Θωμαΐδης: Αυτές είναι οι πόλεις με τη σημαντικότερη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα

Θωμαΐδης: Αυτές είναι οι πόλεις με τη σημαντικότερη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα
Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020 και εικονίζει την Κατερίνα Κοντού, μεταπτυχιακή φοιτήτρια και μέλος της ερευνητικής ομάδας που μελετά τα λύματα της Αττικής, να μεταγγίζει το δείγμα σε δοκιμαστικούς σωλήνες, στο εργαστήριο της Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Αθήνα, Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020. Στη συνέχεια γίνεται η λύση του δείγματος και έπειτα ο καθαρισμός και η απομόνωση του γενετικού υλικού του κορονοϊού. Επομένως το δείγμα παραλαμβάνεται και περνά από μια διαδικασία από καθαρισμούς έτσι ώστε να παραλάβουν μόνο το γενετικό υλικό της Covid-19. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η προσθήκη αντιδραστηρίων για τον προσδιορισμό του ιικού φορτίου του ιού. Η προσθήκη των αντιδραστηρίων γίνεται σε έναν ειδικό χώρο που λέγεται hood για να αποφευχθούν οι επιμολύνσεις. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Από την πλευρά της η Ματίνα Παγώνη, εξήγησε ότι λόγω των εμβολιασμών στις μεγάλες ηλικίες μειώθηκε ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων και όπως είπε οι ηλικίες των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες είναι από 30 έως 60 ετών.

Σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λάρισα δείχνουν τα λύματα σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας Νίκο Θωμαΐδη. Όπως είπε στις περιφέρειες αυτές θα αυξηθούν τα κρούσματα, ενώ υπογράμμισε ότι ακόμα δεν έχει μπει μέσα η παράμετρος Τσικνοπέμπτη.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ενδέχεται από το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας να έχουμε μεγαλύτερη διασπορά του ιού.

Ανέφερε ακόμα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι σε συγχρωτισμό θα υπάρχει διασπορά, η οποία όπως είπε ξεκινά από χαμηλότερες ηλικιακές ομάδες.

 

Γιατί μειώθηκε ο μέσος όρος ηλικίας

Την ανησυχία της, για την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και την κατάσταση στο ΕΣΥ, εξέφρασε μιλώντας στην ίδια πηγή, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι η μεταδοτικότητα έχει αυξηθεί κατά 40% με 60% λόγω των μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

 

Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα των κρεβατιών στα νοσοκομεία, καθώς η κάλυψη χθες ήταν στο 91%.

Υπογράμμισε ακόμα ότι λόγω των εμβολιασμών στις μεγάλες ηλικίες μειώθηκε ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων και όπως είπε οι ηλικίες των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες είναι από 30 έως 60 ετών.

Ωστόσο, εξέφρασε και τον προβληματισμό της για τις ποσότητες των εμβολίων, για τι αν θα έχουμε τις δόσεις ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε την μετάδοση των μεταλλάξεων, όπως είπε.