«Θα σκίσουν τα πτυχία τους»- Πώς η έκπτωση για τους επιστήμονες έγινε έντοκη οφειλή

«Θα σκίσουν τα πτυχία τους»- Πώς η έκπτωση για τους επιστήμονες έγινε έντοκη οφειλή
Δικηγόροι και εργαζομένοι σε διάφορους επιστημονικούς φορείς φωνάζουν συνθήματα έξω από το υπουργείο Εργασίας κατά τη διάρκεια πορείας ενάντια στο νέο ασφαλιστικό, Αθήνα, Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Οι νέοι επιστήμονες, για να τύχουν έκπτωσης, θα πρέπει να καταβάλλουν διπλή οφειλή στον ΕΦΚΑ, η οποία μάλιστα θα προσαυξάνεται ετησίως.

Ασυνεπής φαίνεται να βρίσκεται η κυβέρνηση σε σχέση με μια ακόμα εξαγγελία, αυτήν τη φορά προς τους νέους επιστήμονες σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την πρώτη διευκρινιστική εγκύκλιο του νέου φορέα κοινωνικής ασφάλισης.

Οι επιστήμονες λοιπόν, οι οποίοι, κατά τα 5 πρώτα χρόνια της ασφάλισής τους θα τύχουν έκπτωσης στις ασφαλιστικές εισφορές, όπως προκύπτει από την πρώτη διευκρινιστική εγκύκλιο του νέου υπερταμείου, θα πρέπει να καταβάλλουν διπλή οφειλή στον ΕΦΚΑ, η οποία μάλιστα θα προσαυξάνεται ετησίως. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή», η εγκύκλιος αφορά τον τρόπο προσδιορισμού των εισφορών για τους περίπου 900.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, η υπόσχεση του πρωθυπουργού προς τους νέους επιστήμονες του ΕΤΑΑ καθώς και στους αυτοαπασχολούμενους ανώτατης εκπαίδευσης που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή επιμελητήρια, φαίνεται ότι μπαίνει στο “συρτάρι”.  Όπως ορίζεται στην εγκύκλιο, ναι μεν, οι παραπάνω κατηγορίες ασφαλισμένων, θα πληρώνουν μειωμένες εισφορές κατά τα 2 πρώτα χρόνια ασφάλισης 14% και τα επόμενα 3,17% με την ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού τους να τίθεται στα 410,26 ευρώ, ξεκαθαρίζεται δε,  ότι οι εκπτώσεις αυτές, τόσο στο ποσοστό όσο και στη βάση υπολογισμού των εισφορών, θα θεωρούνται ασφαλιστικές οφειλές και θα προσαυξάνονται ετησίως κατά τη μεταβολή μισθών που ορίζει η ΕΛΣΤΑΤ.

Στο μεταξύ, θα πρέπει εξοφληθούν εντός 15ετίας, κατά 1/5 κατ’ έτος, για τα έτη κατά τα οποία το εισόδημα υπερβαίνει τα 18.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η κατώτατη εισφορά κατά τα 2 πρώτα χρόνια ασφάλισης θα είναι 108,17 ευρώ, ενώ η ετήσια οφειλή 717,36 ευρώ. Αντίστοιχα, τα επόμενα 3 χρόνια η κατώτατη δυνατή εισφορά θα ανέβει σε 120,47 ευρώ, με την ετήσια οφειλή να υπολογίζεται σε τουλάχιστον 569,76 ευρώ.
«Παγίδες» κρύβει και η πρόβλεψη για μείωση των εισφορών κύριας σύνταξης, υγείας, επικούρησης και εφάπαξ, από το 2017 έως το 2020, στους αυτοαπασχολούμενους (ΕΤΑΑ) σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. Και αυτό γιατί όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος, για το εισόδημα μέχρι τα 7.033 ευρώ τον χρόνο δεν παρέχεται μείωση. Η έκπτωση ξεκινά κλιμακωτά στο 50% για τα εισοδήματα από 7.033,1 έως 13.000 ευρώ και βαίνει μειούμενη, κατά μία ποσοστιαία μονάδα ανά 1.000 ευρώ. Βάσει της εγκυκλίου, όλες οι εισφορές θα καταβάλλονται μέσω ΔΙΑΣ. Τέλος, μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 40% θα μπορούν να καταβάλλουν όσοι είναι ασφαλισμένοι επί περισσότερα από 40 έτη.