Τεχνολογία που πρέπει να έχουμε στο νου μας: 5 βασικές τάσεις για το 2023

Τεχνολογία που πρέπει να έχουμε στο νου μας: 5 βασικές τάσεις για το 2023
Υπάρχει επείγουσα ανάγκη οι ηγέτες να αδράξουν την ευκαιρία να κατευθύνουν την τεχνολογία προς θετικούς σκοπούς

Η τεχνολογική αλλαγή έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει κοινή ευημερία και να δώσει έξυπνες λύσεις στις μεγαλύτερες προκλήσεις του κόσμου. Ταυτόχρονα, ο εκθετικός ρυθμός ανάπτυξής της κινδυνεύει να συντρίψει τους υφιστάμενους θεσμούς, αφήνοντάς μας εκτεθειμένους σε ανεξέλεγκτους κινδύνους. Οι γεωπολιτικές κρίσεις, η αυξανόμενη πόλωση και η επικείμενη κλιματική κρίση επιδεινώνουν αυτόν τον κίνδυνο.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη οι ηγέτες να αδράξουν την ευκαιρία να κατευθύνουν την τεχνολογία προς θετικούς σκοπούς. Ακολουθούν πέντε εξελίξεις για τις οποίες πρέπει να προετοιμαστούν το επόμενο έτος.

  1. Η «πράσινη» τεχνολογία σε οριακό σημείο

Χάρη στις συνεχείς βελτιώσεις στην τεχνολογία την τελευταία δεκαετία, το κόστος της ηλιακής και αιολικής ενέργειας έχει μειωθεί δραστικά, καθιστώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας φθηνότερες από τα ορυκτά καύσιμα. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα βοηθήσει τις οικονομίες να εξοικονομήσουν 12 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως μέχρι το 2050.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι κυβερνήσεις και οι ηγέτες του κλάδου θα επικεντρωθούν στην κλιμάκωση των υπαρχουσών πράσινων τεχνολογιών και στην ανάπτυξη νέων το 2023. Ο στόχος να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη σε λιγότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα φαίνεται όλο και πιο απρόσιτος, αλλά το ίδιο ισχύει και για τα καταστροφικά σενάρια που θεωρούνταν πιθανά πριν από μερικά χρόνια.

Μία από τις πιο ελπιδοφόρες τεχνολογίες στις οποίες μπορούμε να περιμένουμε πρόοδο είναι το πράσινο υδρογόνο, μια νέα πηγή ενέργειας καθαρής καύσης που επιτρέπει τη δέσμευση και τη μεταφορά ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις – από περιοχές με άφθονους αιολικούς ή ηλιακούς πόρους ενέργειας, σε ενεργοβόρες περιοχές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Η πυρηνική σύντηξη είναι μια άλλη πράσινη τεχνολογία που πρέπει να παρακολουθήσουμε το 2023, μετά την πρόσφατη απόδειξη ότι μπορεί να παράγει περισσότερη ενέργεια από αυτή που απαιτείται για την έναρξη της διαδικασίας σύντηξης. Αν και απέχουμε ακόμη χρόνια από την επίτευξη ενέργειας σε κλίμακα, αυτά τα τελευταία αποτελέσματα είναι πιθανό να ωθήσουν περαιτέρω έρευνα για την ανάπτυξη της τεχνολογίας, φέρνοντάς μας πιο κοντά σε ένα μέλλον στο οποίο η πυρηνική σύντηξη θα μπορούσε να παρέχει σχεδόν απεριόριστη, ασφαλή και καθαρή ενέργεια.

  1. Υπερ-συνδεσιμότητα και ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο

Η οικονομική και γεωπολιτική δυναμική ωθεί την παγκοσμιοποίηση σε υποχώρηση και ωθεί τον κατακερματισμό του κυβερνοχώρου μαζί με ανταγωνιστικά πολιτικά μπλοκ. Ωστόσο, οι δομικές δυνάμεις της τεχνολογικής προόδου κινούνται προς περισσότερη συνδεσιμότητα, όχι λιγότερη. Το επόμενο έτος, 15 δισεκατομμύρια συσκευές θα συνδεθούν στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων και ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2030. Κύριος μοχλός αυτής της τάσης θα είναι η ταχεία επέκταση της κάλυψης 5G το 2023, η οποία θα επιτρέπει στις συσκευές να επικοινωνούν πιο γρήγορα και να βελτιώνουν τη συνολική τους απόδοση.

Η εξάρτησή μας από συνδεδεμένες συσκευές και υποδομές αυξάνεται με εκθετικό ρυθμό, όπως και οι κίνδυνοι κατάρρευσης από ατύχημα ή ως αποτέλεσμα επίθεσης. Οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές αναμένεται να εντείνουν τις προσπάθειες για να διασφαλίσουν ότι οι συνδεδεμένες συσκευές συμμορφώνονται με τα πιο πρόσφατα πρότυπα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Αυτό περιλαμβάνει την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον προτεινόμενο νόμο της ΕΕ για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο και εκείνη της κυβέρνησης Μπάιντεν για την εισαγωγή ενός προγράμματος αξιολόγησης και σήμανσης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για συσκευές του Διαδικτύου των Πραγμάτων.

