The Power of Innovation: Oι TECH-τονικές αλλαγές και οι επενδύσεις στην καινοτομία

Από αριστερά: Τάσος Ζάχος του Fortune Greece, Κυριάκος Σαμπατακάκης της Accenture, Πέγκυ Αντωνάκου της Google, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος της Microsoft, Αναστασία Παρετζόγλου του Fortune Greece
Πέγκυ Αντωνάκου (Google), Θεοδόσης Μιχαλόπουλος (Microsoft) και Κυριάκος Σαμπατακάκης (Accenture) μιλούν για το ψηφιακό οικοσύστημα που θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την Ελλάδα

Μπαράζ επενδύσεων από τεχνολογικούς κολοσσούς όπως Google, Microsoft, Accenture, Pfizer, σε data centers, centers of excellence, υποδομές cloud χτίζουν ένα οικοσύστημα καινοτομίας με ισχυρό αποτύπωμα στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία, καθώς παράλληλα, μέσω και της αξιοποίησης του ΤΑΑ και του ΕΣΠΑ, προωθούνται δράσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την προσέλκυση ταλέντων και τον εκδημοκρατισμό της τεχνολογίας, ώστε τα ψηφιακά εργαλεία να είναι προσιτά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πολίτες.

Πρόκειται για βασικά συμπεράσματα της συζήτησης πάνελ με θέμα “Oι TECH-τονικές αλλαγές και οι επενδύσεις στην καινοτομία“, στο πλαίσιο της εκδήλωσης “The Power of Innovation“, που διοργάνωσε το Fortune Greece στις 7 Φεβρουαρίου, στο Ωδείο Αθηνών. Στη συζήτηση, που συντόνισαν η Aναστασία Παρετζόγλου, Brand Manager Fortune Greece και ο Tάσος Ζάχος, Editor in Chief Fortune Greece, συμμετείχαν οι ηγέτες των ελληνικών θυγατρικών τριών τεχνολογικών κολοσσών με μεγάλες σε εξέλιξη επενδύσεις αυτό το διάστημα στην Ελλάδα: η Πέγκυ Αντωνάκου, Γενική Διευθύντρια Google, ΝΑ Ευρώπη, ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας και ο  Κυριάκος Σαμπατακάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Accenture Ελλάδας.

Αναστασία Παρετζόγλου Brand Manager Fortune Greece

Όλοι συμφώνησαν ότι οι ψηφιακές υποδομές που αναπτύσσονται, με επίκεντρο τις “αποθήκες” δεδομένων, το cloud και τα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης προωθούν ένα ψηφιακό οικοσύστημα φιλικό για επενδύσεις στην Ελλάδα, το οποίο πρέπει να δομηθεί με τρόπο που να είναι προσβάσιμο. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας (ΤΑΑ) και το ΕΣΠΑ αναδύουν ευκαιρίες για την Ελλάδα προκειμένου να επιταχυνθεί η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, με την Τεχνητή Νοημοσύνη να αποτελεί κυρίαρχη τεχνολογία σε όλες τις εξελίξεις συνεισφέροντας στον αυτοματισμό διαδικασιών και στην αύξηση της παραγωγικότητας του ανθρώπινου δυναμικού.

Συνδυαστικά τα παραπάνω έχουν τεράστια δύναμη, όπως τόνισε ο κ. Σαμπατακάκης υπενθυμίζοντας στοιχεία έρευνας της Accenture, σε συνεργασία με τη Microsoft, πριν από περίπου τρία χρόνια, που έδειξε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για την οικονομία προσθέτοντας αξία σχεδόν 200 δισ. δολ. στο ΑΕΠ σε βάθος 15ετίας (από το 2020 έως το 2035). Με το σημερινό επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας, η χώρα -σύμφωνα με τον κ. Σαμπατακάκη- μπορεί να ανεβάσει τον πήχη στα 300 δισ. δολ.

