«Τετραγωνίζοντας» τον κύκλο στο αυτοκίνητο

«Τετραγωνίζοντας» τον κύκλο στο αυτοκίνητο

Τα SUV γίνονται όλο και πιο προσιτά στον καταναλωτή, και η εικόνα στους δρόµους το αποδεικνύει.

Ο Γιώργος (35) και η Δάφνη (30) απέκτησαν πριν από πέντε µήνες το πρώτο τους παιδί. Πριν ακόµη έρθει στον κόσµο το νέο µέλος της οικογένειάς τους, οι προετοιµασίες είχαν ξεκινήσει. Το παιδικό δωµάτιο, τα παντός είδους καρότσια, τα πολύχρωµα παιχνίδια και κάθε λογής αξεσουάρ για τη φροντίδα του µωρού. Ως εργαζόµενοι γονείς, ήξεραν πως, όταν έρθει η ώρα της επιστροφής στη δουλειά για τη µητέρα, το µωρό θα πρέπει να βρίσκεται στα χέρια της γιαγιάς για µερικές ώρες. Όµως η ασφαλής µεταφορά του σε ένα όχηµα µε τους απαραίτητους χώρους ήταν ένα πρόβληµα. «Το συζητήσαµε αρκετά και, µετά από µια έρευνα αγοράς που κράτησε εβδοµάδες, αποφασίσαµε να στραφούµε σε κάτι το οποίο θα µας κάνει να νιώσουµε άνεση και κυρίως σιγουριά ότι το παιδί θα είναι προστατευµένο σε κάθε µετακίνηση µέσα στην πόλη» λέει ο Γιώργος. Έτσι, οι νέοι γονείς στράφηκαν στην αγορά ενός SUV. «Τώρα που επέστρεψα πλέον στη δουλειά µπορώ να πω ότι η διαφορά στην οδήγηση και η σιγουριά ενός οχήµατος µε χώρους και στιβαρή παρουσία στον δρόµο είναι µεγάλη» συµπληρώνει η Δάφνη.

Τα λεγόµενα «οχήµατα ελεύθερου χρόνου» κερδίζουν διαρκώς έδαφος κυρίως µεταξύ των νέων που γεννήθηκαν από το 1980 ως το 2000. Η νέα αυτή τάση που ξεκίνησε στις ΗΠΑ πέρασε µετά το 2007 σε ευρωπαϊκό έδαφος µε γοργούς ρυθµούς, σηµειώνοντας θεαµατικά αποτελέσµατα. Οι πωλήσεις των SUV στην Ευρώπη το 2016 αυξήθηκαν κατά 31% σε σύγκριση µε την προηγούµενη χρονιά. Υπολογίζεται ότι ως το 2020 ο όγκος των πωλήσεων SUV στη Γηραιά Ήπειρο αναµένεται να ανέλθει σε περίπου 5,7 εκατοµµύρια ανά έτος, καταλαµβάνοντας µερίδιο αγοράς κοντά στο 34%. Όσον αφορά τα πρώτα στοιχεία της φετινής χρονιάς, η κατάσταση είναι ακόµη πιο βελτιωµένη. Η άνοδος στο δεύτερο τρίµηνο του έτους ήταν της τάξης του 29%, ενώ στο πρώτο εξάµηνο οι πωλήσεις έφτασαν τα 720.194 οχήµατα (+33%), αυξάνοντας σχεδόν κατά δύο ποσοστιαίες µονάδες το µερίδιο επί της συνολικής αγοράς αυτοκινήτων, από το 6,7% το 2016, σε 8,6%. Χαρακτηριστικό, µάλιστα, είναι ότι  οι αυτοκινητοβιοµηχανίες υπολογίζουν να πουλήσουν φέτος περισσότερα από τέσσερα εκατοµµύρια SUV σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Το σηµείο-κλειδί της επιτυχίας

Στο παρελθόν, η µεγάλη πλειονότητα των SUV εξοπλιζόταν αποκλειστικά µε τετρακίνηση, δεδοµένου ότι έφεραν το στίγµα των offroad οχηµάτων που προορίζονταν για χρήση σε σκληρές συνθήκες εδάφους, τονίζει ο Νίκος Πρέζας, γενικός διευθυντής επιβατηγών αυτοκινήτων της Mercedes – Benz. «Με την αύξηση της ζήτησης και τις διαφορετικές ανάγκες των καταναλωτών, οι κατασκευαστές προσάρµοσαν ανάλογα τη γραµµή παραγωγής. Με αυτές τις εξελίξεις είναι πλέον εφικτή η πιο µαζική παραγωγή, γεγονός που συµβάλλει στη σηµαντική µείωση του κόστους και κατά συνέπεια και στην αύξηση των πωλήσεων».

