The Power of Innovation Roundtable: Τετ-α-τετ εταιρειών τεχνολογίας και καινοτομίας με τον Κυριάκο Πιερρακάκη  

Power of Innovation Business Roundtable
Αυλαία του "The Power of Innovation" το Business Roundtable, με συμμετοχή των επικεφαλής 11 τεχνολογικών επιχειρήσεων και πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Η έλλειψη ταλέντου, η τεχνολογία ως πεδίο ανταγωνισμού και η ανάγκη πιο στενής συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημιακής κοινότητας και επιχειρήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο του business roundtable, με το οποίο ολοκληρώθηκε το The Power of Innovation, με τη συμμετοχή ηγετικών στελεχών από τις εταιρείες Pfizer, Woli, Skroutz, Office Line, Bewise, EY Ελλάδος, Generation Y, Apifon, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη.

Στη συζήτηση, που συντόνισαν ο Βασίλης Σαμούρκας, Deputy Editor Fortune Greece και η Μαρία Ακριβού, Senior Editor, Fortune Greece, συμμετείχαν επίσης η Πέγκυ Αντωνάκου, Γενική Διευθύντρια της Google ΝΑ Ευρώπης, ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας και ο Κυριάκος Σαμπατακάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Accenture Ελλάδας.

Βασίλης Σαμούρκας Deputy Editor Fortune Greece και Μαρία Ακριβού Senior Editor Fortune Greece
Βασίλης Σαμούρκας Deputy Editor Fortune Greece και Μαρία Ακριβού Senior Editor Fortune Greece

Ειδικότερα, για την επένδυση της Pfizer, που έχει αναπτύξει σειρά συνεργασιών με πανεπιστήμια στην Ελλάδα, μίλησε ο Nico Gariboldi, Sr Director, Site Lead, Center for Digital Innovation at Pfizer in Thessaloniki. Ανέδειξε την πολύ καλή εμπειρία από την μέχρι σήμερα δραστηριότητα του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer, που διατηρεί και Παγκόσμιο Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη. Απασχολεί σχεδόν 500 ανθρώπους ενώ η εταιρεία αναπτύσσει συνεχώς συνεργασίες με την ακαδημαϊκή κοινότητα και το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων.

Nico Gariboldi Sr Director, Site Lead Center for Digital Innovation at Pfizer in Thessaloniki
Nico Gariboldi Sr Director, Site Lead Center for Digital Innovation at Pfizer in Thessaloniki

Στην υστέρηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον ψηφιακό μετασχηματισμό σε ένα περιβάλλον μεγάλης μεταβλητότητας, αναφέρθηκε ο Γιώργος Παπαδημητρίου, Διευθύνων Σύμβουλος της EY Ελλάδος απευθύνοντας σχετικό ερώτημα στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη. Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι σε πολλούς τομείς η χώρα έχει δρόμο να διανύσει για να συγκλίνει με την ΕΕ και αναφέρθηκε ειδικότερα στις επιδόσεις της χώρας στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, στη συνδεσιμότητα, στον δείκτη ευρυζωνικής κάλυψης, το 5G κ.α. Σημείωσε αναφορικά με το θέμα των δεξιοτήτων, το μικρό μέγεθος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σημείωσε ότι προωθούνται εξειδικευμένα εργαλεία και θεσμοθέτηση υποχρεωτικότητας.

Γιώργος Παπαδημητρίου CEO ΕΥ Ελλάδος
Γιώργος Παπαδημητρίου CEO ΕΥ Ελλάδος

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εταιρεία του στην αναζήτηση στελεχών αναφέρθηκε ο Μενέλαος Μακρυγιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος, Bewise. Εκπροσωπώντας μια εταιρεία με 4,5 χρόνια παρουσίας στην αγορά και με 50 εργαζόμενους, απευθύνεται συχνά σε πανεπιστήμια για να βρει ανθρώπους, τους οποίους εκπαιδεύει. Όπως είπε, από την εμπειρία των συνεντεύξεων για νέες προσλήψεις, διαπιστώθηκε ένα κενό, καθώς άνθρωποι με εμπειρία σε πολυεθνικές δεν διέθεταν τις δεξιότητες που απαιτούνται στις μικρές εταιρείες ή τις startups.

Μενέλαος Μακρυγιάννης CEO και Founder BEWISE
Μενέλαος Μακρυγιάννης CEO και Founder BEWISE

Ο Παναγιώτης Κουρής, Διευθύνων Σύμβουλος της Office Line, ανέδειξε το ρόλο των συνεργειών και μίλησε για την cloud academy, ένα εργαστήριο εκπαίδευσης στο cloud, στο οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση οι σπουδαστές από οπουδήποτε. Η εταιρεία αποφάσισε να επενδύσει στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη στελεχών και απευθύνεται στην πανεπιστημιακή κοινότητα δίνοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων και νέου τρόπου σκέψης στους νέους.

