Three Cents: Η μυστική συνταγή πίσω από τα 100% χειροποίητα ελληνικά αναψυκτικά

Σε μόλις δύο χρόνια, τα premium ελληνικά αναψυκτικά από μια ομάδα διακεκριμένων bartender γίνονται ανάρπαστα και εξάγονται σε 17 χώρες. 

Δεν είναι μάλλον πολλοί εκείνοι που δεν έχουν δοκιμάσει ακόμα ένα δροσερό κοκτέιλ με γρέιπφρουτ σόδα ή που δεν έχουν δει τα καλαίσθητα μπουκαλάκια της Three Cents, να αποτελούν το «δεξί χέρι» των απανταχού bartenders .

Τα αναψυκτικά Three Cents εμφανίστηκαν στην εγχώρια αγορά κοντά στα Χριστούγεννα του 2014, οι «ειδικοί» πειραματίστηκαν με διάφορες παρασκευές και η ετυμηγορία ήταν μια: Ότι ήρθαν όχι μόνο για να μείνουν αλλά και για να πρωταγωνιστήσουν στην αγορά.

Η ιδέα, βέβαια, προέκυψε πολύ νωρίτερα και μάλιστα, όπως εξηγεί στο Fortune Greece ένας εκ των εμπνευστών της, ο Γιώργος Μπάγκος, η έρευνα πίσω από τη βιομηχανία, αλλά και τα προϊόντα, είχε διαρκέσει για περισσότερα από πέντε χρόνια μέχρι η ομάδα να φτάσει στην φάση της υλοποίησης. «Ως άνθρωποι της εστίασης, είχαμε και οι ίδιοι διαπιστώσει ότι έλειπε ένα καλό φυσικό αναψυκτικό για τις ανάγκες του μπαρ και αυτή ήταν η φιλοσοφία μας στην αρχή. Βέβαια, όπως αποδείχτηκε, υπήρχε αντίστοιχο κενό και από την πλευρά των καταναλωτών».

_DSC7948

Ο τρόπος με τον οποίο συστάθηκαν οι «Three Cents» ήταν αποτέλεσμα συγκυριών και καλού timing, καθώς ο Γιώργος με τον Δημήτρη (Νταφόπουλο) έχουν καταγωγή από την Καρδίτσα, ο Δημήτρης εργαζόταν στην εταιρεία του Βασίλη (Καλατζή) ενώ με τον Γιώργο Τσιρίκο, το τέταρτο μέλος, η γνωριμία μετρούσε ήδη αρκετά χρόνια, αλλά η συνεργασία συνέπεσε με την επιστροφή του τελευταίου από το Λονδίνο στην Ελλάδα. Ο Γιώργος προσθέτει ότι όλα ξεκίνησαν «αθώα», αλλά από την αρχή υπήρχε χημεία και σύμπνοια στην ομάδα.

Η Pink Grapefruit Soda, που παραμένει μέχρι και σήμερα το πιο δημοφιλές προϊόν της εταιρείας, ήταν στην αρχή χειροποίητη.  Την παρασκεύαζαν και εμφιάλωναν ο Δημήτρης και ο Γιώργος οι οποίοι δούλευαν τότε στο εξωτικό Dos Agaves.  «Το πάθος μας για την τέλεια Paloma,το εθνικό ποτό του Μεξικό, μας οδήγησε στο να δημιουργήσουμε την Pink Grapefruit Soda, αφού κανένα άλλο προϊόν στην παγκόσμια αγορά δεν κάλυπτε τα ποιοτικά και γευστικά μας στάνταρτ. Σε μια κουβέντα λοιπόν που κάναμε όλοι μαζί σε ένα καφέ, έριξα την ιδέα στο τραπέζι να την εμφιαλώσουμε, ώστε στην συνέχεια να την κυκλοφορήσουμε στο εμπόριο. Ο Βασίλης με τη σειρά του σκέφτηκε πως ξέρει ένα εργοστάσιο που ενδεχομένως να γινόταν η εμφιάλωση και έτσι βρεθήκαμε στο Αίγιο στο πρώτο ραντεβού μας με το εργοστάσιο “Kρίνος”».

three cents

 

Βέβαια, τα πράγματα δεν ήταν τόσο ρόδινα όσο το χρώμα της γκρέιπφρουτ σόδας, καθώς οι άνθρωποι της παραγωγής προσγείωσαν τον ενθουσιασμό τους στην επιχειρηματική πραγματικότητα της Ελλάδας του 2014. Ουσιαστικά, κλήθηκαν να βάλουν το πάθος τους στην άκρη και να δουν πώς θα μπορούσαν να «στήσουν» μια επιχείρηση οικονομικά βιώσιμη. «Φύγαμε απογοητευμένοι μα δεν το βάλαμε κάτω. Μέσα σε μια εβδομάδα επανήλθαμε με business plan και στόχους. Από εκεί και πέρα τα πράγματα κύλισαν δύσκολα μεν, πολύ γρήγορα δε. Προσθέσαμε το προϊόντα που θεωρούσαμε πως μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα από τον παγκόσμιο ανταγωνισμό και τα Three Cents συστήθηκαν και επισήμως στο κοινό τον Δεκέμβριο του 2014».

