Τι αλλάζει στις φορολογικές δηλώσεις- Πότε ξεκινά η υποβολή τους

Τι αλλάζει στις φορολογικές δηλώσεις- Πότε ξεκινά η υποβολή τους
Άποψη από αίθουσα εισαγωγής δεδομένων φορολογικών δηλώσεων στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, Τρίτη 19 Μαΐου 2009. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όπως και πέρυσι, οι δηλώσεις μπορεί να υποβληθούν έως τις 28 Ιουλίου με καταβολή του φόρου σε οκτώ μηνιαίες δόσεις.

Με πληθώρα αλλαγών ξεκινά στα μέσα Μαΐου η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για πάνω από 8 εκατ. φορολογουμένους.

Οι πληττόμενοι της υγειονομικής κρίσης απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης, όπως και από τα «πέναλτι» (22% στη διαφορά ζητούμενων αποδείξεων και αυτών που συγκέντρωσαν) στην περίπτωση που δεν έχουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Και για τους υπόλοιπους όμως το οικονομικό επιτελείο προχώρησε στη μείωση του προστίμου.

Όπως και πέρυσι, οι δηλώσεις μπορεί να υποβληθούν έως τις 28 Ιουλίου με καταβολή του φόρου σε οκτώ μηνιαίες δόσεις. Μάλιστα, για όσους καταθέσουν τη δήλωση έως την παραπάνω ημερομηνία και αποπληρώσουν τον φόρο εφάπαξ, θα έχουν έκπτωση 3%.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, φέτος ενεργοποιείται για πρώτη φορά η έκπτωση 40% για τις ανακαινίσεις ακινήτων. Ωστόσο, η έκπτωση αφορά μόνο τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος και όχι την αγορά υλικών.

Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, και φέτος θα έχουν μειωμένη προκαταβολή φόρου. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις το 70% του φόρου, ενώ οι επαγγελματίες το 55%.

Ειδικότερα, παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου. Ωστόσο, όσοι επιθυμούν μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση χωρίς πρόστιμα μέχρι τις 27 Αυγούστου καταβάλλοντας και τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις.

Δεν ισχύει το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων για τους πληγέντες από την πανδημία, καθώς και τους συνταξιούχους άνω των 60 ετών, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο, για τους υπόλοιπους το μέτρο της συγκέντρωσης αποδείξεων ίσες με το 30% του πραγματικού εισοδήματος επιβάλλεται με εκπτώσεις, οι οποίες ενεργοποιούνται ανάλογα με το ύψος των αποδείξεων που συγκέντρωσαν.