Παναγιώτης Κουρής CEO Office Line
Παναγιώτης Κουρής CEO Office Line

Ο Βασίλης Ζούπας, Co-founder & CEO της Woli, από την πλευρά μιας νεοφυούς εταιρείας που δημιούργησε την πρώτη τραπεζική εφαρμογή για παιδιά, συμφώνησε ότι υπάρχει πρόβλημα στην αγορά με την έλλειψη ταλέντων και αναφέρθηκε στην ανάγκη να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ αγοράς και πανεπιστημιακής κοινότητας. Έθεσε επίσης το θέμα του ανταγωνισμού με τη remote εργασία, που δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε να εργαστεί από οπουδήποτε για μια μεγάλη εταιρεία στο εξωτερικό.

Βασίλης Ζούπας CEO και Co-Founder Woli
Βασίλης Ζούπας CEO και Co-Founder Woli

Το ίδιο πρόβλημα μοιράζεται και η Skroutz, σύμφωνα με τον Κώστα Κοντογιάννη, CFO της Skroutz S.A.. Όπως είπε, ειδικά στον τομέα των developers, τα στελέχη μπορούν να δουλέψουν για οπουδήποτε στον κόσμο με καλύτερες αμοιβές και παροχές. Αναφέρθηκε ωστόσο και στην τάση που θέλει πολλές εταιρείες να βλέπουν την Ελλάδα ως προορισμό επενδύσεων και στον επαναπατρισμό Ελλήνων του εξωτερικού. Πρόσθεσε πάντως ότι το θέμα του ανταγωνισμού στο remote πρέπει να αντιμετωπιστεί παράλληλα με την προσέλκυση από ελληνικές εταιρείες ξένων στελεχών.

Κώστας Κοντογιάννης CFO Skroutz
Κώστας Κοντογιάννης CFO Skroutz

“Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τους ξένους”, τόνισε από την πλευρά του και ο Κωνσταντίνος Στρουμπάκης, Founder & CEO της Apifon. Αναφέρθηκε π.χ. στο γεγονός ότι Βούλγαρος επιχειρηματίας μπορεί να προσφέρει 80 χιλ. ευρώ μισθό σε developer και τα 65 χιλ. ευρώ να μένουν στην τσέπη του. Πρακτικά, για τις ελληνικές εταιρείες αυτό σημαίνει πίεση στην κερδοφορία. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Στουμπάκη, προβληματίζει το γεγονός ότι αν και γίνεται συζήτηση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (περίπου 550.000) δεν έχουν γίνει αποδεκτές κατ’ ουσία οι μεταρρυθμίσεις από τους επαγγελματίες. Επομένως απαιτείται εκπαίδευση ώστε να απορροφηθούν τα κονδύλια των σχετικών επιδοτήσεων προς όφελος των επιχειρήσεων.

Κωνσταντίνος Στρουμπάκης Founder και CEO Apifon
Κωνσταντίνος Στρουμπάκης Founder και CEO Apifon

Ο Τάσος Σπανίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Generation Y, εκπροσωπεί, όπως είπε, μια ελληνική πολυεθνική που εξάγει τεχνολογία, έχοντας προχωρήσει σε 9 εξαγορές τα τελευταία χρόνια και διαθέτοντας παρουσία σε 24 χώρες. Στόχος της εταιρείας είναι να προσφέρει λύσεις και υποστήριξη στους πελάτες ώστε να μεγαλώσουν τις επιχειρήσεις τους. Θεωρεί ότι η Generation Y ηγείται του ηλεκτρονικού εμπορίου έχοντας πετύχει εν μέσω πανδημίας να μεταφέρει το τζίρο 40 φυσικών καταστημάτων στο online κανάλι. Η τεχνολογία, όπως σημείωσε, είναι το μέσο και όχι ο αυτοσκοπός ενώ η εταιρεία μεγάλωσε εστιάζοντας στην επιχειρηματική οπτική γωνία της επένδυσης του πελάτη.

Αναστάσιος Σπανίδης CO-Founder και CEO Generation Y
Αναστάσιος Σπανίδης CO-Founder και CEO Generation Y

