Θα ανοίξουν οι τράπεζες την Τρίτη;

Θα ανοίξουν οι τράπεζες την Τρίτη;
A piggybank painted in the colours of the Greek flag stands amongst various euro coins in front of letters spelling the word 'GREECE' in this picture illustration taken in Berlin, Germany June 30, 2015. The head of the European Commission made a last-minute offer to try to persuade Greek Prime Minister Alexis Tsipras to accept a bailout deal he has rejected before a referendum on Sunday which EU partners say will be a choice of whether to stay in the euro. But Greek government sources said the leftist premier stood by his rejection of the creditors' conditions and Greece would default on a crucial repayment due to the International Monetary Fund on Tuesday, plunging it deeper into financial crisis. REUTERS/Pawel Kopczynski - RTX1IDW2

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα και η ρευστότητα των τραπεζών.

Στο…και ένα, μετά και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα αποφασίσει η κυβέρνηση για το τι θα γίνει με τις τράπεζες μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας στις 6 Ιουλίου.

Η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, με τους εκπροσώπους των τραπεζών έκανε απλώς μια αποτίμηση της κατάστασης, αλλά η οριστική απόφαση θα ληφθεί το βράδυ της Κυριακής και πάντα σε συνάρτηση με το ποια θα είναι η ρευστότητα που έχει φύγει από τα ATM το Σαββατοκύριακο.

Κορυφαία στελέχη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος υποστηρίζουν ότι το διαθέσιμο ρευστό στις τράπεζες ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ, καθώς, όπως λένε, έφυγαν λιγότερα χρήματα από όσα είχαν αρχικά εκτιμηθεί.

Συγκεκριμένα, υπολόγιζαν ότι οι αναλήψεις από τα ΑΤΜ θα έφθαναν τα 600 εκατ. Ευρώ, ενώ τελικά δεν ξεπέρασαν τα 390 εκατ. Ευρώ.

Αντίστοιχα, οι αναλήψεις από τις συντάξεις υπολογίζονταν σε 350 εκατ. ευρώ, ενώ κινήθηκαν στα 80 εκατ. Ευρώ, ενώ οι ειδικές εγκρίσεις (εμβάσματα στο εξωτερικό, νοσήλεια κλπ) περιορίστηκαν στα 400 εκατ. Ευρώ, έναντι υπολογισμών για 650 εκατ. Ευρώ.

Η κυβερνητική εισήγηση είναι να μην μειωθεί το όριο των 60 ευρώ στις αναλήψεις, ωστόσο, όλα θα κριθούν τα βράδυ της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας.

Τότε θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΕΚΤ προκειμένου να αποτιμήσει τις εξελίξεις μετά το αποτέλεσμα και αναλόγως να αποφασίσει για τη στάση του.

Στην περίπτωση του ΝΑΙ, δεν αναμένεται αλλαγή στη στάση της ΕΚΤ, αλλά μάλλον στάση αναμονής για τις εσωτερικές εξελίξεις και την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Στην περίπτωση του ΟΧΙ, οι εξελίξεις αναμένονται μάλλον ραγδαίες. Σε περίπτωση που η ΕΚΤ αποφασίσει να σκληρύνει τη στάση της, η πρώτη της κίνηση θα είναι πιθανότατα το κούρεμα στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών, με τις εισηγήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση στο 75% ή και στο 90%, δηλαδή στα επίπεδα του 2012.

Στην περίπτωση αυτή, οι ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να βρουν άμεσα κεφάλαια 33 ή 67 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Αυτό θα ήταν και το ύψος του λεγόμενου bail in.

Τα κεφάλαια αυτά θα καλούνταν να εισφέρουν οι καταθέτες, με αντίστοιχο κούρεμα. Το ύψος του κουρέματος θα εξαρτιόταν από το όριο το οποίο θα τεθεί ως πλαφόν. Όσο πιο χαμηλά τεθεί το όριο των καταθέσεων πάνω από το οποίο θα γίνει το κούρεμα, τόσο μικρότερο θα είναι το ποσοστό, ενώ εάν το πλαφόν μπει πάνω από κάποιο ποσό της τάξεως των 20.000 ή 30.000 ευρώ θα είναι αρκετά μεγαλύτερο.

Εάν η στάση της ΕΚΤ είναι ακόμη πιο σκληρή και καταστήσει απαιτητό το σύνολο του ELA, τότε το τραπεζικό σύστημα χρεοκοπεί και περνά αυτομάτως στον ESM.

Η Ελλάδα χάνει τις τράπεζές της, στις οποίες τοποθετούνται διοικήσεις από τον ESM.

Σε αυτή την περίπτωση η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα είναι μονόδρομος…