Θετικοί στο δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ οι Κουτσούμπας, Κουβέλης, Καμμένος

Θετικοί στο δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ οι Κουτσούμπας, Κουβέλης, Καμμένος

Τηλεφωνικές συνομιλίες του Αλέξη Τσίπρα με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς - Συνάντηση προγραμματίζεται για τη Δευτέρα.

Με θετική διάθεση, σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΔΗΜΑΡ, αντιμετώπισε ο Φώτης Κουβέλης την πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για κοινή πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το θέμα της «μικρής ΔΕΗ».

Ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε το μεσημέρι στον κ. Κουβέλη και συνομίλησαν για περίπου 15 λεπτά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από τη ΔΗΜΑΡ, οι δύο ηγέτες διαπίστωσαν ότι υπάρχει συναντίληψη για το θέμα, με τον κ. Κουβέλη να επισημαίνει ότι η πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δίνει τη δυνατότητα έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας, δηλαδή του ελληνικού λαού. Επίσης, ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ παρατήρησε πως είναι άλλο ζήτημα η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κι άλλο θέμα η διάσπαση και πώληση υποδομών της επιχείρησης.

Ο κ. Κουβέλης ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα ότι η τελική απόφαση της ΔΗΜΑΡ θα ληφθεί στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής με την ΚΟ του κόμματος, την προσεχή Δευτέρα.

Οι κκ Κουβέλης και Τσίπρας, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, συμφώνησαν, να γίνει τις επόμενες μέρες συνάντηση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των δύο κομμάτων για να συζητήσουν επί των απαραίτητων κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

«Ναι» στο δημοψήφισμα με αστερίσκους από το ΚΚΕ
Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο με τη διενέργεια δημοψηφίσματος, αποκλειστικά, με το περιεχόμενο που θέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με τη «μικρή ΔΕΗ» τόνισε ο γγ, Δ. Κουτσούμπας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε: «Αντίθετα, το ΚΚΕ υποστηρίζει ως βασικό περιεχόμενο, τόσο του δημοψηφίσματος, όσο και της πάλης του λαϊκού κινήματος, την κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη “μικρή ΔΕΗ”».

Συμφωνεί με το δημοψήφισμα ο Πάνος Καμμένος
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για το θέμα του δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ είχε στις 11 το πρωί ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα στην ανάγκη διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, και όπως είπε «συμφωνούμε με την απαίτηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να συνυπογράψουμε για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ξεπούλημα της ΔΕΗ».

Παράλληλα, ο Πάνος Καμμενος είπε στον κ. Τσίπρα ότι «η μικρή ΔΕΗ αποτελεί το πρώτο βήμα για την παραχώρηση των πηγών ενέργειας που πρέπει να σταματήσει τώρα».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Άρματος Πολιτών Γιάννη Δημαρά και με τον πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικου Κόμματος Νίκο Νικολόπουλο και συμφωνησαν για την τακτική που θα ακολουθηθεί σε σχέση με το θέμα της «μικρής ΔΕΗ».

Ο κ. Καμμένος τόνισε, μεταξύ άλλων: «ο ορυκτός πλούτος της χώρας και οι πηγές ενέργειας αποτελούν περιουσία των Ελλήνων και δεν θα επιτρέψουμε να χαριστούν σε χρηματοδότες και δανειστές».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς
Σε τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης και του κ. Μουτσινά, σχετικά με την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, καταγράφηκε η κατ΄ αρχήν θετική στάση όλων.

Τόσο ο κ. Καμμένος εκ μέρους των ΑΝ.ΕΛ, όσο και ο κ. Κουβέλης από τη ΔΗΜ.ΑΡ εκφράστηκαν θετικά, ενώ και ο ΓΓ του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπας ήταν θετικός ως προς την διεξαγωγή  δημοψηφίσματος, τονίζοντας, όμως, με τη σειρά του ότι το δημοψήφισμα θα πρέπει να αφορά το σύνολο των προηγούμενων νόμων που σχετίζονται με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Σχετικά με αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας  τόνισε πως το εύρος των νόμων που θα περιλαμβάνονται σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα θα πρέπει να είναι αντικείμενο συνεννόησης όλων των δυνάμεων που συμφωνούν με την διεξαγωγή του, ενώ πρότεινε συνάντηση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ για το αμέσως προσεχές διάστημα, ώστε να συζητηθεί πιο συγκεκριμένα η συνέχεια της πρωτοβουλίας.

Συνάντηση των πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα
Συνέχεια, στην κατ’ αρχήν αντίθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θέλει να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις σημερινές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Αλέξης Τσίπρας, με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμένο, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη και τον Πάρι Μουτσινά, πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των ανεξάρτητων βουλευτών.

Ο κ. Κουβέλης, ο κ. Καμμένος και ο κ. Μουτσινάς, ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόταση για την πραγματοποίηση συνάντησης αντιπροσωπειών των κομμάτων την προσεχή Δευτέρα, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΚΚΕ, που κατά την εκτίμηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον δεν θα παραβρεθεί στη συνάντηση. Σημειώνεται, ότι είναι η πρώτη επικοινωνία μεταξύ των κυρίων Τσίπρα και Κουτσούμπα, την οποία πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζουν ως «ευγενική και τυπική».

Όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε σχετική ανακοίνωσή του, αντικείμενο της συζήτησης του κ. Τσίπρα με τους άλλους αρχηγούς, ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας κατάθεσης πρότασης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος ενάντια στον νόμο για την κατάτμηση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ, σύμφωνα με το άρθρο 44, παράγραφο 2 του Συντάγματος. Από τις συνομιλίες καταγράφηκε η αντίθεση όλων στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη μικρή ΔΕΗ και η κατ΄αρχήν η θετική τους στάση στη προοπτική διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Ο γγ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας, ωστόσο, διευκρίνισε, ότι το δημοψήφισμα θα πρέπει να αφορά και στο σύνολο των προηγούμενων νόμων που σχετίζονται με την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αντίρρηση στη πρόταση του ΚΚΕ να συμπεριλαμβάνονται και προηγούμενοι νόμοι που σχετίζονται με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καθώς και ότι η κοινή πρόταση αποτελεί ευκαιρία, προκειμένου να διερευνηθεί το πεδίο συμφωνίας για μια εναλλακτική εθνική στρατηγική στα θέματα ενέργειας.

Ως εκ τούτου, πρότεινε το εύρος των νόμων που θα περιλαμβάνονται σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα να είναι αντικείμενο συνεννόησης όλων των δυνάμεων που συμφωνούν με τη διεξαγωγή του, δεδομένου, ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 44, απαιτεί τη συγκέντρωση 120 βουλευτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

To πρόγραμμα για τις διακοπές ρεύματος της ΔΕΗ

«Κόκκινο πανί» η «μικρή ΔΕΗ» για τη Βουλή

Σκληρή επίθεση του Αντ. Σαμαρά στον ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ

Δημοψήφισμα για το «ριφιφί» της ΔΕΗ ζητά ο Αλέξης Τσίπρας