Τι αλλάζει στη φορολογία των ΙΧ αυτοκινήτων

Τι αλλάζει στη φορολογία των ΙΧ αυτοκινήτων
Cars line up on a traffic jam along a road leading to Athens city centre during a strike by urban transport workers in Athens January 25, 2013. Greek riot police stormed a subway train depot in Athens early on Friday to disperse striking subway staff who defied a government order to return to work for a ninth consecutive day, a police official said. REUTERS/Yorgos Karahalis (GREECE - Tags: CIVIL UNREST TRANSPORT) - RTR3CX7N

Θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις της αγοράς, μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκρατημένα θετική είναι η εικόνα της αγοράς αυτοκινήτου για τις κατευθύνσεις των αλλαγών στη φορολογία των ΙΧ που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, τηρώντας ωστόσο στάση αναμονής για τις τελικές ρυθμίσεις οι οποίες θα κρίνουν και το αποτέλεσμα.

Παράγοντες της αγοράς ΙΧ κρίνουν ως θετικό μέτρο την αποσύνδεση της φορολογίας των ΙΧ από τον κυβισμό τους και τη σύνδεσή της με τη λιανική τιμή προ φόρων καθώς όπως αναφέρουν θα αποκαταστήσει αδικίες και στρεβλώσεις που υπάρχουν σήμερα.

Θετικά αντιμετωπίζει η αγορά και την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει σε μεταβολές στα τεκμήρια διαβίωσης ΙΧ τα οποία σήμερα σε ορισμένες περιπτώσεις θεωρούνται υπερβολικά. Παράλληλα στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί και το θέμα των εξαιρέσεων από τα τέλη κυκλοφορίας που προβλέπει το ισχύον καθεστώς για μεγάλες κατηγορίες ΙΧ αυτοκινήτων ανάλογα με την αντιρυπαντική τους τενοχολογία αλλά και το είδος καυσίμου που καταναλώνουν.

Οι γενικές αλλαγές των προωθούμενων αλλαγών προβλέπουν τη σύνδεση των τελών ταξινόμησης με την λιανική τιμή προ φόρων αγοράς του αυτοκινήτου και την προοδευτική προσαρμογή των τελών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα θεσπιστούν υψηλότεροι συντελεστές του τέλους ταξινόμησης για τα ακριβότερα αυτοκίνητα και χαμηλότεροι για τα φθηνότερα. Δηλαδή θα αυξηθεί η φορολογία για τα ακριβότερα και θα μειωθεί για τα φθηνότερα. Τα τελευταία καλύπτουν σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεων με αποτέλεσμα να είναι αυτά που κινούν την αγορά αυτοκινήτου. Οι αλλαγές στο τέλος ταξινόμησης αναμένεται να ενισχύσουν την τάση αυτή αυξάνοντας παράλληλα το ποσοστό συμμετοχής των μικρών και λιγότερο ρυπογόνων αυτοκινήτων στο σύνολο του στόλου των ΙΧ.

Στην τόνωση της αγοράς αυτοκινήτου αναμένεται να οδηγήσει και η θέσπιση του τέλους περιβάλλοντος για τα παλαιά και περισσότερο ρυπογόνα ΙΧ αυτοκίνητα άνω της 20ετίας. Θα συμβάλει δε, επίσης και αυτό, στην αλλαγή της σύνθεσης του στόλου των ΙΧ προς όφελος αυτών με αντιρρυπαντικοί τεχνολογία. Το συγκεκριμένο μέτρο θα επιφέρει επιβαρύνσεις σε ιδιοκτήτες παλαιών ΙΧ που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αντικαταστήσουν με καινούργια.

Σε ότι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας, αν και δεν περιλαμβάνονται στο περίγραμμα των αλλαγών που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν την κατεύθυνση των μεταβολών στον τρόπο υπολογισμού των τελών ταξινόμησης. Το επόμενο βήμα θα είναι η αποσύνδεση των τελών κυκλοφορίας από τον κυβισμό των αυτοκινήτων και η σύνδεση τους με άλλους πιο αξιόπιστους παράγοντες. Για παράδειγμα μία από τις στρεβλώσεις που παρατηρούνται σήμερα στην αγορά είναι ακριβά αυτοκίνητα με χαμηλό κυβισμό αλλά πολλούς ίππους να επιβαρύνονται με χαμηλότερα τέλη από ΙΧ χαμηλότερης αξίας υψηλότερου κυβισμού αλλά λιγότερων ίππων.