ΔΝΤ: Καταλύτης η Τεχνητή Νοημοσύνη – Θα επηρεάσει το 40% των θέσεων εργασίας

ΔΝΤ: Καταλύτης η Τεχνητή Νοημοσύνη – Θα επηρεάσει το 40% των θέσεων εργασίας
Photo: pixabay.com
Μικρότερος ο αντίκτυπος στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Σχεδόν το 40% των θέσεων εργασίας αναμένεται να επηρεάσει η Τεχνητή Νοημοσύνη, σύμφωνα με νέα ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποιεί ότι «στα περισσότερα σενάρια, η τεχνητή νοημοσύνη πιθανότατα θα επιδεινώσει τις ανισότητες» και καλεί τους αξιωματούχους να αντιμετωπίσουν την «ανησυχητική τάση» για να αποτρέψουν τις περαιτέρω κοινωνικές εντάσεις που μπορεί να προκληθούν από την τεχνολογία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η τεχνητή νοημοσύνη πιθανότατα θα επηρεάσει μεγαλύτερο ποσοστό θέσεων εργασίας –περίπου το 60%– στις προηγμένες οικονομίες. Στις μισές από αυτές τις περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι αναμένεται να επωφεληθούν από την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς αυτή θα ενισχύσει την παραγωγικότητά τους.

Σε άλλες περιπτώσεις, όμως, η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει τη δυνατότητα να εκτελεί βασικές εργασίες που σήμερα γίνονται από ανθρώπους. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση για εργασία, επηρεάζοντας τους μισθούς και ακόμη και καταργώντας θέσεις εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, όπως προβλέπει το ΔΝΤ, στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, η νέα τεχνολογία θα επηρεάσει μόλις το 26% των θέσεων εργασίας.

«Πολλές από αυτές τις χώρες δεν έχουν την υποδομή ή το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό για να εκμεταλλευτούν τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο ότι με την πάροδο του χρόνου, η τεχνολογία θα μπορούσε να επιδεινώσει τις ανισότητες μεταξύ των χωρών», υπογράμμισε η Γκεοργκίεβα.

Γενικότερα, οι νεότεροι εργαζόμενοι και αυτοί με υψηλότερα εισοδήματα μπορεί να δουν δυσανάλογη αύξηση στους μισθούς τους μετά την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας και με χαμηλότερο εισόδημα θα μπορούσαν να μείνουν πίσω.

«Είναι σημαντικό οι χώρες να δημιουργήσουν ολοκληρωμένα δίχτυα κοινωνικής ασφάλειας και να προσφέρουν προγράμματα επανεκπαίδευσης για ευάλωτους εργαζόμενους», τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ και πρόσθεσε: «Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να κάνουμε τη μετάβαση της τεχνητής νοημοσύνης πιο συμπεριληπτική, προστατεύοντας τα μέσα διαβίωσης και περιορίζοντας τις ανισότητες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: