναι σε πανικό….

Τα futures του Dow Jones δείχνουν απώλειες άνω των 800 μονάδων (4,9%), ενώ limit down καταγράφουν τα futures για τους S&P και Nasdaq, στο 5,5%.

Ενδεικτικά μετά το Brexit , ο Dow Jones είχε χάσει 3,4% ή αλλιώς 610 μονάδες.

Στο κόκκινο βρίσκεται και το χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου ο δείκτης FTSE υποχωρεί κατά 5%.

Σχεδόν κατά 6% υποχωρεί ο δείκτης Nikkei 225 στο χρηματιστήριο του Τόκιο, ενώ και ο Hang seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση 4%, υποχωρώντας κατά 1.000 μονάδες.

Το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 3,5% έναντι του γεν, στα 101,94 γεν, 1,8% έναντι του ευρώ στα 1,1242 δολάρια και 2% έναντι του ελβετικού φράγκου.

Και το πέσο διευρύνει τις απώλειές του στο 11%, που αποτελεί την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 20 ετών, ενώ ενισχύεται το γεν, καθώς ο Trump κερδίζει όλο και περισσότερες πολιτείες-κλειδιά.

Την ετοιμότητα της κυβέρνησης στο Τόκιο, προκειμένου να παρέμβει για τη στήριξη του ιαπωνικού νομίσματος (γιεν), καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, άφησε ανοιχτό ο Μασατσούγκου Ασακάουα, αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών για τα διεθνή θέματα.

«Οι κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος είναι σκληρές», δήλωσε ο Ιάπωνας υφυπουργός, τονίζοντας ότι παρακολουθεί τις αγορές, «με εγρήγορση».

«Θα έχουμε διαβουλεύσεις με τον υπουργό των Οικονομικών, Τάρο Άσο, προκειμένου ν’ αποφασίσουμε πως θ’ αντιδράσουμε» δήλωσε ο Ασακάουα.

Ωστόσο, τόνισε ότι δε θα σχολιάσει το ενδεχόμενο παρέμβασης της Ιαπωνίας στις αγορές, με το δολάριο να έχει χάσει ποσοστό μεγαλύτερο του 3% της ισοτιμίας του έναντι του γιεν, η ισοτιμία του οποίου αυξάνεται, αμέσως μετά την έναρξη τηλεοπτικής μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων από τις ΗΠΑ.

Πτώση και στο πετρέλαιο
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου σήμερα το πρωί στις ασιατικές αγορές, με αφορμή τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Έτσι, οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent μειώθηκαν σε ποσοστό 2,5%, με την τιμή του βαρελιού να καταγράφεται στα 44,87 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου, μειώθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 4% στα 43,07 δολάρια το βαρέλι (τη χαμηλότερη τιμή τους, από τον Σεπτέμβριο) πριν επιστρέψουν στα 43,68 δολάρια το βαρέλι.

Στροφή των επενδυτών στα ομόλογα
Εν μέσω του κλίματος αβεβαιότητας που επικράτησε στις αγορές καθώς διαφαινόταν η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι επενδυτές φάνηκαν να αναζητούν ασφαλές καταφύγιο σήμερα στην αγορά κρατικού χρέους, προτιμώντας ιδίως τα γερμανικά ομόλογα.

Λίγη ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών στις 09:00 (ώρα Ελλάδας), το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων αναφοράς της Γερμανίας υποχωρούσε στο 0,139%, από 0,188% την προηγουμένη στη δευτερογενή αγορά.

Εξάλλου το επιτόκιο των γαλλικών δεκαετών ομολόγων υποχωρούσε στο 0,454%, από 0,500% την προηγουμένη. Πριν από την έναρξη των συναλλαγών στην Ευρώπη, οι επενδυτές είχαν ήδη στραφεί στα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, άλλη μια επένδυση που χαρακτηρίζεται ασφαλές καταφύγιο.