Θεοδωρόπουλος: Αυτοί είναι οι βασικοί κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία – Τι είπε για αναπτυξιακό και εργασία

Θεοδωρόπουλος: Αυτοί είναι οι βασικοί κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία – Τι είπε για αναπτυξιακό και εργασία
Οι μεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις δήλωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ.

Η ελληνική οικονομία αξιολογείται θετικά, αλλά οι ανησυχίες για το μέλλον είναι υπαρκτές και εντείνονται, δήλωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος, σημειώνοντας ότι οι μεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, καθώς δεν διαθέτουν το μέγεθος και τις υποδομές των μεγάλων, αλλά ούτε την ευελιξία των μικρών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, οι βασικοί κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία είναι η κλιματική κρίση, οι καθυστερήσεις των μεταρρυθμίσεων και το ρευστό διεθνές περιβάλλον.

Κάτω από τις σημερινές συνθήκες, ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι οι μισθοί δεν μπορούν να αυξηθούν σημαντικά εάν δεν αυξηθεί η παραγωγικότητα.

Σε ό,τι αφορά στον αναπτυξιακό νόμο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναγνώρισε μεν μια σοβαρή προσπάθεια και θετικές προθέσεις, όμως πρόσθεσε ότι χρειάζονται αλλαγές. Συγκεκριμένα, τάχθηκε υπέρ της αντικατάστασης του κριτηρίου της δημιουργίας θέσεων εργασίας με άλλα που να αφορούν την παραγωγικότητα, καθώς όπως είπε, οι αυτοματισμοί δεν δημιουργούν αναγκαστικά περισσότερες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, ζήτησε την επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολογήσεων και να μην επιστραφεί η αρμοδιότητα των ελέγχων των αιτήσεων στο κράτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν 2024-25», δείχνουν:

1. Οι επιχειρήσεις αξιολογούν θετικά την παρούσα κατάσταση της χώρας, αυξάνονται ωστόσο οι προβληματισμοί τους για το μέλλον. Όσον αφορά στην τρέχουσα κατάσταση της χώρας, το 66,3% των επιχειρήσεων την αξιολογεί θετικά ή ουδέτερα, ενώ το 33,8% την αξιολογεί αρνητικά. Για τους επόμενους 12 μήνες, οι επιχειρήσεις εμφανίζονται πιο ανήσυχες φέτος, καθώς οι αρνητικές προσδοκίες αυξάνονται από 26% σε 32,7% και οι θετικές μειώνονται από 23,9% σε 14,5% (οι υπόλοιπες είναι σταθερότητα διαμορφώνονται στα 44,4% σε 48,4%).

2. Για τη δική τους πορεία, οι επιχειρήσεις εμφανίζονται ικανοποιημένες, αλλά αντίστοιχα αυξάνονται οι προβληματισμοί τους για το μέλλον. Για δεύτερη χρονιά συνεχίζεται αυξημένη η εκτίμηση για τη δική τους πορεία με το 54,9% των επιχειρήσεων να δηλώνει ότι ο κύκλος εργασιών του αυξήθηκε. Ελαφρώς πιο συγκρατημένα είναι οι επιχειρήσεις για την πορεία του τζίρου τους στους επόμενους 12 μήνες, με το 43,6% να προβλέπει ότι θα αυξηθεί.

3. Παρά την ανησυχία, το 2025, πάνω από 9 στις 10 επιχειρήσεις είτε θα αυξήσουν είτε θα διατηρήσουν σταθερό το προσωπικό τους. Το 2024, το προσωπικό στις επιχειρήσεις διατηρήθηκε κατά κύριο λόγο σταθερό (68,7%). Το 21% των επιχειρήσεων αύξησε τον αριθμό των εργαζομένων του, ενώ το 9,3% έκανε μειώσεις. Για το 2025, το 92,4% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι είτε θα κρατήσει σταθερό (72,4%) είτε θα αυξήσει το προσωπικό του (20%). Το 4,3% δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού.

4. Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις θα δώσουν αυξήσεις στους μισθούς το 2025. Το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων που θα προχωρήσουν σε αυξήσεις καταγράφεται στη Βιομηχανία (79,4%). Κύριος λόγος των αυξήσεων είναι η επιβράβευση της απόδοσης των εργαζομένων. Συνολικά, το 52,4% των επιχειρήσεων θα δώσει αυξήσεις στους μισθούς το 2025, με σημαντικότερους λόγους την επιβράβευση της απόδοσης (62,3%) και τη διατήρηση του ταλέντου έναντι του ανταγωνισμού (47,4%). Σε επίπεδο κλάδων, τη Βιομηχανία ακολουθούν οι Κατασκευές (66,7%) και οι Υπηρεσίες (60,2%).

5. Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να επενδύουν, αν και σε μικρότερο βαθμό. Το 20,4% των επιχειρήσεων προβλέπει ότι θα αυξήσει τις επενδύσεις του στους επόμενους 12 μήνες (vs. 22,8% το 2023), ενώ 25,5% θα τις κρατήσει σταθερές (vs. 30,3% το 2023). Αυξάνεται στο 49,2% από 37% το 2023, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι δεν θα πραγματοποιήσει επενδύσεις.

6. Παραμένουν τα διαχρονικά εμπόδια που επηρεάζουν τη λειτουργία και ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Για τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, τα τρία πιο σημαντικά εμπόδια είναι το κόστος ενέργειας (93,9% και 78,1% αντίστοιχα), η φορολογία των επιχειρήσεων (86,8% και 82% αντίστοιχα) και οι φόροι και ασφαλιστικές εισφορές στην εργασία (85,5% και 83,8% αντίστοιχα). Για τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι βασικές προκλήσεις είναι οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό (71,5%), η γραφειοκρατία (69,6%) και οι φόροι και ασφαλιστικές εισφορές στην εργασία (68,9%).

7. Για πάνω από τις μισές επιχειρήσεις, η κλιματική κρίση αποτελεί πρόβλημα για τη λειτουργία τους την επόμενη πενταετία,. Για μία στις δύο επιχειρήσεις (50,7%), η κλιματική κρίση είναι μεγάλο πρόβλημα για τη λειτουργία τους την επόμενη πενταετία.

8. Στην ΑΙ, οι επιχειρήσεις κινούνται δειλά. Πίσω από τις μισές, δεν σχεδιάζουν καμία σχετική πρωτοβουλία για την επόμενη χρονιά. Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (25,4%) κάνουν «κάτι» σε σχέση με την ΑΙ (καθώς βρίσκονται στα πρώτα στάδια αξιοποίησης ή υλοποιούν πιλοτικά προγράμματα AI), ενώ το 18,5% σχεδιάζει να ξεκινήσει κάποιο πρόγραμμα AI μέσα στο επόμενο έτος. Το 52,1% των επιχειρήσεων δεν έχουν σχέδια για καμία πρωτοβουλία σχετικά με την AI τους επόμενους 12 μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: