The Big Deal: Αξίζει η Time Warner 80 – 90 δισ. δολάρια;

The Big Deal: Αξίζει η Time Warner 80 – 90 δισ. δολάρια;
Photo:

Η κινηματογραφική και τηλεοπτική παραγωγή θα μπορούσε να βοηθήσει την AT&T αλλά θα ανεβάσει στα ύψη το χρέος της.

του Άαρον Πρέσμαν

Η κίνηση της AT&T να αγοράσει την Time Warner μοιάζει να είναι έξυπνη, στρατηγικά, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο εξελίσσεται το τρέχον οικοσύστημα ψυχαγωγίας και επικοινωνιών.

Τα μεγάλα ερωτήματα, όμως, αφορούν τις χρηματοοικονομικές πτυχές της συμφωνίας.

Έχει η AT&T την ευχέρεια να ξοδέψει 80 έως 90 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει τις μετοχές της Time Warner και άλλα 22 δισεκατομμύρια δολάρια για να αναλάβει το βάρος του χρέους της Time Warner που εκκρεμεί;

Η AT&T έχει μόλις ολοκληρώσει την απορρόφηση της DirecTV, μιας εξαγοράς ύψους 49 δισ. δολαρίων, και την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που φέρνουν την AT&T ένα βήμα πριν την εξαγορά της Time Warner. Πρόκειται για την εταιρεία που κατέχει τα κινηματογραφικά στούντιο Warner Brother καθώς και δημοφιλή κανάλια καλωδιακής όπως τα TNT, CNN και HBO.

Κάποιοι αναλυτές αμφισβητούν το κατά πόσο υπάρχει στρατηγική λογική στη συμφωνία. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι ένας τέτοιος συνδυασμός της πλατφόρμας κινητού και σταθερού δικτύου της AT&T με τα ψυχαγωγικά εμπορικά σήματα της Time Warner θα ήταν ταιριαστός, επιχειρηματικά.

Η υπάρχουσα πλατφόρμα δικτύου της AT&T αντιμετωπίζει ποικίλες απειλές. Μια απ’ αυτές είναι ότι οι πελάτες της κινητής θα μπορούσαν να στραφούν σε ανταγωνιστές όπως η Verizon και η T-Mobile, ή ακόμα και η Comcast (απ’ του χρόνου).

Αλλά και στο τηλεοπτικό μέτωπο παρατηρούνται εντεινόμενες απειλές. Οι υπηρεσίες καλωδιακής και δορυφορικής τηλεόρασης της AT&T έχουν συνδυαστικά πάνω από 25 εκατομμύρια συνδρομητές. Αυτό καθιστά την AT&T τον μεγαλύτερο πάροχο τηλεόρασης επί πληρωμή στις ΗΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι η εταιρεία κινδυνεύει από το φαινόμενο αποχώρησης συνδρομητών και παύσης χρήσης καλωδιακής τηλεόρασης – γνωστό και ως ‘cord-cutting’.

Παράλληλα, το μέγεθος της AT&T στον κλάδο της τηλεόρασης σημαίνει ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει κινδύνους από τα αυξανόμενα κόστη εξασφάλισης άδειας μετάδοσης όλων αυτών των καλωδιακών καναλιών, αθλητικών γεγονότων, και άλλων προγραμμάτων που οι πελάτες επιθυμούν να βλέπουν.

Η συμφωνία εξαγοράς της Time Warner συμβάλλει στην αντιμετώπιση όλων αυτών των απειλών.

Όμως, η συμφωνία φαντάζει επισφαλής, οικονομικά. Αφότου αγόρασε την DirecTV, η AT&T έχει χρέος 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πρέπει να αποπληρωθεί εντός ενός έτους, και άλλα 117 δισεκατομμύρια δολάρια μακροπρόθεσμού χρέους, ενώ διαθέτει μόλις 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρευστό.

Οι χρηματοοικονομικές λεπτομέρειες της εξαγοράς της Time Warner δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, αν και οι αναλυτές περιμένουν ότι η AT&T θα χρησιμοποιήσει ένα μίγμα μετοχών και χρέους για να πληρώσει το τίμημα της συμφωνίας. Όσο περισσότερο χρέος χρησιμοποιήσει, τόσο λιγότερες μετοχές θα χρειαστεί να εκδώσει και τόσο ευκολότερο θα είναι για τη συμφωνία να αρχίσει να προσθέτει στα κέρδη ανά μετοχή της AT&T.

Όμως, περισσότερο χρέος θα μπορούσε να σημαίνει και περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της εταιρείας στο επίπεδο του ‘junk’, αυξάνοντας έτσι το κόστος δανεισμού.

Τέλος, υπάρχει και μια πολιτική διάσταση στη συμφωνία. Μια κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ δεν θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της συμφωνίας, σύμφωνα με όσα έχει πει ο ίδιος ο Τραμπ. Και μπορεί η Χίλαρι Κλίντον να μην έχει θίξει το ζήτημα, αλλά στο παρελθόν είχε δεσμευτεί ότι θα στραφεί ενάντια στις εταιρικές μεγα-συγχωνεύσεις. Άρα, το πολιτικό κλίμα φαίνεται να είναι αρνητικό ως προς τη συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, μένει να αποδειχθεί αν το στοίχημα της συμφωνίας AT&T και Time Warner θα είναι επιτυχημένο, δεδομένων των οικονομικών και άλλων κινδύνων.

Γιατί η AT&T δίνει περισσότερα από 80 δισ. δολάρια για να αποκτήσει την Time Warner