«Θέλουν να κόψουν τα πόδια» του Σαρκοζί

«Θέλουν να κόψουν τα πόδια» του Σαρκοζί

Πολιτική σκοπιμότητα βλέπει πίσω από τη δικαστική περιπέτεια του πρώην Γάλλου προέδρου η πεθερά του - To «τεκμήριο της αθωότητας» υπενθυμίζει ο Ολάντ.

«Υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας και η αρχή της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, μετά την απόφαση της γαλλικής δικαιοσύνης να τεθεί υπό δικαστική έρευνα ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζίως ύποπτος ότι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να εμποδίσει μια έρευνα σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία που διεξήγαγε το 2007, καθώς και για δωροδοκία δικαστή.

Ο ίδιος ο Σαρκοζί θα παραχωρήσει συνέντευξη σήμερα στις 21:00 ώρα Ελλάδος στον ραδιοσταθμό Europe 1 και στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1. Αυτή θα είναι η πρώτη συνέντευξη που παραχωρεί από τότε που εγκατέλειψε τα προεδρικά του καθήκοντα.

Οι πράξεις για τις οποίες διώκεται ο Σαρκοζί «είναι σοβαρές», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, αναφερόμενος και αυτός στις αρχές της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και στο ότι όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Ορισμένοι υποστηρικτές του πρώην προέδρου κατήγγειλαν μια «εντελώς δυσανάλογη μανία» εναντίον του Σαρκοζί και αμφισβήτησαν την αμεροληψία μίας εκ των δικαστών, η οποία «θρέφει αισθήματα μίσους» απέναντι στον πρώην πρόεδρο, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί.

Ωστόσο τα στελέχη της δεξιάς φάνηκαν προσεκτικά στις δηλώσεις τους. Ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν σημείωσε ότι «επείγει να πέσει φως» στην υπόθεση αυτή, ενώ ο Αλέν Ζιπέ, επίσης δυνητικός διεκδικητής της προεδρίας το 2017, ευχήθηκε να αποδειχθεί από την δικαιοσύνη η «αθωότητα» του Σαρκοζί.

Η σημερινή απόφαση των ανακριτικών αρχών, που συχνά, αλλά όχι πάντα, οδηγεί σε δίκη, αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα στις ελπίδες του Σαρκοζί για μια επιστροφή μετά την εκλογική ήττα του το 2012 από το σοσιαλιστή αντίπαλό του Φρανσουά Ολάντ. Ο συντηρητικός πολιτικός αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία σε μια σειρά από έρευνες στις οποίες εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα.

Η πεθερά του Νικολά Σαρκοζί, η Μαρίζα Μπρούνι Τεντέσι, δήλωσε εξοργισμένη για την εκστρατεία που έκρινε πως στόχο έχει να «κόψει τα πόδια» του πρώην προέδρου της Γαλλίας, να τον εμποδίσει να επιστρέψει στην ηγεσία της γαλλικής δεξιάς.

Σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, η μητέρα της Κάρλα Μπρούνι θεωρεί ότι «το πραγματικό σκάνδαλο είναι αυτή η απροσδόκητη εξέλιξη, ο τρόπος και η στιγμή που επιλέχθηκε για να παρουσιάσουν τις κατηγορίες αυτές σε βάρος του Νικολά».

«Περιέργως αυτή η έρευνα βγαίνει τώρα. Η στιγμή η οποία επιλέχθηκε δείχνει την επιθυμία για βεντέτα, πέραν του ότι είμαστε όλοι έτοιμοι να βάλουμε το χέρι στη φωτιά για την ηθική του ακεραιότητα. Εμείς που είμαστε πιο κοντά του, είμαστε εξοργισμένοι», δήλωσε η Ιταλίδα πεθερά του πρώην προέδρου. «Είναι ακριβώς η στιγμή για να του κόψουν τα πόδια μια δια παντός. Ήταν φανερό ότι η πολιτική καριέρα του δεν θα σταματούσε εκεί (…). Η πρωτοβουλία της δικαιοσύνης έρχεται ακριβώς τη στιγμή που δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την επιστροφή του στην ηγεσία του UMP».

Διαβάστε ακόμη:

Σε δικαστικό κλοιό ο Νικολά Σαρκοζί

Πρώτο θέμα παντού η σύλληψη Σαρκοζί