  1. Ε&Α κβαντικών υπολογιστών

Οι κβαντικοί υπολογιστές, οι οποίοι χρησιμοποιούν υποατομικά σωματίδια για να δημιουργήσουν νέους τρόπους επεξεργασίας και αποθήκευσης πληροφοριών, υπόσχονται να είναι το μέλλον των υπολογιστών. Με υπόσχεση απόδοσης τάξεις μεγέθους ταχύτερης από τους καλύτερους διαθέσιμους επεξεργαστές σήμερα, η κβαντική τεχνολογία θα βοηθήσει στην επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων σε ελάχιστο χρόνο.

Παρόλο που η κβαντική τεχνολογία βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα, οι τεράστιες κρατικές και βιομηχανικές επενδύσεις σημαίνουν ότι είναι πιθανό να δούμε ταχεία πρόοδο σε υλικό και λογισμικό το επόμενο έτος, καθώς και κβαντικά προϊόντα που θα αρχίσουν να βγαίνουν στην αγορά. Ταυτόχρονα, οι ηγέτες των επιχειρήσεων και της κυβέρνησης θα εντείνουν τις προσπάθειες για την κατανόηση και τον μετριασμό των κινδύνων που εγκυμονεί η τεχνολογία, από τα κρυπτονομίσματα έως τον μετασχηματισμό του πολέμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
  1. Η γονιδιακή επεξεργασία γίνεται mainstream

Μέχρι πρόσφατα, το CRISPR-Cas9, η τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων που επέφερε στους προγραμματιστές της το Νόμπελ Χημείας 2020, χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως ερευνητικό εργαλείο για την κατανόηση της σημασίας συγκεκριμένων γονιδίων και την ανακάλυψη νέων φαρμάκων. Από τη στιγμή που το πρώτο άτομο έλαβε θεραπεία γονιδιακής επεξεργασίας πριν από τρία χρόνια, η τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της συγγενούς τύφλωσης, των καρδιακών παθήσεων και της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, μεταξύ άλλων. Και ενώ οι πρωτογενείς περιπτώσεις χρήσης είναι ασθένειες με μετάλλαξη ενός γονιδίου, η πρώιμη έρευνα δείχνει ότι καταστάσεις όπως το Αλτσχάιμερ και ο χρόνιος πόνος θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπιστούν με το CRISPR.

Το 2023, είναι πιθανό να δούμε μια επέκταση της γονιδιακής επεξεργασίας στην ιατρική, καθώς και σε άλλους τομείς, τροφοδοτώντας έναν κλάδο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και θέτοντας περίπλοκα ηθικά διλήμματα.

  1. Τεχνητή νοημοσύνη παντού

Προς τα τέλη του 2022, το διαδραστικό μοντέλο συνομιλίας Chat GPT της OpenAI προσέλκυσε περισσότερους από ένα εκατομμύριο χρήστες σε μόλις πέντε ημέρες και πυροδότησε μια νέα συζήτηση σχετικά με τις ευκαιρίες και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ). Με τις προβλέψεις των επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη να ξεπερνούν τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, θα υπάρξουν ραγδαίες πρόοδοι στην προσαρμοστική και γενετική τεχνητή νοημοσύνη.

Η προσαρμοστική ΤΝ μπορεί να επανεκπαιδεύει συνεχώς τα μοντέλα της ώστε να μαθαίνουν και να προσαρμόζονται με βάση νέες εμπειρίες, χωρίς να χρειάζεται προγραμματιστές, οδηγώντας σε ταχύτερα και καλύτερα αποτελέσματα. Η γενετική ΤΝ χρησιμοποιεί μοντέλα νευρωνικών δικτύων για να δημιουργήσει κάτι νέο. Οι πρόσφατες εκδόσεις παραγωγών κειμένου σε εικόνα και σε βίντεο είναι ελκυστικές για τους καταναλωτές, αλλά προκαλούν επίσης σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τη διάδοση της παραπληροφόρησης, το επιβλαβές περιεχόμενο, την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και τις αλγοριθμικές προκαταλήψεις. Οι ρυθμιστικές αρχές και οι διαδικτυακοί επιτηρητές θα ασχοληθούν με αυτά το επόμενο έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως παρατήρησε ο αείμνηστος Γάλλος θεωρητικός του πολιτισμού Paul Virilio, όταν τα πράγματα λειτουργούν με νέους τρόπους, απορρυθμίζονται και με νέους τρόπους. Όταν εφεύραμε το πλοίο, «εφεύραμε» και το ναυάγιο. Το ίδιο ισχύει και για τις νέες τεχνολογίες – και το διακύβευμα είναι μεγάλο.

Αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να φοβόμαστε την τεχνολογική πρόοδο, αλλά θα πρέπει να μας κάνει ταπεινούς και να έχουμε επίγνωση ότι η πρόοδος κερδίζεται με κόπο και εύκολα χάνεται. Η προώθηση της τεχνολογικής αλλαγής και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών σε κλίμακα για την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών προκλήσεων του κόσμου είναι η μεγάλη επιταγή της εποχής μας. Εάν ανταποκριθούμε σε αυτήν την πρόκληση, η ανταμοιβή μας θα είναι πιο ευημερούσες και ανθεκτικές οικονομίες και κοινωνίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune