Θεοδωρόπουλος: «Λιγότερα υπουργεία, περισσότερη ανάπτυξη» – Το μήνυμα από τους Δελφούς

Θεοδωρόπουλος: «Λιγότερα υπουργεία, περισσότερη ανάπτυξη» – Το μήνυμα από τους Δελφούς
Δεύτερη ημέρα εργασιών του 11ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Πέμπτη 23 Απριλίου 2026. Η φετινή διοργάνωση με κεντρικό τίτλο "The Shock of the New" (Το Σοκ του Νέου), έφερε στο επίκεντρο τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ετών, από τις πολεμικές συγκρούσεις σε Ιράν και Ουκρανία και τις νέες γεωπολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται, έως τις ενεργειακές προκλήσεις και τις ριζικές αλλαγές που επιφέρει στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία η επέλαση της Τεχνητής Νοημοσύνης. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI) // ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ Photo: Eurokinissi
Σαφές μήνυμα για την ανάγκη ριζικών αλλαγών στο κράτος και την οικονομία έστειλε ο πρόεδρος του ΣΕΒ από το Φόρουμ των Δελφών, θέτοντας στο επίκεντρο τη γραφειοκρατία και την παραγωγικότητα.

Την ανάγκη δραστικής απλοποίησης της λειτουργίας του κράτους έθεσε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, επισημαίνοντας ότι η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων αποτελεί βασικό εμπόδιο για την οικονομική δραστηριότητα.

Όπως τόνισε, η απαίτηση για πολλαπλές εγκρίσεις και υπογραφές επιβαρύνει σημαντικά την επιχειρηματικότητα, καθιστώντας τη συναρμοδιότητα «τη μεγαλύτερη πληγή» για την ελληνική οικονομία.

Η παρέμβασή του συνδέθηκε άμεσα με τη δομή της οικονομίας, φέρνοντας ως παράδειγμα τον κλάδο της μεταποίησης, ο οποίος – παρά τη βαρύτητά του στο ΑΕΠ – δεν διαθέτει αυτόνομο υπουργείο, επιλογή που, όπως υποστήριξε, συνάδει με την ανάγκη για λιγότερα και πιο λειτουργικά σχήματα διακυβέρνησης.

Στρέφοντας τη συζήτηση στην πραγματική οικονομία, ανέδειξε την παραγωγικότητα ως τον καθοριστικό παράγοντα για την επόμενη φάση ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι το μοντέλο που βασίστηκε στη μείωση της ανεργίας έχει πλέον εξαντλήσει τα όριά του.

Παραγωγικότητα ως «κλειδί» για ανάπτυξη και μισθούς 

Κεντρικό μήνυμα των παρεμβάσεών του ήταν ότι η παραγωγικότητα αποτελεί τον βασικό «πολλαπλασιαστή» της οικονομίας. Όπως ανέφερε, δεν ταυτίζεται με την εντατικοποίηση της εργασίας, αλλά με την ικανότητα της οικονομίας να παράγει περισσότερο με τους ίδιους ή λιγότερους πόρους. 

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η αύξηση της παραγωγικότητας είναι πλέον ο μόνος βιώσιμος δρόμος για την ενίσχυση του ΑΕΠ και των μισθών στην Ελλάδα, καθώς τα περιθώρια μείωσης της ανεργίας έχουν σχεδόν εξαντληθεί. 

Δημόσιος τομέας, γραφειοκρατία και επιχειρηματικό μέγεθος 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη λειτουργία του κράτους, χαρακτηρίζοντας τις «συναρμοδιότητες» μεταξύ υπουργείων ως σημαντικό εμπόδιο για την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης. 

Παράλληλα, τόνισε ότι η χαμηλή παραγωγικότητα δεν βαραίνει τους εργαζόμενους, αλλά το επιχειρηματικό και δημόσιο περιβάλλον, ζητώντας λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερες επενδύσεις και μεγαλύτερη διάθεση ανάληψης ρίσκου. 

Αναφέρθηκε επίσης στο μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων, επισημαίνοντας το σημαντικό χάσμα παραγωγικότητας μεταξύ μεγάλων και μικρών εταιρειών και την ανάγκη για περισσότερες συγχωνεύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενέργεια και ανταγωνιστικότητα 

Στο δεύτερο πάνελ του Φόρουμ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέδειξε το ενεργειακό κόστος ως κρίσιμο ζήτημα για τη βιομηχανία, σημειώνοντας ότι τα ελληνικά νοικοκυριά επωφελούνται από σχετικά χαμηλές τιμές ρεύματος, αλλά οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται δυσανάλογα. 

Τόνισε επίσης ότι η Ευρώπη χρειάζεται επαναβιομηχάνιση, καθώς η ενεργειακή και πράσινη μετάβαση δημιούργησε, όπως είπε, ανισορροπίες στην παραγωγή. 

Μισθοί, συλλογικές συμβάσεις και κοινωνική πίεση 

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος αναγνώρισε ότι οι μισθοί στην Ελλάδα παραμένουν χαμηλοί, επισημαίνοντας πως σημαντικό μέρος της κοινωνίας αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. 

Υπογράμμισε την ανάγκη για «εθνική κοινωνική συμφωνία» μέσω συλλογικών συμβάσεων, με προϋπόθεση όμως οι αυξήσεις να συμβαδίζουν με την παραγωγικότητα, ώστε να μην πληγεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. 

Επενδύσεις, φόροι και μετάβαση μετά το Ταμείο Ανάκαμψης 

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ πρότεινε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικά κίνητρα όπως υπεραποσβέσεις, αντί για άμεσες επιδοτήσεις, ενώ εκτίμησε ότι η επενδυτική δραστηριότητα δεν θα σταματήσει μετά το 2026, λόγω νέων ευρωπαϊκών πόρων. 

Τεχνητή νοημοσύνη και εκπαίδευση 

Τέλος, ανέδειξε την Τεχνητή Νοημοσύνη ως καθοριστικό παράγοντα για το μέλλον της παραγωγικότητας στην Ελλάδα, ενώ άσκησε κριτική στο εκπαιδευτικό σύστημα για την έλλειψη έμφασης στην τεχνική κατάρτιση και στα επαγγέλματα υψηλής εξειδίκευσης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: