Θάνατος Ζακ Κωστόπουλου: Την ενοχή του μεσίτη και του κοσμηματοπώλη ζήτησε από το ΜΟΕ ο εισαγγελέας

Θάνατος Ζακ Κωστόπουλου: Την ενοχή του μεσίτη και του κοσμηματοπώλη ζήτησε από το ΜΟΕ ο εισαγγελέας
Κόσμος συμμετέχει σε διαδήλωση και πορεία διαμαρτυρίας στη μνήμη του δολοφονημένου ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, Αθήνα, Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021. Σε εξέλιξη είναι αυτήν την ώρα, στο κέντρο της Αθήνας, πορεία για τα τρία χρόνια από τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου στην οδό Γλάδστωνος. Με κεντρικό σύνθημα «Στις 20 Οκτώβρη θα είμαστε όλα εκεί. Η Zackie ζει τσακίστε τους ναζί» συλλογικότητες και οργανώσεις της ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητας καθώς και φεμινιστικές συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν αρχικά στην οδό Γλάδστωνος, έξω από το σημείο όπου ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ο Ζακ Κωστόπουλος, αφήνοντας λουλούδια και σημειώματα και αυτή την ώρα κατευθύνονται στο Σύνταγμα. Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας έχει διακοπεί. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όπως είπε ο εισαγγελέας, ο Κωστόπουλος δέχθηκε σφοδρά χτυπήματα στο κεφάλι από τους δύο κατηγορούμενους, καταδικασμένους σε πρώτο βαθμό σε κάθειρξη δέκα ετών ο καθένας.

Τα χτυπήματα που δέχθηκε στο κεφάλι από τον μεσίτη και τον κοσμηματοπώλη επέφεραν τον θάνατο του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου, το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018 στην οδό Γλάδστωνος, σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα έδρας του ΜΟΕ, Στέλιου Κωσταρέλου, ο οποίος ζήτησε την ενοχή των δύο επιχειρηματιών για θανατηφόρα σωματική βλάβη, όπως και πρωτόδικα.

Με μία σύντομη εισήγηση προς τους δικαστές και τους ενόρκους του ΜΟΕ, ο εισαγγελικός λειτουργός, επικαλούμενος μαρτυρικές καταθέσεις, αναφέρθηκε «σε σκηνικό λιντσαρίσματος» που αποτυπώθηκε σε βιντεοληπτικό υλικό το επίμαχο μεσημέρι όταν ο 33χρονος ακτιβιστής, βρισκόμενος σε κατάσταση σύγχυσης και ταραχής, εισήλθε στο κοσμηματοπωλείο όπου εγκλωβίστηκε όταν κλείδωσε η πόρτα ασφαλείας. Όπως είπε ο εισαγγελέας, ο Κωστόπουλος δέχθηκε σφοδρά χτυπήματα στο κεφάλι από τους δύο κατηγορούμενους, καταδικασμένους σε πρώτο βαθμό σε κάθειρξη δέκα ετών ο καθένας.

Ο κ. Κωσταρέλος τόνισε για τους δύο κατηγορούμενους επιχειρηματίες της περιοχής: «Αν και γνώριζαν ότι τα χτυπήματα στο κεφάλι μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, και είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν το αποτέλεσμα του θανάτου, εν τούτοις επιτέθηκαν με κλωτσιές στο κεφάλι σε βάρος του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, το δικαστήριο πρέπει να δεχθεί την κατηγορία όπως διατυπώνεται και να απορρίψει τους ισχυρισμούς των δύο επιχειρηματιών περί κατάστασης άμυνας που αναφέρουν ότι βρέθηκαν: «Οι ισχυρισμοί τους ότι ήταν σε άμυνα ή νομιζόμενη άμυνα δεν ευσταθούν γιατί εκείνοι ήταν έξω από το κατάστημα με ασφάλεια ανάμεσα στον κόσμο. Αυτοί έσπασαν το μεγαλύτερο μέρος του τζαμιού της βιτρίνας, ενώ ο Κωστόπουλος ήταν μόνος του μέσα στο κατάστημα, είχε κληθεί η αστυνομία και ήταν βέβαιη η σύλληψή του».

Επικαλούμενος καταθέσεις και οπτικό υλικό της υπόθεσης, ο εισαγγελέας περιέγραψε πώς οι δύο επιχειρηματίες, αφού έσπασαν τη τζαμαρία της βιτρίνας με κλωτσιές, άρχισαν να χτυπούν με μένος τον 33χρονο στο κεφάλι «το οποίο ταλαντευόταν δεξιά και αριστερά με αποτέλεσμα να προσκρούσει στα τζάμια».

Όπως σημείωσε ο κ. Κωσταρέλος, «ο μεσίτης κλώτσησε εννέα φορές τον Κωστόπουλο και οι πέντε τον πέτυχαν στο κεφάλι, ενώ ο κοσμηματοπώλης τον κλώτσησε πέντε φορές και οι τρεις από αυτές ήταν στο κεφάλι».

Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, όταν ο 33χρονος σύρθηκε στο πεζοδρόμιο από τον μεσίτη που του είχε αποσπάσει το μαχαίρι που κρατούσε, ανέπνεε και είχε τις αισθήσεις του: «είχε σφυγμό και πίεση».

Ο εισαγγελέας επεσήμανε πως αιτία θανάτου του 33χρονου είναι αυτή που περιγράφεται στην ιατροδικαστική και εξέθεσαν στο δικαστήριο οι ιατροδικαστές στις καταθέσεις τους: «Ο θάνατος επήλθε από ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεων του μυοκαρδίου που συνδέονται αιτιωδώς με τον θάνατο μέσω μηχανισμού στρες». Υπογράμμισε, δε, στο δικαστήριο πως «δεν υπήρχε παθολογία της καρδιάς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: