Θεαματική εκτόξευση της εκτίμησης του πληθωρισμού της Τουρκίας στο 13,4%

Θεαματική εκτόξευση της εκτίμησης του πληθωρισμού της Τουρκίας στο 13,4%
A change office staff shows Turkish lira on his hand on December 2, 2016 in Istanbul. Turks have over the past three months nervously watched the steady decline in value of the Turkish lira against the dollar, seeing it haemorrhage more than 10 percent in the past month alone. / AFP PHOTO / OZAN KOSE

Η πτώση της τουρκικής λίρας και η πίεση των τιμών οδήγησαν την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να αναθεωρήσει τις αρχικές εκτιμήσεις της.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αναθεώρησε θεαματικά τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό του τρέχοντος έτους στο 13,4% από 8,4% που ήταν η αρχική εκτίμηση, καθώς και του επομένου έτους στο 9,3%, έναντι αρχικής εκτίμησης 6,5% λόγω της μεγάλης πτώσης της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας και της ανόδου του κόστους των εισαγωγών.

Σε μια σαφή προσπάθεια να δώσει έμφαση στην ανεξαρτησία της από πολιτικές παρεμβάσεις, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας τονίζει ότι μοναδικός παράγοντας που ελήφθη υπόψιν για την πρόβλεψη μιας τέτοιας κλιμάκωσης ήταν η πίεση των τιμών.

«Η Κεντρική Τράπεζα και η επιτροπή νομισματικής πολιτικής λαμβάνουν αποφάσεις στη βάση του πληθωρισμού και μόνον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διοικητής της ΚΤΤ Μουράτ Τσετίνκαγια έπειτα από την ανακοίνωση της τριμηνιαίας έκθεσης για την εξέλιξη του πληθωρισμού, προσθέτοντας ότι «η ΚΤΤ έχει ανεξαρτησία στοχοθετήσεων και εργαλείων».

Ο πληθωρισμός συνέβαλε στην διαμόρφωση ισοτιμίας λίρας-δολαρίου πέραν του 4,9, παρά το γεγονός ότι από τον περασμένο Απρίλιο τα επιτόκια αυξήθηκαν κατά 500 μονάδες βάσης.

Τα στοιχεία της ΚΤΤ κατέδειξαν επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και ξεκίνησε η διαδικασία εξισορρόπησης. Παρ’ όλα αυτά ο πληθωρισμός θα σημειώσει περιορισμένη κλιμάκωση στο τρίτο τρίμηνο, επεσήμανε ο Τσετίνκαγια, τονίζοντας ότι η σφικτή νομισματική πολιτική θα διατηρηθεί επί μακρόν.