Θα αγοράσει η Apple την McLaren;

Θα αγοράσει η Apple την McLaren;

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο τεχνολογικός κολοσσός ίσως σχεδιάζει να εξαγοράσει ή να επενδύσει στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Η Apple βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά ενός κορυφαίου κατασκευαστή αυτοκινήτων πολυτελείας, ή τουλάχιστον την επένδυση σ’ αυτόν.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι επικαλούνται τρεις πηγές κοντά στις συζητήσεις, ο γίγαντας της τεχνολογίας διαπραγματεύεται την εξαγορά της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας McLaren ή την αγορά ενός μεγάλου μεριδίου της.

Η αξία της McLaren εκτιμάται στα 1,3 – 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως αναφέρει η εφημερίδα. Μια στρατηγική επένδυση στη McLaren θα κοστίσει λιγότερο στην Apple, αλλά όλα εξαρτώνται από το μέγεθος του μεριδίου που θα εξαγοράσει η τελευταία.

Η McLaren, η οποία έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του ’60, είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων πολυτελείας στον κόσμο και πουλά αυτοκίνητα που κοστίζουν 1 εκατομμύριο δολάρια το καθένα. Η εταιρεία εμπλέκεται εκτενώς και στη Φόρμουλα Ένα, ενώ πέρυσι παρήγαγε περίπου 1.500 οχήματα.

Η συγκεκριμένη φήμη παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον εξαιτίας της άλλης, καθιερωμένης πλέον, φήμης: ότι η Apple όχι μόνο ενδιαφέρεται για τα αυτοκίνητα, αλλά και αναπτύσσει το δικό της μοντέλο. Επανειλημμένα, η εταιρεία έχει προσλάβει μηχανικούς, με ιδιαίτερη προτίμηση σε όσους έχουν θητεία στην Tesla, ενώ οργανώνει και μια σχεδιαστική ομάδα που καθήκον έχει τον σχεδιασμό ενός ηλεκτρικού οχήματος, σύμφωνα πάντα με πηγές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, έχει περιγράψει το ενδιαφέρον της Apple για τον κλάδο του αυτοκινήτου ως το «χειρότερα φυλαγμένο μυστικό» στη Σίλικον Βάλεϊ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, πυκνώνουν οι αναφορές ότι οι προσπάθειες της Apple βρίσκονται σε αδιέξοδο. Η εταιρεία προσέλαβε τον Μπομπ Μάνσφιλντ για να επιλύσει προβλήματα στη διαδικασία παραγωγής και ανέβαλε την παρουσίαση του οχήματος για το 2021. Παράλληλα, φημολογείται ότι η Apple έχει απολύσει ένα μέρος του προσωπικού της που σχετίζεται με τα αυτοκίνητα και ίσως σκέφτεται να βάλει στην άκρη την ιδέα της παραγωγής οχημάτων.

Παραμένει ασαφές τι θα σημάνει μια εξαγορά της McLaren για την Apple. Ο Τιμ Κουκ δήλωσε τον Απρίλιο ότι η εταιρεία του είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο μιας μεγάλης εξαγοράς, και το να δοθούν σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια για μια κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία ταιριάζει με το μοτίβο αυτό.

Σύμφωνα με τις πηγές των FT, η Apple ενδιαφέρεται κυρίως για την τεχνολογία, τη μηχανική και τις πατέντες της McLaren – αν και σημειώνουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες η Apple έχει αρχίσει να εστιάζει περισσότερο στην τεχνολογία αυτοκινήτων και όχι τόσο στο να κατασκευάσει η ίδια ένα αυτοκίνητο.