Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός – Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν

Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός – Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη κατά την παρουσίαση του νέου σχεδίου για την Πολιτική Προστασία, την Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Μετά την εκλογή του Πάνου Σκουρλέτη στη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά την επιχείρηση «ανασχηματισμός», για τον οποίο πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το νέο κυβερνητικό σχήμα να ανακοινωθεί και εντός της ημέρας.

Από το πρωί ο πρωθυπουργός συσκεπτόταν στο Μέγαρο Μαξίμου με τους στενούς συνεργάτες του για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Επίσης είχε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με υπουργούς αλλά και με τα πρόσωπα εκείνα που θα κληθούν να συμμετάσχουν.

Ο πρωθυπουργός αυτή τη φορά φαίνεται πως θα προχωρήσει στα ανοίγματα προς Κεντροαριστερά και Κεντροδεξιά, παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις -ειδικά από τους 53.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ο βασικός κορμός της κυβέρνησης παραμένει ο ίδιος. Αμετακίνητοι παραμένουν ο υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Στη θέση του φαίνεται να παραμένει και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Από εκεί και έπειτα, η αποχώρηση Σκουρλέτη από το υπουργείο Εσωτερικών φέρνει στο προσκήνιο δύο ονόματα που μπορεί να τον διαδεχτούν: Του κ. Σπίρτζη και του κ. Παππά. Και οι δύο τυγχάνουν της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, αν και ο κ. Παππάς είναι πιο πιθανόν να μετακινηθεί στο ΥΠΕΣ, εν όψει και των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων (ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές).

Αλλάζουν «χέρια» τα υπουργεία Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης

Βέβαιες πρέπει να θεωρούνται οι αλλαγές στα υπουργεία Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο είναι πολύ πιθανόν να τοποθετηθεί είτε ο Δημήτρης Βίτσας, είτε η Όλγα Γεροβασίλη.

Σχετικά με τα ονόματα από την Κεντροαριστερά που πιθανώς θα αναλάβουν κάποια πόστα είναι αυτά της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου ή της Λούκας Κατσέλη ή του Γιάννη Ραγκούση, ενώ από την Κεντροδεξιά είναι αυτό της Κατερίνας Παπακώστα.