Όπως σηµειώνει ο ίδιος, τα σηµερινά SUV προσφέρουν έναν ισορροπηµένο συνδυασµό χαρακτηριστικών όπως είναι η άνεση, οι µεγάλοι χώροι, η στιβαρότητα, οι εκτός δρόµου δυνατότητες, ο ελκυστικός πλέον σχεδιασµός και η υψηλή θέση οδήγησης, τα οποία ταιριάζουν απόλυτα στο σύγχρονο τρόπο ζωής. «Το σηµαντικό είναι ότι υπάρχουν επιλογές για όλες τις ανάγκες. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγµα στην γκάµα µας είναι η GLA, µε γνήσιο offroad χαρακτήρα και lifestyle επιρροές, έτοιµη για εντός και εκτός δρόµου εξορµήσεις. Γι’ αυτό άλλωστε αποτελεί για την ελληνική αγορά το σηµαντικότερο µοντέλο µας από πλευράς πωλήσεων».

Οι αλλαγές που έφεραν αποτέλεσµα

Για τον Corporate Communication Manager της BMW Group Hellas, Κωνσταντίνο Διαµαντή, η βελτίωση της τεχνολογίας των SUV συνέβαλε καθοριστικά στα θεαµατικά αποτελέσµατα των πωλήσεων. «Η εξέλιξη και το downsizing σε κινητήρες βενζίνης και diesel (π.χ. από 2.000 κυβ. εκ. σε 1.500 κυβ. εκ.), η σταδιακή µείωση της κατανάλωσης και του βάρους των αυτοκινήτων, η ενίσχυση των συστηµάτων ασφάλειας, καθώς επίσης και η εγκατάσταση ψηφιακών υπηρεσιών ψυχαγωγίας και συνδεσιµότητας, συνέβαλαν σηµαντικά στην αύξηση των πωλήσεων».

Όπως τονίζει, οι τεχνολογικές αυτές παρεµβάσεις µείωσαν και τις «παράπλευρες απώλειες» του παρελθόντος, όπως την πολύ υψηλή φορολογία, ενώ ταυτόχρονα έφεραν και αισθητή µείωση στην κατανάλωση. «Σήµερα τα SUV έχουν χαµηλότερη κατανάλωση και τιµή αγοράς που τα κάνει περισσότερο ελκυστικά στους Έλληνες καταναλωτές» υπογραµµίζει ο Κωνσταντίνος Διαµαντής, προβλέποντας µάλιστα ότι οι πωλήσεις τους στην Ελλάδα θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία. Ιδιαίτερη θέση στην ελληνική αγορά καταλαµβάνουν οι πωλήσεις της σειράς BMW X, καθώς, σύµφωνα µε τον ίδιο, η δεύτερης γενιάς BMW X1 κατέχει την πιο υψηλή θέση στις πωλήσεις των οικογενειακών µοντέλων της σειράς.

Η συνολική τάση είναι αυξητική για τον κλάδο του αυτοκινήτου, µε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ να δείχνουν πως το διάστηµα Ιανουαρίου- Οκτωβρίου οι πωλήσεις σηµείωσαν άνοδο κατά 11,7%, σε έναν κλάδο που «χτυπήθηκε» σκληρά από τον κρίση. Τα καινούργια αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν τον Οκτώβριο ανέρχονται σε 6.306, παρουσιάζοντας. αύξηση 26,2%, και η µάχη ανάµεσα στις εταιρείες σε όλες τις κατηγορίες προµηνύεται σκληρή…

Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune με τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα που κυκλοφορεί