Τάσος Ζάχος Editor in Chief Fortune Greece
Τάσος Ζάχος Editor in Chief Fortune Greece

Με αφορμή ερώτηση του Τάσου Ζάχου, ο κ. Σαμπατακάκης μίλησε επίσης για τη μελέτη της Accenture για τον ΣΕΒDestination Greece: Attracting Digital & Innovation Investment“, που είναι μια “ανατομία” της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας και αναδεικνύει πώς η χώρα μπορεί να καταστεί πόλος έλξης άμεσων ξένων επενδύσεων στους τομείς της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας. Σύμφωνα με τον κ. Σαμπατακάκη, το βασικό συμπέρασμα από τη μελέτη είναι ότι οι εταιρείες τεχνολογίας για να επενδύσουν σε μια χώρα θέλουν κυρίως θεσμικό πλαίσιο που να λειτουργεί, σταθερή οικονομία, υποδομές και ποιότητα ζωής.

Κυριάκος Σαμπατακάκης Πρόεδρος και CEO Accenture Ελλάδος
Κυριάκος Σαμπατακάκης Πρόεδρος και CEO Accenture Ελλάδος

Αν και ορισμένες εταιρείες αναζητούν φορολογικά κίνητρα για να επενδύσουν σε μια χώρα, οι περισσότερες εταιρείες που παράγουν καινοτομία, όπως η Accenture, ενδιαφέρονται πρωτίστως για το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και την ψηφιακή ωριμότητα της χώρας και δευτερευόντως για το ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο.

Η Πέγκυ Αντωνάκου συμφώνησε ότι το ανθρώπινο δυναμικό είναι κρίσιμη παράμετρος και προσμετράται ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα στον συνδυασμό παραγόντων που καθορίζουν τις επιχειρηματικές αποφάσεις για ψηφιακές επενδύσεις. Τόνισε επίσης τη σημασία που έχει η ψηφιακή ανάπτυξη και η βιωσιμότητα, αποτελώντας στρατηγικούς πυλώνες για τη χώρα. Στο πλαίσιο του ενάρετου κύκλου της οικονομίας προβλέπει περαιτέρω επενδύσεις.

Πέγκυ Αντωνάκου Γενική Διευθύντρια Google ΝΑ Ευρώπης
Πέγκυ Αντωνάκου Γενική Διευθύντρια Google ΝΑ Ευρώπης

Ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος συντάχθηκε με αυτές τις απόψεις ενώ πρόσθεσε τη σημασία που έχει στις επενδύσεις η βιωσιμότητα και η προσβασιμότητα στην πράσινη ενέργεια, σε συνδυασμό με την τεχνολογία ενώ πρόσθεσε και την σημασία της γεωγραφικής θέση της χώρας. Για να συνεχιστούν οι επενδύσεις πρέπει να προωθηθούν περαιτέρω οι διαρθρωτικές αλλαγές, σημείωσε. Αν και υπάρχει πολιτική βούληση για βελτίωση σε θέματα γραφειοκρατίας, απονομής δικαιοσύνης κ.α., απαιτείται μεγαλύτερη ταχύτητα, σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο, που ανέδειξε το θέμα της ανταγωνιστικότητας.

Θεοδόσης Μιχαλόπουλος CEO Microsoft Ελλάδας Κύπρου και Μάλτας
Θεοδόσης Μιχαλόπουλος CEO Microsoft Ελλάδας Κύπρου και Μάλτας

Οι mega-επενδύσεις

Σημειώνεται ότι η Accenture, όπως επισήμανε η Αναστασία Παρετζόγλου, δημιούργησε το πρώτο κέντρο αριστείας σε analytics στην Αθήνα, πριν από μια δεκαετία περίπου, την περίοδο της κρίσης, ενώ πρόσφατα επένδυσε και στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία κατάλαβε νωρίς ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός δημιουργεί πολλά δεδομένα και καθώς αναγνωρίστηκε από τον παγκόσμιο όμιλο η ικανότητα των Ελλήνων επιστημόνων να δίνουν λύσεις σε περίπλοκα ζητήματα, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί κέντρο αριστείας στην Ελλάδα, με αντικείμενο την ανάλυση της αξίας των δεδομένων. Έτσι δημιουργήθηκε το Applied Intelligence της Accenture, ένα κέντρο αριστείας παγκόσμιας εμβέλειας στην Ευρώπη, που έχει την πρωτοκαθεδρία στους τομείς customer analytics και industrial analytics ενώ πιο πρόσφατα επεκτάθηκε και στα space analytics, σύμφωνα με τον κ. Σαμπατακάκη.

