Θωμάς: Ζημία 200 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ από τις λιγνιτικές μονάδες- Τα σχέδια της κυβέρνησης

Θωμάς: Ζημία 200 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ από τις λιγνιτικές μονάδες- Τα σχέδια της κυβέρνησης
Το λογότυπο της ΔΕΗ στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Γ. Θωμάς χαρακτήρισε φιλόδοξο τον στόχο για πλήρη απολιγνιτοποίηση ως το 2028, είναι όμως αναγκαίος για περιβαλλοντικούς και οικονομικούς λόγους. Αναμένει μεγαλύτερες ζημίες από τις λιγνιτικές μονάδες.

Η ΔΕΗ έχασε πέρυσι 200 εκατομμύρια ευρώ από τις λιγνιτικές μονάδες και το 2019 η ζημία αναμένεται να είναι μεγαλύτερη. Το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων είχε δρομολογηθεί, όμως είχε υστερήσει η προετοιμασία για τη μεταλιγνιτική περίοδο και «προσπαθούμε τώρα να καλύψουμε το κενό».

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, μιλώντας στο συνέδριο με θέμα «Ανανεώσιμες Πηγές και Αποθήκευση Ενέργειας», που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο υφυπουργός χαρακτήρισε φιλόδοξο τον στόχο για πλήρη απολιγνιτοποίηση ως το 2028, είναι όμως αναγκαίος για περιβαλλοντικούς και οικονομικούς λόγους. Επανέλαβε ότι ο στόχος για διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών για το 2030, με τον νέο εθνικό σχεδιασμό, αυξάνεται στο 35% από 31% και θα υποστηριχθεί με απλούστευση της αδειοδότησης, επίσπευση των διασυνδέσεων και προώθηση των έργων αποθήκευσης ενέργειας με αντλησιοταμίευση που μπορούν να προχωρήσουν άμεσα και με λογικό κόστος. Σημείωσε, εξάλλου, ότι το 2020 θα ληφθούν οι αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η είσοδος ιδιωτικών κεφαλαίων στον ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ένα φιλόδοξο και εμπροσθοβαρές επενδυτικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των δικτύων.

Ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Νίκος Μπουλαξής ανέφερε ότι ο στόχος για ΑΠΕ 35% στην κατανάλωση ενέργειας μεταφράζεται σε διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στην ηλεκτροπαραγωγή σε ποσοστό άνω του 60%. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, όπως είπε, θα πρέπει η ισχύς των ΑΠΕ να αυξηθεί στα 17-20 γιγαβάτ το 2030 από 6 σήμερα, να προχωρήσει η διασύνδεση του συνόλου σχεδόν των νησιών, να ενισχυθούν οι διεθνείς διασυνδέσεις, να ενταχθούν σύγχρονες ευέλικτες θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και να αναπτυχθούν αποθηκευτικοί σταθμοί.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ Γιώργος Περιστέρης επεσήμανε ότι δεν έχει νόημα να αντικαταστήσουμε ένα εγχώριο ρυπογόνο καύσιμο, τον λιγνίτη, με ένα εισαγόμενο λιγότερο ρυπογόνο, το φυσικό αέριο, αλλά θα πρέπει να ενισχυθούν οι ανανεώσιμες πηγές και να προχωρήσει πιο γρήγορα το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας.