Θα συνεχίσει «τη μάχη για το μέλλον της Ουκρανίας» ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς

Θα συνεχίσει «τη μάχη για το μέλλον της Ουκρανίας» ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς

Αρνείται τις ευθύνες για την αιματοχυσία στο Κίεβο ο αποπεμφθείς πρόεδρος, ενώ καλεί ευθέως τη Ρωσία να εμπλακεί στην κρίση της Κριμαίας.

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την αποπομπή του από την προεδρία της Ουκρανίας πραγματοποίησε σήμερα ο πρώην πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Από την πόλη Ροστόφ επί του Ντον της Ρωσίας, κοντά στα ουκρανικά σύνορα όπου έχει διαφύγει, ο Γιανουκόβιτς μίλησε ενώπιον δημοσιογράφων και επέμεινε ότι «δεν ανατράπηκε» και πως πρόκειται να συνεχίσει «τη μάχη για το μέλλον της Ουκρανίας».

«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τους βετεράνους, από τον ουκρανικό λαό (. . .) για όσα συνέβησαν στην Ουκρανία», είπε ο Ουκρανός πρώην πρόεδρος, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν νιώθει υπεύθυνος για τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων.

Εξηγώντας γιατί βρίσκεται στη Ρωσία, ο Γιανουκόβιτς δήλωσε πως αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ουκρανία αφού δέχθηκε απειλές για τη ζωή του, ενώ τόνισε ότι την εξουσία στη χώρα του έχουν καταλάβει «εθνικιστές, νεαροί φασίστες που αποτελούν την απόλυτη μειονότητα». Κατηγόρησε τη Δύση για την κρίση στη χώρα του, λέγοντας πως «υποστήριξε» τους διαδηλωτές που επιθυμούσαν την ανατροπή του. «Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανεύθυνης πολιτικής της Δύσης, η οποία υποστήριζε τους διαδηλωτές της Μαϊντάν», είπε αναφερόμενος στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που είχαν βγει στους δρόμους του Κιέβου τους τελευταίους τρεις μήνες.

Διαβάστε ακόμη: Θα γίνει της… Κριμαίας;

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ανομία και το χάος ακολούθησαν τη συμφωνία την οποία υπέγραψε την προηγούμενη Παρασκευή με τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, έπειτα από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι είχε στόχο να τερματίσει την κρίση. Ο αποπεμφθείς πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη από τους Ουκρανούς «για το γεγονός ότι δεν είχα αρκετή δύναμη να διατηρήσω τη σταθερότητα και επειδή επέτρεψα αυτό το χάλι».

Ο αποπεμφθείς Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα επιστρέψει στη χώρα μόλις υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά του. «Θα επιστρέψω στην Ουκρανία μόλις λάβω εγγυήσεις, κυρίως από την πλευρά των διεθνών μεσολαβητών, για την ασφάλειά μου και την ασφάλεια της οικογένειάς μου».  Υποστήριξε μάλιστα ότι «δεν διέφυγε» από τη χώρα, αλλά πήγε από το Κίεβο στο Χάρκοβο όταν το αυτοκίνητό του «δέχθηκε πυροβολισμούς από αυτόματα όπλα από όλες τις πλευρές».

Ως προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και την εμπλοκή της Ρωσίας στην κρίση στην περιοχή της Κριμαίας, ο Γιανουκόβιτς είπε πως οι δύο άνδρες έχουν συνομιλήσει τηλεφωνικά μετά την άφιξή του στη Ρωσία, όμως δεν έχουν συναντηθεί. Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη πως ο Πούτιν θα έπρεπε να αναλάβει δράση, απορώντας γιατί παραμένει απαθής μπροστά σε όσα διαδραματίζονται στην Κριμαία.

«Η Ρωσία πρέπει και είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει και, γνωρίζοντας τον χαρακτήρα του Βλαντίμιρ Πούτιν, διερωτώμαι γιατί είναι τόσο συγκρατημένος και γιατί παραμένει σιωπηλός. Η Ρωσία δεν μπορεί να παραμείνει παρατηρητής στην ουκρανική κρίση, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να δράσει», είπε ο Γιανουκόβιτς.

Διαβάστε ακόμη: Ένοπλοι κατέλαβαν τη Βουλή στην Κριμαία

«Όλα όσα συμβαίνουν στην Κριμαία είναι μια απολύτως φυσιολογική αντίδραση στο πραξικόπημα των γκάνγκστερ. Στο Κίεβο μια ομάδα εξτρεμιστών άρπαξε την εξουσία», είπε ο Γιανουκόβιτς, ενώ επεσήμανε ότι η Κριμαία θα πρέπει να παραμείνει μέρος της Ουκρανίας, αλλά να εξακολουθεί να χαίρει της αυτονομίας της. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν θα ζητήσει τη στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας, αλλά και ότι δεν θα πάρει μέρος στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, τις οποίες χαρακτήρισε «παράνομες».

Ως προς τις βίαιες συγκρούσεις στο Κίεβο, που είχαν ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 80 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι δεν διέταξε την αστυνομία να πυροβολήσει εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και απέδωσε την ευθύνη για την αιματοχυσία στο Κίεβο στους διαδηλωτές.

Ερωτηθείς για την πολιτική αντίπαλό του Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία αφέθηκε ελεύθερη από τη φυλακή το προηγούμενο Σάββατο, απάντησε ότι δεν είχε ποτέ σκοπό να την βλάψει. Παρόλα αυτά πρόσθεσε ότι η συμφωνία για το φυσικό αέριο που είχε υπογράψει η Τιμοσένκο όταν ήταν πρωθυπουργός της Ουκρανίας με τη Ρωσία προκάλεσε ζημιά ύψους μεγαλύτερου από 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: Η «πριγκίπισσα του φυσικού αερίου» επιστρέφει

Απαντώντας στις σημερινές ανακοινώσεις από τις αρχές στην Ελβετία, την Αυστρία και το Λιχτενστάιν πως  «πάγωσαν» τα περιουσιακά στοιχεία και τους τραπεζικούς λογαριασμούς έως και 20 Ουκρανών πρώην αξιωματούχων της κυβέρνησης του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, περιλαμβανομένων αυτών του ίδιου, καθώς και του γιου του, ο Γιανουκόβιτς διέψευσε ότι διαθέτει τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Η ελβετική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων 20 Ουκρανών, περιλαμβανομένου του Γιανουκόβιτς και του γιου του Αλεξάντερ. Οι κυρώσεις αυτές θα ισχύσουν από σήμερα το απόγευμα, ενώ η εισαγγελία της Γενεύης ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα εναντίον του Βίκτορ και του γιου του Αλεξάντερ Γιανουκόβιτς για ξέπλυμα χρήματος. «Έρευνα διεξήχθη από τον πρώτο εισαγγελέα Ιβ Μπερτοσά και την υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος της δικαστικής αστυνομίας στις 27 Φεβρουαρίου στην έδρα εταιρείας που ανήκει στον Αλεξάντερ Γιανουκόβιτς», ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης του καντονιού της Γενεύης.

Και η Αυστρία ανακοίνωσε ότι θα παγώσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς 18 Ουκρανών ως προληπτικό μέτρο έως ότου τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ έχει συμφωνήσει να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία και να απαγορεύσει τη μετακίνηση στο εσωτερικό της κάποιων ανώτερων Ουκρανών αξιωματούχων, τους οποίους δεν έχει ονομάσει.  Το Λιχτενστάιν επίσης ανακοίνωσε ότι θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία 20 μελών της πρώην κυβέρνησης της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου του Γιανουκόβιτς.

Σήμερα ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας ζήτησετη σύλληψη 10 πρώην μελών της κυβέρνησης, αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας και στρατιωτικών με την κατηγορία των μαζικών δολοφονιών στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Κίεβο. Στον κατάλογο, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του γενικού εισαγγελέα, περιλαμβάνονται ο πρώην γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Βάλερι Ζαχαρτσένκο, ο προσωπάρχης του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς Αντρέι Κλιούγεφ και η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ολένα Λούκας.

Εξάλλου ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ υπέγραψε ένα διάταγμα με το οποίο παύεται από τα καθήκοντά του ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της χώρας. Ο ναύαρχος Γιούρι Ιλίν είχε διοριστεί στη θέση αυτή στο απόγειο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Διαβάστε ακόμη: To Κίεβο ζητάει από τις ΗΠΑ να εγγυηθούν την κυριαρχία της Ουκρανίας