Θετικοί απέναντι στο νέο αναπτυξιακό νόμο οι εκπρόσωποι των φορέων

Θετικοί απέναντι στο νέο αναπτυξιακό νόμο οι εκπρόσωποι των φορέων

Ζήτησαν διευκολύνσεις στις δανειοδοτήσεις και σταθερούς φορολογικούς συντελεστές

Την ικανοποίησή τους για την κατάθεση του νέου αναπτυξιακού νόμου, αλλά και για τις ρυθμίσεις που περιέχει, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων, κατά τις τοποθετήσεις τους στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, όπου συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συζήτηση του νόμου επί της αρχής. Επίσης, αναφέρθηκαν στην καθυστέρηση που υπήρξε στην κατάθεση του νόμου και τόνισαν ότι πρέπει να αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδίου.

Αναπτύσσοντας τις απόψεις τους ενώπιον των επιτροπών, οι περισσότεροι από τους ομιλητές ζήτησαν να δοθεί λύση στο θέμα των επενδυτικών σχεδίων που είχαν ενταχθεί σε προηγούμενους νόμους και δεν είχαν ολοκληρωθεί, καθώς και να παραταθούν οι προθεσμίες για την ολοκλήρωσή τους. Ακόμη, τόνισαν ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα πρέπει να αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδίου και ζήτησαν σταθερούς φορολογικούς συντελεστές, διευκολύνσεις στον τραπεζικό δανεισμό και την αξιοποίηση επιπλέον χρηματοδοτικών εργαλείων, εκτός του τραπεζικού τομέα.

Τον ενεργότερο ρόλο των τραπεζών στη διαχείριση υλοποίησης των έργων, ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Χρήστος Γκόρτσος, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

«Χρειάζεται και υπεύθυνη στάση από την κυβέρνηση, δεν χρειάζονται ούτε σωσίες υπουργοί, ούτε μάρτυρες υπουργοί», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Κώστας Αγοραστός.

Την ένταξη στον νέο αναπτυξιακό νόμο επενδυτικών σχεδίων και άνω των 20 εκατ. ευρώ, και των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου στις επενδύσεις αιχμής, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης.

Για καλοσχεδιασμένο επενδυτικό νόμο έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος επεσήμανε πως η ανάπτυξη μπορεί να προέλθει από τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και υποστήριξε ότι εάν οι 600.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα προσλάβουν από έναν άνεργο, η ανεργία θα μειωθεί στο μισό.

Την ανάγκη να υπάρξουν σταθεροί φορολογικοί συντελεστές σημείωσε η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, ενώ έθεσε το θέμα της ευνοϊκότερης αντιμετώπισης των επενδυτικών σχεδίων, τα οποία είχαν ενταχθεί σε προηγούμενους νόμους που δεν είχαν ολοκληρωθεί.

Διαδικασίες ταχύτερης αδειοδότησης για όλες τις επιχειρήσεις, δικλείδες ασφαλείας για την ανάκληση δημόσιων πόρων και περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Κομισιόν, ζήτησε ο διευθυντής του τομέα ανάπτυξης του ΣΕΒ, Γιώργος Ξηρογιάννης.

«Ο αναπτυξιακός νόμος εκπέμπει θετικά μηνύματα», ανέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει αντίστοιχη πρωτοβουλία και για το φορολογικό. Επίσης, ζήτησε «να μην ποινικοποιείται η επιχειρηματικότητα για όσους εντάχθηκαν στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους», και χαρακτήρισε «άδικο» το διάστημα των επτά ετών για την καταβολή των ενισχύσεων. Τέλος, υποστήριξε ότι η χώρα μας θα πρέπει «να στηρίξει την ιδιωτική πρωτοβουλία και να εκπέμψει ένα σήμα διαφορετικό».

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να αντιμετωπιστούν ευνοϊκότερα στο θέμα της επταετίας για την αποπληρωμή της επιδότησης οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ενταχθεί σε προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους και έχουν ολοκληρώσει το 100% της επένδυσης, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής, ο υπουργός Οικονομίας διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των φορέων ότι η χρηματοδότηση του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι πλήρως εγγυημένη και θα υπάρξει πιστή τήρηση των δεσμεύσεων του Δημοσίου απέναντι στους επενδυτές. «Δεν θα επαναλάβουμε πρακτικές του παρελθόντος», τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης απέρριψε τα αιτήματα του ΣΕΤΕ για την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο επενδύσεων μεγαλύτερων των 20 εκατ. ευρώ και την ένταξη του τουριστικού κλάδου στις ειδικές ενισχύσεις του νόμου. «Το μόνο που μπορούμε να συζητήσουμε είναι τα όρια προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω. Ο νόμος είναι φτιαγμένος για μικρομεσαίες επιχειρήσεις» υπογράμμισε.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι προβλέπονται ειδικές ενισχύσεις για τους κλάδους της αγροτοδιατροφής και της τεχνολογίας και πρόσθεσε ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις δικαιούνται ό,τι και οι επιχειρήσεις των άλλων κλάδων.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