The Ellinikon: Tα έργα που οικοδομούν την πόλη του μέλλοντος

The Ellinikon: Tα έργα που οικοδομούν την πόλη του μέλλοντος
Το χρονοδιάγραμμα, το οικονομικό αποτύπωμα και καρέ-καρέ τα έργα που ανεβάζουν τον πήχη στο μοντέλο αστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, από το The Ellinikon Experience Park και τη Marina Galleria έως τον «πράσινο» Marina Tower.

Μακέτες και εντυπωσιακά βίντεο από τα έργα στο Ελληνικό μεταφέρουν μοναδικές εικόνες για πάρκα, λίμνες, κήπους, υψηλής αισθητικής οικιστικές αναπτύξεις, malls, που παίρνουν σταδιακά υπόσταση και έρχονται στον φυσικό  κόσμο. Σε λίγο καιρό δεν θα χρειάζονται virtual reality headsets για να πλοηγηθεί κανείς στην πόλη του μέλλοντος που υλοποιεί με συνέπεια -εντός χρονοδιαγράμματος- η ομάδα της Lamda Development.

Η Lamda Development, εισηγμένη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, είναι εταιρεία συμμετοχών και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, επένδυση και διαχείριση ακινήτων. Στις αναπτύξεις της εταιρείας περιλαμβάνονται τρία εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα (Τhe Mall Athens και Golden Hall στην Αθήνα και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη), συγκροτήματα γραφείων, οικιστικά συγκροτήματα, και οι Μαρίνες σε Φλοίσβο και Ελληνικό. Η Lamda Development έχει αναλάβει την ολοκληρωμένη μητροπολιτική ανάπλαση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του «Ελληνικού», η οποία θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη. Το εκτιμώμενο ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 8 δισ. ευρώ.

Τον Ιούνιο, και μετά τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε., το έργο ξεκίνησε. Κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετούς φάσης ανάπτυξης, η Lamda Development έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει επενδύσεις περίπου 2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων έργων για υποδομές που θα υλοποιήσει η ίδια ή μέσω συμπράξεων. Στο πλαίσιο αυτό έχει υπογράψει συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τον όμιλο ΤΕΜΕΣ, για την από κοινού ανάπτυξη δύο πολυτελών ξενοδοχείων και των αντίστοιχων τουριστικών-οικιστικών συγκροτημάτων στο παράκτιο μέτωπο. Επιπλέον, έχει υπογράψει με την Τράπεζα Πειραιώς και τον όμιλο Fourlis για πώληση γραφειακών χώρων και μεταβίβαση του οικοπέδου του Retail Park, αντίστοιχα.

Η εμβέλεια

Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Αθανασίου, CEO της Lamda Development, μια περιοχή που σήμερα είναι δύσκολα προσβάσιμη και αποκομμένη από τον αστικό ιστό θα μεταμορφωθεί τα επόμενα χρόνια, αποκλειστικά με ιδιωτική χρηματοδότηση, σε μια σύγχρονη «πράσινη» πόλη με 2 εκατ. τ.μ. πάρκο, 9.000 οικιστικές μονάδες, τρεις εμπορικούς προορισμούς, τρία ξενοδοχεία, 3,5 χλμ. παραλίες και μαρίνα με 400 θέσεις σκαφών. Το Ελληνικό είναι η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα που θα αναπτυχθεί από την αρχή ως μια «έξυπνη» πόλη, με προηγμένες υποδομές και καινοτόμες τεχνολογίες. Σχεδιάστηκε ως μια βιώσιμη επένδυση, με υποδομές ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή. Χάρη στην υιοθέτηση κριτηρίων ESG (περιβάλλον, κοινωνία, εταιρική διακυβέρνηση) το έργο έχει προδιαγραφές ώστε να είναι ελκυστικό σε «πράσινα» επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Υλοποιείται βήμα βήμα, αποδίδοντας στους πολίτες ένα πρότυπο μοντέλο αστικής ανάπτυξης, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, το οποίο θα συνδυάζει τη φυσική ομορφιά της περιοχής και τα μοναδικά χαρακτηριστικά της με κτίρια τοπόσημα μοναδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης.

Η τεχνογνωσία

Με την τεχνογνωσία τού διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικού γραφείου Foster + Partners, το Ελληνικό μετατρέπεται σε έναν εμβληματικό προορισμό με επίκεντρο ένα από τα μεγαλύτερα παράκτια πάρκα της Ευρώπης. Η επένδυση, εξάλλου, περιλαμβάνει οικιστικές αναπτύξεις, ξενοδοχειακές μονάδες, εμπορικές δραστηριότητες, χώρους οικογενειακής απασχόλησης – διασκέδασης, μουσεία, κέντρα πολιτισμού, κέντρα υγείας και ευεξίας, αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους αναψυχής, ένα πρό- τυπο επιχειρηματικό πάρκο εκπαίδευσης, έρευνας και επιχειρηματικότητας, όπως επίσης και μαρίνα, με αναδιαμόρφωση των σημερινών υποδομών, σε συνδυασμό με αναβάθμιση όλου του παραλιακού μετώπου.

Το οικονομικό αποτύπωμα

Η Lamda Development στο πλαίσιο του σχεδιασμού της για εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση σειράς έργων υποδομών κοινής ωφέλειας, ύψους 500 εκατ. ευρώ, στοχεύει στην εξυπηρέτηση των κατοίκων του Ελληνικού αλλά και των γειτονικών περιοχών. Σε 6,2 εκατ. τ.μ. δρομολογείται επένδυση συνολικού ύψους οκτώ δισ. ευρώ στα επόμενα 15-20 χρόνια, που αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 85.000 θέσεις εργασίας συμβάλλοντας κατά 2,4% στο ΑΕΠ της χώρας. Παράλληλα, θα εισφέρει συνολικά πάνω από 14 δισ. ευρώ φορολογικά έσοδα, χωρίς να υπολογίζεται το όφελος ένα εκατ. επισκεπτών ετησίως.

Coastal front 3D beach
Coastal front 3D beach

Τα έργα της πρώτης φάσης

Στα έργα της πρώτης πενταετίας, έως το 2025, περιλαμβάνονται το πάρκο, το νέο παραλιακό μέτωπο, οι υποδομές κοινής ωφέλειας, καθώς και αθλητικές και πολιτιστικές αναπτύξεις. Ειδικότερα, αναπτύσσεται δίκτυο διαδρομών 50 χλμ. με πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, παράλληλα με υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφόρου Ποσειδώνος και σύνδεση του πάρκου με το παράκτιο μέτωπο μέσω πεζογέφυρας.

Στα έργα κοινής ωφέλειας περιλαμβάνεται υπόγειο δίκτυο συλλογής, καθαρισμού και ασφαλούς διοχέτευσης του βρόχινου νερού στο δημόσιο δίκτυο, αλλά και μονάδα επεξεργασίας λυμάτων για την κάλυψη των αναγκών κοινόχρηστων χώρων στο Ελληνικό και στις γύρω περιοχές.
Αναπτύσσονται επίσης «έξυπνες» υποδομές συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και νερού, προηγμένες τεχνολογικές λύσεις για smart parking και smart lighting – 5G.

The Ellinikon Experience Park

Το πάρκο, σε συνολική έκταση 2 εκατ. τ.μ., αρχίζει ήδη να αποκαλύπτεται με το Experience Park που εγκαινιάστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου. Στον χώρο του ιστορικού Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας, όπου δεσπόζουν τα τρία υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας, το Experience Park είναι μία πράσινη όαση. Σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Doxiadis+, σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας ευρύτερης αστικής ανάπλασης. Αποτελεί το πρώτο μέρος του Πάρκου του Ελληνικού και «συστήνει» το μεγάλο έργο στο ευρύ κοινό. Περιλαμβάνει περίπου 500 δέντρα, 55.000 φυτά, τέσσερις πλατείες και είναι ένα χώρος εμπνευσμένος από την ιστορία της πολιτικής αεροπορίας και τη μαγεία της φύσης και θα προσφέρει μια πληθώρα εμπειριών για κάθε ηλικία.

Οι εγκαταστάσεις στο «πράσινο»

Πάνω από το 70% της συνολικής έκτασης των 6,2 εκατ. τ.μ. θα καλύπτεται από πάρκα, λίμνες, κήπους, κοινόχρηστους και υπαίθριους χώρους δραστηριοτήτων, ενώ στις οικιστικές περιοχές οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι θα ξεπερνούν το 50%. Η πιο «πράσινη» ανάπτυξη του συνολικού έργου είναι το πάρκο, μέρος του οποίου θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2025, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα παράκτια πάρκα παγκοσμίως, ανοιχτό για το κοινό. Θα περιλαμβάνει Αθλητικό Κέντρο, ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους της Αττικής, αλλά και σε σημαντικές διοργανώσεις, καθώς θα διαθέτει εγκαταστάσεις στίβου, κολύμβησης, ποδοσφαίρου και ενόργανης γυμναστικής, γήπεδο για αθλήματα ρίψεων, αλλά και κλειστό γυμναστήριο, ξενώνες για τη φιλοξενία των αθλητών και ακαδημίες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις, beach volley και ενόργανης γυμναστικής.

Για φέτος έχει προγραμματιστεί και η έναρξη εργασιών για το νέο Κτίριο Μετεγκατάστασης Συλλόγων ΑΜΕΑ, ένα συγκρότημα 11.000 τ.μ., όπου θα συνεγκατασταθούν τέσσερα σωματεία παροχής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία. Θα ξεκινήσουν, επίσης, τα έργα αναβάθμισης της μαρίνας του Αγίου Κοσμά και της παραλίας, αλλά και η κατασκευή του Marina Tower.

Ο «πράσινος πύργος» Marina Tower

Ένας «πράσινος» ουρανοξύστης στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά με θέα στο Αιγαίο έρχεται να δημιουργήσει ένα νέο παγκόσμιο πρότυπο αστικής ανάπτυξης εισάγοντας έναν νέο τρόπο ζωής στη σύγχρονη Αθήνα, συνδυάζοντας τη θάλασσα, το μητροπολιτικό πάρκο, το βουνό και τον γαλανό ουρανό. Θα προσφέρει μοναδική ευκαιρία όχι μόνο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά και για την αναβάθμιση της εικόνας της σε διεθνές επίπεδο.

Ο Marina Tower θα είναι ένας από τους πιο «πράσινους» ουρανοξύστες παγκοσμίως και ένα υπόδειγμα βιώσιμου σχεδιασμού, ενσωματώνοντας τις βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές, κορυφαίες πιστοποιήσεις LEED Gold και Well being και τα πλέον σύγχρονα διεθνώς πρωτόκολλα ασφάλειας. Συνολικά 200 διαμερίσματα θα αναπτυχθούν σε 45 ορόφους και ύψος 200 μέτρα, επάνω στην παραλία του Αγίου Κοσμά. Θα είναι το ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα, ένα από τα πρώτα αρχιτεκτονικά τοπόσημα του Ελληνικού. Όταν ολοκληρωθεί, εντός της επόμενης πενταετίας, θα είναι ο πιο ψηλός «πράσινος» παραθαλάσσιος ουρανοξύστης στη Μεσόγειο και ένα από τα συνολικά έξι ψηλά κτίρια που θα ανεγερθούν στο Ελληνικό.

Σχεδιάστηκε ως ένα κτίριο με λιτές, καθαρές γραμμές, λευκή πέτρα και ατσάλι που θα ακτινοβολεί γύρω από έναν πράσινο άξονα πλούσιας βλάστησης, απόλυτα «δεμένο» με το φυσικό περιβάλλον, την Αθηναϊκή Ριβιέρα και το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο πάρκο της Ευρώπης.

Το Commercial Hub

Η εικονική πραγματικότητα που παρακολουθούμε στα εντυπωσιακά video για το μεγάλο project του Ελληνικού θα περάσει σε λίγο καιρό στις βιτρίνες του εμπορικού συγκροτήματος του commercial hub, ενός από τα πιο εντυπωσιακά εμπορικά και ψυχαγωγικά malls νέας γενιάς στον κόσμο, που αναπτύσσει η Lamda Development σε συνεργασία με τον όμιλο Fοurlis σε επιφάνεια 30.000 τ.μ. Εκεί οι επισκέπτες θα μπορούν να σκανάρουν με το κινητό τους προϊόντα που επιθυμούν και να δοκιμάζουν ρούχα, που θα παραλαμβάνουν ακόμη και με drones. Θα εντάσσεται σε έναν εμπορικό κόμβο, ναυαρχίδα για την ελληνική εμπορική αγορά φιλοξενώντας μερικά από τα πιο δημοφιλή brands. Τα σχέδια υπογράφει το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο Aedas, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, και θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Marina Galleria 3d overview
Marina Galleria 3d overview
Marina Galleria 3D exterior
Marina Galleria 3D exterior
Coastal front 3D promenade
Coastal front 3D promenade

Ο υπερσύγχρονος επιχειρηματικός κόμβος

Στους επάνω ορόφους του εμπορικού κέντρου θα αναπτυχθούν υπερσύγχρονοι χώροι γραφείων επιφάνειας 27.500 τ.μ., που θα στεγάσουν τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς. Στην επένδυση, συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ στο commercial hub, που θα εκτείνεται σε περισσότερα από 185.000 τ.μ. επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, περιλαμβάνεται και ο Πύργος Μεικτής χρήσης, ύψους 150 μέτρων, όπου θα στεγαστούν ξενοδοχείο, γραφεία και διαμερίσματα.

Το commercial hub θα είναι ένα πρωτοποριακό οικοσύστημα, το οποίο εισάγει μια νέα φιλοσοφία στις αγορές, στη διασκέδαση, στην εργασία, στην καθημερινότητα των πολιτών. Θα ξεχωρίζει για τον υψηλής αισθητικής, υβριδικό σχεδιασμό του, καθώς και για την τεχνολογική πρωτοπορία. Παράλληλα θα αποτελεί πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, που αξιοποιεί τις πιο προηγμένες τεχνολογίες και «έξυπνες» λύσεις ώστε να ελαχιστοποιείται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων που θα φιλοξενεί.

Το παραλιακό μέτωπο

Ο σχεδιασμός της Lamda Development για την ανάπλαση της παράκτιας ζώνης του Ελληνικού μπαίνει σε εφαρμογή, με στόχο να αναδείξει τη μοναδική φυσική ομορφιά, αλλά και τις σημαντικές προοπτικές της Αθηναϊκής Ριβιέρας να γίνει κορυφαίος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως, για όλο τον χρόνο. Στο παράκτιο μέτωπο θα δημιουργηθεί, μεταξύ άλλων, μια νέα αμμώδης παραλία μήκους 1 χλμ., ελεύθερης πρόσβασης, όπου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης θα μπορούν να κολυμπήσουν, να αθληθούν και να ψυχαγωγηθούν. Στα έργα εντάσσεται, επίσης, η ανάπλαση της μαρίνας του Αγίου Κοσμά καθώς και η δημιουργία δύο υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχειακών μονάδων σε συνεργασία με τον όμιλο Τεμές. Το παράκτιο μέτωπο θα συνδέεται με το Μητροπολιτικό Πάρκο και τις υπόλοιπες περιοχές του Ελληνικού με ένα δίκτυο 50 χλμ., που θα περιλαμβάνει διαδρομές περιπάτου, ποδηλάτου και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Θα προσφέρει διαμονή σε διαμερίσματα δίπλα στο πάρκο για ταξιδιώτες, επαγγελματίες και συνταξιούχους, καθώς και παραλιακές βίλες για πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Στόχος της Lamda Development είναι η ανάδειξη του Ελληνικού και της Αθηναϊκής Ριβιέρας σε παγκόσμιο ποιοτικό προορισμό, που θα προσφέρει αξία στους όμορους δήμους, την Αττική και τη χώρα συνολικά. Το 2023 προγραμματίζεται να ξεκινήσει η κατασκευή του.

Η Marina Galleria

Τα αρχιτεκτονικά σχέδια του νέου εμπορικού προορισμού στην Αθηναϊκή Ριβιέρα ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Kengo Kuma & Associates, που εδρεύει στην Ιαπωνία. Η Marina Galleria, ένας νέας γενιάς προορισμός δίπλα στη θάλασσα, θα προσφέρει στους επισκέπτες μια πολύπλευρη και υψηλής αισθητικής εμπειρία αγορών, γαστρονομίας και ψυχαγωγίας. Σε 22.000 τ.μ., θα φιλοξενεί κορυφαίους οίκους μόδας, ορισμένοι εκ των οποίων έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες σχεδιαστές. Θα προσφέρει, επίσης, σειρά γαστρονομικών προτάσεων υψηλού επιπέδου από διάσημους Έλληνες και ξένους chefs. Θα είναι ένα από τα τοπόσημα του Ελληνικού, αρχιτεκτονικό σημείο αναφοράς στη νέα μαρίνα του Αγίου Κοσμά και πόλος έλξης για επισκέπτες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα

**Φωτογραφίες: Προσωπικό αρχείο