Θύματα του πληθωρισμού και οι σαμπάνιες της Γαλλίας – Ισχυρή πτώση σε εξαγωγές για το 2023

Θύματα του πληθωρισμού και οι σαμπάνιες της Γαλλίας – Ισχυρή πτώση σε εξαγωγές για το 2023
France, Hyeres, 2023-12-24, champagne, Photograph by Magali Cohen / Hans Lucas. France, Hyeres, 2023-12-24, champagne, rayon de supermarche, moet et chandon, Photographie par Magali Cohen / Hans Lucas (Photo by Magali Cohen / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Οι παραγωγοί αντιστάθμισαν τις χαμηλότερες ποσότητες με την πώληση ακριβότερων ετικετών, με έσοδα πάνω από 6 δισ. ευρώ.

Οι αποστολές φιαλών σαμπάνιας από τους παραγωγούς της Γαλλίας σημείωσαν μεγάλη υποχώρηση για το 2023, σε ένα σημάδι εξασθένησης της ζήτησης στα προϊόντα πολυτελείας.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, οι αποστολές σαμπάνιας στο εξωτερικό υποχώρησαν σε ετήσιο επίπεδο κατά 8,2% το 2023 σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Comité Champagne, η οποία εκπροσωπεί τους παραγωγούς.

Εντός της Γαλλίας, οι αποστολές μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών, εξαιρουμένου του 2020, το επηρεάστηκε από τα μέτρα για την πανδημία του κορονοϊού.

Οι Γάλλοι είναι μακράν οι μεγαλύτεροι καταναλωτές του εγχώριου αφρώδους οίνου τους, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 40% των αποστολών, αλλά ο πληθωρισμός έχει επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, σύμφωνα με την Comité Champagne.

Η ζήτηση για τις ετικέτες Veuve Clicquot, Bollinger, Lanson και άλλες εκτοξεύθηκε όταν οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας υποχώρησαν, μια τάση που παρατηρείται σε ολόκληρη τη βιομηχανία ειδών πολυτελείας.

Η συμβουλευτική Bain εκτιμά ότι ο τομέας θα αναπτυχθεί πιθανώς κατά 4% φέτος, από 8% το 2023, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι προμηθευτές προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Οι συνολικές αποστολές μειώθηκαν σε 299 εκατομμύρια φιάλες πέρυσι.

Οι παραγωγοί αντιστάθμισαν τις χαμηλότερες ποσότητες με την πώληση ακριβότερων ετικετών, ιδίως στο εξωτερικό, διατηρώντας τα έσοδα πάνω από το ρεκόρ των 6 δισ. ευρώ που επιτεύχθηκε το 2022, σύμφωνα με την Comité.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com