Θα απαντήσει στις κατηγορίες ή θα παραιτηθεί στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Φιγιόν;

Θα απαντήσει στις κατηγορίες ή θα παραιτηθεί στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Φιγιόν;
epa05760093 Former French Prime Minister and Les Republicains political party candidate for the 2017 presidential election Francois Fillon (R) and his wife Penelope Fillon (L) attend a political rally in Paris, France, 29 January 2017. Francois Fillon has come under pressure to explain the previous employment of his wife as parliamentary aide while he was a MP and to give details of the work she did. French MPs are allowed to employ family members as aides. EPA/ETIENNE LAURENT

Πηγές από το περιβάλλον του υποψηφίου για την προεδρία δήλωσαν ότι θα υπερασπιστεί τον εαυτό του μετά το σκάνδαλο για την αργομισθία της συζύγου του.

Ο υποψήφιος των συντηρητικών για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία Φρανσουά Φιγιόν θα παραχωρήσει σήμερα στις 16:00 (τοπική ώρα, 17:00 ώρα Ελλάδας) συνέντευξη Τύπου, για να υπερασπιστεί τον εαυτό του μετά τις καταγγελίες για την αργομισθία της συζύγου του, δήλωσαν πηγές από το περιβάλλον του.

Η εφημερίδα Le Canard Enchaine αποκάλυψε την 25η Ιανουαρίου ότι κατέβαλε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στην σύζυγό του για μια θέση απασχόλησης, στην οποία ενδεχομένως ποτέ δεν εργάστηκε. Η σύζυγος του υποψηφίου, Πενέλοπε, κατηγορείται για λήψη αργομισθιών επί σειρά ετών ύψους 600.000 ευρώ , εκ των οποίων οι 500.000 από τα δημόσια ταμεία και οι 100.000 από τα ταμεία του ιδιωτικού ομίλου του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Μαρκ Λαντρέ ντε λα Σαριέρ, ο οποίος έδωσε κατάθεση στη γαλλική αστυνομία για το σκάνδαλο.

Ο Φρανσουά Φιγιόν, που κατά τα άλλα έχει προαναγγείλει «νοικοκύρεμα» του δημοσίου τομέα και κατάργηση 500.000 θέσεων εργασίας δημοσίων υπαλλήλων, βρίσκεται υποχρεωμένος να αποδείξει ότι οι 7.000 ευρώ που λάμβανε μηνιαίως η σύζυγός του από τη γαλλική βουλή είχαν αντίκρισμα σε πραγματική εργασία και δεν ήταν αργομισθία.

Το δημόσιο “Je t’ aim”

«Οχι άλλη λάσπη», είπε δημίσια  ο Φιγιόν σε συγκέντρωση μελών του κόμματός του στη Λα Βιλέτ του Παρισιού. «Μπροστά σε όλους λέω, Πενέλοπι, σ’ αγαπώ!».
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η γαλλική νομοθεσία δεν απαγορεύει την πρόσληψη συγγενών των βουλευτών και των γερουσιαστών ως βοηθών στα γραφεία τους, αρκεί η εργασία που προσφέρουν να είναι πραγματική.

Ο 62χρονος πρώην πρωθυπουργός, που αναδείχτηκε πρίν από λίγο καιρό σε ισχυρό διεκδικητή του Μεγάρου των Ηλυσίων δέχεται πιέσεις από στελέχη του κόμματός του να αποσύρει την υποψηφιότητά του, καθώς μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου αυτού η δημοτικότητά του έχει σημειώσει μεγάλη πτώση.

Υπάρχει λοιπόν και το ενδεχόμενο, ο Φρανοσοά Φιγιόν να δηλώσει ότι εγκαταλείψει την προεκλογική κούρσα, κάτι που θα σημάνει βέβαια αφενός την απότομη απομάκρυνσή του από την πολιτική, αναταραχή, αφετέρου, στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων δυο μόλις μήνες πριν από τις εκλογές.

Τι άλλο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει η παραίτησή του; Την ενδυνάμωση των ποσοστών της Μαρί Λεπέν.

Πάντως ο Αλέν Ζιπέ απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι εκείνος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές, γράφοντας στον λογαριασμό του στο Twitter “όχι σημαίνει όχι”.