Τι κάνει όμως τα αναψυκτικά αυτά να ξεχωρίζουν; Η ομάδα πίσω από τα Three Cents στόχευε σε ένα ποιοτικό προϊόν με πολύ υψηλό δείκτη ανθράκωσης, 100% φυσικό, χωρίς συνθετικά αρώματα, χρώματα και συντηρητικά.  «Μην ξεχνάτε πώς τα προϊόντα τα φτιάχναμε και τα εμφιαλώναμε οι ίδιοι στο χέρι και το μόνο πράγμα που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν τα φρούτα και οι τεχνικές που εξελίσσαμε με τα χρόνια» συμπληρώνει ο Γιώργος. Ωστόσο, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι ανάλογο μεράκι και λεπτοδουλειά χρειάστηκαν και για την εταιρική ταυτότητα, το πανέμορφο vintage μπουκαλάκι των αναψυκτικών με τις καλογραμμένες ετικέτες. «Ο φίλος μας και γραφίστας Νικόλας Γεωργιόπουλος κατάφερε να πάρει ό,τι είχαμε στο κεφάλι μας, την ιστορία, τα κοκτέιλ και τους ίδιους μας τους εαυτούς και να τα βάλει στο χαρτί. Δημιούργησε στην ουσία το branding των Three Cents. Tα σχέδια τα έχει επιμεληθεί η μητέρα του που είναι ζωγράφος, οπότε και αυτά είναι στο χέρι!».

Έτσι η Pink Grapefruit Soda απεικονίζει ένα περιστέρι αφού Paloma στα ισπανικά σημαίνει περιστέρι. Ένα λεμονί για το Lemon Tonic, το δέντρο της κιγχόνης, αφού από εκεί βγαίνει το βασικό συστατικό του Tonic Water, ένα πέταλο για την Ginger Beer, γιατί χρησιμοποιείται στο διάσημο κοκτέιλ Moscow Mule και όπου Mule ίσον μουλάρι, ένα σιφόνι σόδας για  το Two Cents Plain και τέλος ένα δελφίνι, το οποίο είναι αντιγραφή μιας αρχαίας τοιχογραφίας στην Σαντορίνη, για το Aegean Tonic. «Έχουμε και ένα έβδομο προϊόν, που θα παρουσιάσουμε στη HORECA που ξεκινάει την Παρασκευή 10/2, αλλά θα μου επιτρέψετε να σας το κρατήσω για έκπληξη» συμπληρώνει περιπαιχτικά ο Γιώργος.

THREECENTS_FAMILY_NoBackground

Στα πρακτικά, η μονάδα παραγωγής ανήκει στην Ι.Κ. Αναστασόπουλος και βρίσκεται στο Αίγιο. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση με μεγάλη ιστορία και τεράστια εμπειρία. «Χωρίς τη δική τους βοήθεια πολλά πράγματα δεν θα ήταν δυνατά. Τα Three Cents είναι 100% ελληνικά: Από το καπάκι μέχρι τα φρούτα όλα είναι εγχώριας παραγωγής» αναφέρει ο Γιώργος.

Η Τhree Cents υπάγεται στο δίκτυο διανομής της Αμβυξ ΑΕ, η οποία είναι η μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρίες στο χώρο των ποτών και έχει πανελλαδική κάλυψη. Έτσι, τα Three Cents τα βρίσκει κανείς σε όλες τις καλά ενημερωμένες κάβες, deli και καταστήματα λιανικής σε όλη την Ελλάδα και φυσικά στα café/bar. Πέραν του ελληνικού δικτύου, τα αναψυκτικά εξάγονται σε 17 χώρες, αφού πριν λίγο καιρό στη λίστα προστέθηκαν και η Αμερική και η Ασία με τους δημιουργούς, να τρέχουν από έκθεση σε έκθεση και να κάνουν το brand γνωστό σε όλο και περισσότερες αγορές

Σήμερα, δυο μόλις χρόνια μετά από την εμφάνισή της, η Three Cents που είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, απασχολεί δέκα άτομα και ο συνολικός όγκος πωλήσεων ανέρχεται σε 60.000 κιβώτια με το 30% να είναι εξαγωγές για το 2016. «Η πρόβλεψη είναι να υπερδιπλασιάσουμε τον αριθμό αυτό το 2017 και να φτάσουμε τα 140.000 κιβώτια με πάνω από το 50% αυτών σε εξαγωγές» συμπληρώνει ο Γιώργος. Από το πρώτο μήνα έναρξης της εταιρίας παρατηρείται αμείωτος ρυθμός ανάπτυξης της τάξεως του 200% τηρουμένων των αναλογιών (τουριστική περίοδος, εποχικά μαγαζιά κ.α).

5th_Tonic_Awards_2017

Τέλος, η Three Cents «σαρώνει» και σε διεθνείς βραβεύσεις. Το tonic τους ψηφίστηκε στον διαγωνισμό “World’s 50 Best Bars” ως το πέμπτο πιο δημοφιλές στον κόσμο, στα Mixology Awards του Βερολίνου τον περασμένο Οκτώβριο, το Aegean Tonic ήταν υποψήφιο ως το καλύτερο νέο προϊόν για το 2016 και ακόμη, έχουν στη συλλογή τους ένα αστέρι στα Great Taste awards 2015.

Παρά τις αντιξοότητες που έχει κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα στην εποχή μας, με τις οικονομικές και φορολογικές απαιτήσεις να αλλάζουν συνεχώς, το μέλλον της Τhree cents διαγράφεται λαμπρό και… απολαυστικό!