Θολώνει τα νερά για την ποσοτική χαλάρωση η ΕΚΤ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα επιτόκια θα μείνουν σταθερά και μετά το τέλος του QE. «Παράθυρο» ακόμη και για αύξηση των αγορών ομολόγων.

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επαναβεβαίωσε την πολιτική της, υποσχόμενη να κρατήσει τα επιτόκια σταθερά πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των αγορών ομολόγων και διατηρώντας τη δέσμευση για αύξηση των αγορών αυτών, εάν χρειαστεί.

Η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους, επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να πραγματοποιεί μηνιαίες αγορές ομολόγων, ύψους 30 δισ. ευρώ το μήνα, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και είπε ότι είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος ή και τη διάρκεια του προγράμματος αγορών ομολόγων εάν επιδεινωθούν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου του πρόεδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά την οποία αναμένεται να ερωτηθεί για την άνοδο που έχει σημειώσει το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Παράλληλα, ο Ντράγκι ίσως δώσει ενδείξεις για την επόμενη κίνηση αναφορικά με την πολιτική της τράπεζας.

Ενώ η απόφαση να διατηρηθεί αμετάβλητη η πολιτική επιβεβαίωσε τις προβλέψεις της αγοράς, κάποιοι ανέμεναν μια αλλαγή στη φρασεολογία της ΕΚΤ, καθώς, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου, οι αξιωματούχοι είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ίσως χρειαστεί μια αναθεώρηση της κατεύθυνσης της πολιτικής της «στις αρχές» του 2018.

«Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP)», ανέφερε η ΕΚΤ σε ανακοίνωση.

Στη σημερινή συνεδρίαση, η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%. Παράλληλα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,00% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25%

«Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού», πρόσθεσε η ΕΚΤ.

Διαβάστε ακόμη: «Καρφιά» Ντράγκι για την αμερικανική νομισματική πολιτική