Tesla: Μια κακή χρονιά για την εταιρεία μόλις έγινε ακόμη χειρότερη

Tesla: Μια κακή χρονιά για την εταιρεία μόλις έγινε ακόμη χειρότερη
Pedestrians walk past a TESLA electric car store in Shanghai, China, on April 6, 2023. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η εταιρεία του Έλον Μασκ μειώνει την παραγωγή στο εργοστάσιό της στην Κίνα.

Η κακή χρονιά της Tesla έγινε ακόμη χειρότερη την Παρασκευή μετά από αναφορές ότι η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων του Elon Musk μειώνει την παραγωγή στο εργοστάσιό της στην Κίνα.

Η Tesla μείωσε την παραγωγή στο εργοστάσιό της στη Σαγκάη (το οποίο κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα τόσο για την εγχώρια όσο και για τις διεθνείς αγορές) και ζήτησε από τους υπαλλήλους να εργάζονται λιγότερες ημέρες, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα με γνώση του θέματος.

Η μετοχή της εταιρείας έχει ήδη υποχωρήσει περισσότερο από 31% από την αρχή του έτους και υποχώρησε έως και 4% στις ενδοημερήσιες συναλλαγές μετά από το δημοσίευμα για την Κίνα, προτού ανακάμψει ελαφρά. Οι μετοχές υποχώρησαν λίγο λιγότερο από 2% το απόγευμα της Παρασκευής. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης S&P 500 σημειώνει άνοδο περίπου 10%.

Αρκετές αποτυχίες τους τελευταίους μήνες έχουν αφαιρέσει σχεδόν 250 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η BYD που υποστηρίζεται από τον Warren Buffett διαδέχθηκε την Tesla ως η κορυφαία σε πωλήσεις εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο. Η κινεζική εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων παρέδωσε 526.409 οχήματα το τέταρτο τρίμηνο, περίπου 8% περισσότερα από τα 484.507 που παρέδωσε η Tesla.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες αφήνουν ολοένα και περισσότερο το στίγμα τους στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων, και στην αγορά αυτοκινήτων γενικότερα, με οχήματα χαμηλού κόστους που απειλούν ακόμα και καθιερωμένες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Honda και η Nissan. Ο Musk επαίνεσε ο ίδιος τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, λέγοντας ότι είναι «οι πιο ανταγωνιστικές εταιρείες αυτοκινήτων στον κόσμο».

Εν μέρει για να ανταγωνιστεί τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, η Tesla μείωσε τις τιμές αρκετές φορές κατά το προηγούμενο έτος, αλλά στο τέταρτο τρίμηνο η εταιρεία είδε τα έσοδά της να υπολείπονται των προσδοκιών των αναλυτών. Η εταιρεία προειδοποίησε επίσης τους επενδυτές ότι «η αύξηση του όγκου παραγωγής θα είναι χαμηλότερη» το επόμενο έτος, καθώς επικεντρώνεται σε ένα όχημα «επόμενης γενιάς» που θα απευθύνεται σε καταναλωτές με περιορισμένο προϋπολογισμό.

Εν μέσω αυτών των μέτριων αποτελεσμάτων, ορισμένοι ειδικοί έχουν προτείνει ότι ίσως είναι καιρός για το διοικητικό συμβούλιο της Tesla να αναγκάσει τον Musk να φύγει από την ομάδα C-suite. Ο Musk, αν και οραματιστής επιχειρηματίας, έχει αποξενώσει κάποιους μέσα στην Tesla με την ωμή συμπεριφορά του και, σύμφωνα με πληροφορίες, την απαιτητική στάση του προς τους εργαζομένους.

Η Tesla δεν απάντησε σε αίτημα για κάποιο σχόλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com