Κ.Πιερρακάκης: Η κατάσταση έχει αλλάξει

Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) η χώρα μπορεί να καλύψει κενά που υπάρχουν για την ψηφιοποίηση διαδικασιών και τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει το δημόσιο, πέραν των 1.510 που καλύπτονται σήμερα. Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, στο τέλος του 2027 θα έχει ψηφιοποιηθεί σχεδόν όλο το δημόσιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσο για το μοντέλο εκπαίδευσης και τον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στο να προσελκύσουν στελέχη ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι απαιτείται μια άλλη προσέγγιση στη γνώση ενώ το σημείο κλειδί είναι μεν η αποκλιμάκωση των εισφορών αλλά σε τέτοιο σημείο ώστε η πρόταση να είναι ελκυστική συμπεριλαμβανομένου του παράγοντα “ποιότητα ζωής”. Η Ελλάδα θα μειώσει περαιτέρω τους φόρους. Δεν προβλέπεται να είναι ποτέ πρωταθλήτρια σ’ αυτόν τον τομέα, αλλά μπορεί να γίνει ανταγωνιστική, όπως είπε. Σχετικά με τις δεξιότητες σημείωσε ότι σαφώς τα πανεπιστήμια πρέπει να έρθουν πιο κοντά στην επιχειρηματικότητα αλλά είναι γεγονός ότι η κατάσταση έχει αλλάξει, δεδομένης της τάσης για ανάπτυξη νέων startups. Υπάρχει βελτίωση σε σχέση με τον τρόπο που λειτουργεί η κρατική μηχανή αλλά πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη να αναπτυχθεί ένα σύστημα εκπαίδευσης που θα προβλέπει τις δεξιότητες που θα απαιτούνται μερικά χρόνια μετά, δηλαδή ένα σύστημα εμπλουτισμού δεξιοτήτων tailor made, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν. Στο πλαίσιο αυτό, για παράδειγμα, προωθείται πρόγραμμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την ανάπτυξη δεξιοτήτων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας.

Από αριστερά: Μαρία Ακριβού του Fortune Greece, Κυριάκος Πιερρακάκης Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Πέγκυ Αντωνάκου Γενική Διευθύντρια Google ΝΑ Ευρώπης
Από αριστερά: Μαρία Ακριβού του Fortune Greece, Κυριάκος Πιερρακάκης Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Πέγκυ Αντωνάκου Γενική Διευθύντρια Google ΝΑ Ευρώπης

Συνεργατικότητα, συνέχεια και προβολή στο μέλλον

Την ανάγκη συνεργατικότητας σε όλα τα επίπεδα, όσο τα προβλήματα είναι σύνθετα, τόνισε η Πέγκυ Αντωνάκου, Γενική Διευθύντρια Google, ΝΑ Ευρώπη. Σχετικά με την έλλειψη προσωπικού, ως ένα παγκόσμιο φαινόμενο, σημείωσε ότι και από τις ίδιες τις επιχειρήσεις αλλάζει το μοντέλο ώστε τα ταλέντα που δεν βρίσκονται στην αγορά να δημιουργούνται και η Google αναπτύσσει τέτοια προγράμματα.

Πέγκυ Αντωνάκου Γενική Διευθύντρια Google ΝΑ Ευρώπης
Πέγκυ Αντωνάκου Γενική Διευθύντρια Google ΝΑ Ευρώπης

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, αναγνώρισε ότι έχει γίνει πρόοδος τα τελευταία χρόνια από το ελληνικό δημόσιο που καινοτομεί και δημιουργεί αξία για τους πολίτες και έθεσε τον προβληματισμό εάν έχει οικοδομηθεί ο μηχανισμός ώστε να υπάρχει συνέχεια σε αυτή την πορεία. Ο κ. Πιερρακάκης απαντώντας σχετικά σημείωσε ότι το πλάνο διαδοχής αφορά τις ίδιες τις δομές και έχει να κάνει με την κουλτούρα. Εμφανίστηκε δε αισιόδοξος για τη συνέχεια εκτιμώντας ότι έχει ενσωματωθεί η κουλτούρα της αλλαγής.

Θεοδόσης Μιχαλόπουλος CEO Microsoft Ελλάδας Κύπρου και Μάλτας
Θεοδόσης Μιχαλόπουλος CEO Microsoft Ελλάδας Κύπρου και Μάλτας

Ο Κυριάκος Σαμπατακάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Accenture Ελλάδας, έκλεισε την ενότητα της συζήτησης εστιάζοντας στο θέμα της παιδείας και των μεταρρυθμίσεων. Περιγράφοντας τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία σημείωσε ενδεικτικά ότι η Accenture κάνει προσλήψεις για άτομα χωρίς πτυχίο, αναλαμβάνοντας π.χ. να εκπαιδεύσει και να αναπτύξει δεξιότητες για έναν δευτεροετή φοιτητή. Προέβλεψε δε ότι κάποιες ελιτ στο μέλλον θα διδάσκονται εκ του σύνεγγυς ενώ η δια βίου μάθηση θα είναι αναγκαία.

Κυριάκος Σαμπατακάκης Πρόεδρος και CEO Accenture Ελλάδος
Κυριάκος Σαμπατακάκης Πρόεδρος και CEO Accenture Ελλάδος

Εν κατακλείδι, όπως σημείωσε η καθηγήτρια Ιστορίας, Μαρία Ευθυμίου, είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στη δικαιοσύνη και στην παιδεία, τομείς χωρίς τους οποίους όλα θα καταρρεύσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