Θα εμπιστευόσασταν τα προσωπικά δεδομένα υγείας σας στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας;

Θα εμπιστευόσασταν τα προσωπικά δεδομένα υγείας σας στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας;
Photo: pixabay.com
Αναφορικά με τις προσωπικές πληροφορίες υγείας, η Apple βρίσκεται στην κορυφή με 31%, ενώ μόνο το 18% εμπιστεύονται τη Google Health για να έχει πρόσβαση σ’ αυτές.

του Lance Lambert

Πήρα το πρώτο μου Fitbit την άνοιξη του 2016 και αμέσως …κόλλησα. Οι διάφορες προκλήσεις στο περπάτημα έβγαλαν από μέσα μου τον ανταγωνιστικό εαυτό μου ενώ τα δεδομένα από τη λειτουργία της καρδιάς μου ήταν ένα καμπανάκι κάθε φορά που έβγαινα έξω και έπινα πολύ αλκοόλ. Κοιτώντας τώρα τα δεδομένα που έχουν συσσωρευτεί στην εφαρμογή, μπορώ να δω όλη μου τη ζωή – ανά λεπτό – τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Όλα αυτά τα προσωπικά δεδομένα υγείας μου μαζί με εκείνα εκατομμυρίων άλλων Αμερικανών σύντομα θα βρεθούν στα χέρια της Google, μόλις ολοκληρωθεί η ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαγορά της Fitbit. Η Amazon, η Apple, η Google και η Microsoft σπεύδουν να αποδιοργανώσουν την αγορά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ΗΠΑ, η αξία της οποίας αγγίζει τα 3,6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο Jeff Bezos, μάλιστα, δοκιμάζει πιλοτικά μια εικονική κλινική (Amazon Care) για τους υπαλλήλους της εταιρείας του στο Σηάτλ.

Αλλά είναι άραγε οι Αμερικανοί έτοιμοι να μοιραστούν τα προσωπικά δεδομένα υγείας τους με τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας;

Για να βρει την απάντηση, το Fortune – με τη βοήθεια της SurveyMonkey – ζήτησε τη γνώμη 1.276 ενηλίκων στις ΗΠΑ την περίοδο 25-26 Ιουνίου. Και ιδού τα αποτελέσματα:

Το 40% των Αμερικανών εμπιστεύονται την Amazon και την Apple για να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα τους. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις άλλες εταιρείες είναι 27% για τη Microsoft, 20% για τη Google (Alphabet) και 12% για το Facebook.

Αναφορικά με τις προσωπικές πληροφορίες υγείας, η Apple βρίσκεται στην κορυφή με 31%, ενώ μόνο το 18% εμπιστεύονται τη Google Health για να έχει πρόσβαση σ’ αυτές.

Όσο για το ποια εταιρεία εκτιμούν οι Αμερικανοί ότι έχει τις περισσότερες πιθανότητες να αποδιοργανώσει τον κλάδο υγείας μέσα στην επόμενη πενταετία, αυτή είναι η Amazon, σύμφωνα με το 30% των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Γενικά πάντως, το κοινό στις ΗΠΑ δεν εμπιστεύεται τους τεχνολογικούς γίγαντες. Η Amazon και η Apple χαίρουν των υψηλότερων επιπέδων εμπιστοσύνης, με 40%, αλλά το ποσοστό αυτό είναι μάλλον πολύ μικρό αν σκεφθείτε ότι μιλάμε για εταιρείες με τις οποίες έρχεται σε επαφή σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού σε τουλάχιστον εβδομαδιαία βάση.

Επιπλέον, όταν ερωτώνται ειδικά για τις προσωπικές πληροφορίες υγείας, 7 στους 10 Αμερικανούς πολίτες εκφράζουν τη δυσπιστία τους προς όλες τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Κι αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο στην προσπάθειά τους να επεκταθούν στον χώρο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.