Από αριστερά: Κυριάκος Σαμπατακάκης της Accenture, Πέγκυ Αντωνάκου της Google, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος της Microsoft
Από αριστερά: Κυριάκος Σαμπατακάκης της Accenture, Πέγκυ Αντωνάκου της Google, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος της Microsoft

Η Microsoft επενδύει σε 3 data centers στην Ελλάδα, ένα έργο που θα τοποθετήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των cloud υποδομών της Microsoft επιτρέποντας σε πολίτες και καταναλωτές πρόσβαση, με ταχύτητα και ασφάλεια, σε μια σειρά ψηφιακές υπηρεσίες από το ηλεκτρονικό εμπόριο μέχρι τις δημόσιες υπηρεσίες. Πρακτικά, όπως εξήγησε ο κ. Μιχαλόπουλος, μια επιχείρηση δεν θα χρειάζεται να ασχολείται πλέον με το θέμα των υποδομών και θα επικεντρώνεται στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Πολύ σημαντικό μέρος της επένδυσης της Microsoft είναι η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, με την εκπαίδευση συνολικά 100.000 Ελλήνων σε νέες ψηφιακές δεξιότητες στο πλαίσιο του προγράμματος GR for GRowth. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Αναστασίας Παρετζόγλου, αναφέρθηκε ειδικότερα στην συνεργασία με τον Δημόσιο Τομέα, με πρώτη δράση την εκπαίδευση 3.500 στελεχών.

Η Google επενδύει σε υποδομές cloud στην Ελλάδα και σε προγράμματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων σε μια σειρά από τομείς. Δημιουργεί το πρώτο data region στην Ελλάδα, ένα από τα 5 που ανακοίνωσε ο όμιλος παγκοσμίως πριν από μερικούς μήνες. Το αποτύπωμα της επένδυσης σε βάθος δεκαετίας συνοψίζεται σε συνεισφορά στο εγχώριο ΑΕΠ περί τα 2,2 δισ. δολ. κι επιπλέον 20.000 νέες θέσεις εργασίας. Πρόκειται επίσης για επενδύσεις που δημιουργούν ένα οικοσύστημα με πολλαπλασιαστικά οφέλη, σύμφωνα με την κ. Αντωνάκου.

Από αριστερα: Κυριάκος Σαμπατακάκης Accenture Αναστασία Παρετζόγλου Fortune Greece Κυριάκος Πιερρακάκης Πέγκυ Αντωνάκου Google Θεοδόσης Μιχαλόπουλος Microsoft
Από αριστερα: Κυριάκος Σαμπατακάκης Accenture Αναστασία Παρετζόγλου Fortune Greece Κυριάκος Πιερρακάκης Πέγκυ Αντωνάκου Google Θεοδόσης Μιχαλόπουλος Microsoft

Το ταλέντο και ο εκδημοκρατισμός της τεχνολογίας

Ο κ. Μιχαλόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων το μεγάλο έλλειμμα ταλέντου στο χώρο της τεχνολογίας. Αναφέρθηκε στο στερεότυπο που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία για επαγγέλματα όπως αυτά του δικηγόρου ή του γιατρού δημιουργώντας εμπόδια στην ανάδειξη περισσότερων ειδικών στο χώρο της πληροφορικής αλλά και γυναικών. Έχουμε 3-5 χιλ. που αποφοιτούν κάθε χρόνο αλλά χρειαζόμαστε 7-10 χιλ., όπως πρόσθεσε.

Από την άλλη μεριά υπάρχει και ο εκδημοκρατισμός της τεχνολογίας. Οι υποδομές που αναπτύσσονται προσφέρουν εργαλεία και προϊόντα τεχνολογίας σε όλες τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μικρών και μικρομεσαίων, όπως εξήγησε η κ. Αντωνάκου. Στο πλαίσιο αυτό η Google παρέχει προγράμματα εκπαίδευσης όχι μόνο για ψηφιακές δεξιότητες αλλά και για επιχειρηματικές δεξιότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

*Δείτε όλο το βίντεο της εκδήλωσης The Power of Innovation, με guest keynote speakers την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη. 

*Δείτε τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών στο AΠΕ – ΜΠΕ