Θ. Παναγούλιας (Forum S.A.): «Τα deals από τη φετινή HO.RE.CA. θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ»

Θ. Παναγούλιας (Forum S.A.): «Τα deals από τη φετινή HO.RE.CA. θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ»
O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλάει στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης HORECA 2022, για την τροφοδοσία και τον εξοπλισμό των Ξενοδοχείων και των μονάδων Μαζικής Εστίασης, στο Metropolitan Expo στα Σπάτα, Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ/STOLIS PANAGIOTIS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η HO.RE.CA. 2022 κλείνει αυλαία και ο απολογισμός έχει θετικό πρόσημο.

Διάχυτη ήταν η ικανοποίηση των εκθετών στη φετινή HO.RE.CA. καθώς η προσέλευση επισκεπτών ήταν αθρόα και το κλίμα θετικά φορτισμένο για κλείσιμο συμφωνιών. Τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης φαίνεται να έχουν ανοίξει την όρεξη των επιχειρηματιών, και δη των ξενοδόχων, οι οποίοι σκοπεύουν να επενδύσουν σε ανακαινίσεις.

Οι επισκέπτες ήταν διασκορπισμένοι σε όλα τα halls και ακόμη και λίγο πριν από την εκπνοή της HO.RE.CA. 2022 συνέχιζαν να έρχονται καινούριοι, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για φυσική επαφή με τους εκπροσώπους των εταιρειών, καθώς επίσης και με τα ίδια τα προϊόντα.

«Η έκθεση φέτος κλείνει με επισκεψιμότητα 48% πάνω συγκριτικά με το 2020. Είχαμε περισσότερους από 50.000 επισκέπτες με το μείγμα να διαμορφώνεται ως εξής: 55% από επαρχία και 45% από Αττική. Η HO.RE.CA. έδωσε το σύνθημα και έγινε η επανεκκίνηση της οικονομίας. Το γεγονός ότι υπό αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες μας στήριξαν, τόσο οι ελληνικές, όσο και οι πολυεθνικές εταιρείες υπογραμμίζει τον αντίκτυπο της διοργάνωσης» επισημαίνει στο Fortune Greece ο Θάνος Παναγούλιας, Marketing Director της Forum S.A., διοργανώτριας εταιρείας της έκθεσης HO.RE.CA.

Υπογραμμίζει πως όσοι πήραν το ρίσκο και επένδυσαν σε περίπτερο δικαιώθηκαν. Μάλιστα η εκτίμησή του είναι πως σε βάθος 2-3 μηνών οι πράξεις από τις συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν θα ξεπεράσουν σε αξία το 1 δισ. ευρώ.

«Ήδη οι εκθέτες μας ζητάνε μεγαλύτερα περίπτερα για την επόμενη έκθεση. Αρκεί να σας πω πως για το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα καλύψαμε 2.500 vouchers στο P3 του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και είχαμε vans για να μεταφέρουμε τον κόσμο στις εγκαταστάσεις» καταλήγει ο κ. Παναγούλιας.

Την ψήφο εμπιστοσύνης τους στη διά ζώσης έκθεση έδωσαν και μεγάλα brands, όπως το PLAISIO και η ΕΛΓΕΚΑ, τα οποία συμμετείχαν για πρώτη φορά με ένα εντυπωσιακό περίπτερο, ενώ δυναμική επιστροφή έκανε και η Coca Cola 3E.

«Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουμε στη HO.RE.CA. και θεωρούμε ότι ήταν μια σωστή κίνηση μιας και πλέον έχουμε χτίσει τον τομέα των ηλεκτρικών συσκευών και είμαστε έτοιμοι για να τοποθετηθούμε ακόμα πιο δυνατά στον ξενοδοχειακό κλάδο. Από την πρώτη μέρα είχαμε στοχευμένα ραντεβού, υπήρχε διάθεση για κλείσιμο συμφωνιών και εκτός από τους ξενοδόχους που μας προσέγγισαν, είδαμε μεγάλο ενδιαφέρον να καταγράφεται από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι του Airbnb» ανέφερε η Διευθύντρια Πωλήσεων της PLAISIO, κα Ελένη Νάστου.

Την μεγάλη κινητικότητα των ξενοδόχων επιβεβαίωσαν και οι επαγγελματίες στρωματοποιοί οι οποίοι είδαν στα περίπτερά τους κόσμο από τον κλάδο του τουρισμού. Σύμφωνα με την Εβελίνα Γκοτσοπούλου, Purchasing Department Manager της εταιρείας Greco Strom, οι επαφές που έγιναν αυτό το τετραήμερο με πελάτες από όλη την Ελλάδα αγγίζουν τα επίπεδα του 2019! «Μας είχε λείψει το να βλέπουμε τόσο κόσμο στα περίπτερά μας. Η αλήθεια είναι πως λόγω covid, ο κόσμος ήταν προσεκτικός, όμως ήρθε γνωρίζοντας τι θέλει να δει και με ποιους θέλει να μιλήσει. Η αίσθησή μας είναι ότι θα δούμε αρκετές ανακαινίσεις στα υφιστάμενα ξενοδοχεία, ενώ θα κληθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των νέων που δημιουργούνται. Κάτι κινείται στην αγορά και δημιουργούνται προσδοκίες».

Μεταξύ των περιπτέρων ήταν και αυτό της εταιρείας ARMOS, από τη Λάρισα η οποία εξειδικεύεται στην παραγωγή και εμπορία χάρτινων ποτηριών. Η έννοια της βιωσιμότητας έχει μπει για τα καλά στον χώρο της ξενοδοχίας και της εστίασης και όπως τονίζει ο Γενικός Διευθυντής της ARMOS S.A. κ. Χρήστος Γιωτάκης είναι ένα πεδίο δίχως ταβάνι με αναπτυξιακή δυναμική.

«Η στροφή στα χάρτινα ποτήρια είναι μονόδρομος. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης είχαμε διερευνητικές επαφές με ανθρώπους από διάφορα μέρη της Ελλάδας και η αίσθηση που αποκομίσαμε είναι ότι υπάρχει διάθεση για επενδύσεις σε νέα καινοτόμα προϊόντα».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον κ. Γιωτάκη είναι η έλλειψη πρώτων υλών από το εξωτερικό, το αυξημένο κόστος σε ενέργεια και μεταφορικά, αλλά και οι φορολογικές επιβαρύνσεις που συμπιέζουν πολύ τα περιθώρια κέρδους.

«Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι ένα χάρτινο κυπελάκι που κόστιζε 4,5 λεπτά του ευρώ, η τιμή του έχει ανέβει κατά 30% και αναγκαστικά το κόστος μετακυλίεται  στον τελικό καταναλωτή. Η τιμή για ένα κοντέινερ με πρώτες ύλες από Ασία έχει εκτοξευθεί από τα 2.000 ευρώ σε 15.000 ευρώ και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση».

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία κατέγραψε το 2021 τζίρο 8,5 εκατ.  ευρώ, το 10% προέρχεται από εξαγωγές, ενώ έχει παρουσία σε 7 χώρες, μεταξύ των οποίων Τυνησία, Ισραήλ και Κύπρο. Ενώ σε ότι αφορά την παραγωγική δυναμική, σε ετήσια βάση, αγγίζει τα 80 με 100 εκατομμύρια ποτήρια.