Τι απαντά η Huawei στις νέες απειλές της Ευρώπης για πλήρη αποκλεισμό από τα δίκτυα 5G

Τι απαντά η Huawei στις νέες απειλές της Ευρώπης για πλήρη αποκλεισμό από τα δίκτυα 5G
epa07574132 (FILE) - An image of the company logo of the Chinese IT company and service provider Huawei, at the CeBit trade fair in Hanover, 06 March 2012 (reissued 16 May 2019). According to media reports on 16 May 2019, the US Commerce Department added Huawei Technologies Co Ltd. to the Bureau of Industry and Security (BIS) Entity List, which prohibits the company from obtaining technology from US firms without explicit government approval. The decision was made on national security grounds, as US has accused Huawei, a Chinese telecommunications firm, of potentially conducting espionage on behalf of the Chinese government with the implementation of its 5G network. EPA/MAURITZ ANTIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο κινεζικός όμιλος περνά στην αντεπίθεση μετά την πρόταση να αποκλειστεί πλήρως από τα σχέδια επέκτασης των δικτύων πέμπτης γενιάς στην Ευρώπη.

Ο Όμιλος Huawei εξέδωσε ανακοίνωση – απάντηση στις προτροπές που διετύπωσε χθες προς ευρωπαϊκές χώρες ο κοινοτικός Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, να συνταχθούν με τα 10 κράτη μέλη της ΕΕ που έχουν περιορίσει ή απαγορεύσει τις εισαγωγές τεχνολογικού εξοπλισμού Huawei και ZTE στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα 5G.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Η Huawei εκφράζει την αντίθεση της και διαφωνεί με τα σχόλια των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτά δίχως αμφιβολία είναι αβάσιμα, μη επαληθευόμενα και δεν βασίζονται σε διαφανή, αντικειμενική και τεχνική αξιολόγηση των δικτύων 5G.

Η Huawei κατανοεί την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία της κυβερνοασφάλειας εντός της ΕΕ. Ωστόσο, οι περιορισμοί ή οι αποκλεισμοί που βασίζονται σε κρίσεις που εισάγουν διακρίσεις εγκυμονούν σοβαρούς οικονομικούς και κοινωνικούς κινδύνους. Επιπροσθέτως, παρεμποδίζουν την καινοτομία και στρεβλώνουν την αγορά της ΕΕ. Έκθεση της Oxford Economics αναφέρει ότι η εξαίρεση της Huawei θα μπορούσε να αυξήσει το επενδυτικό κόστος 5G έως και δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία θα κληθούν να τα πληρώσουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές.

Ο δημόσιος χαρακτηρισμός μιας μεμονωμένης οντότητας ως “HRV” χωρίς την οποιαδήποτε νομική αιτιολογία αντίκειται στις αρχές του ελεύθερου εμπορίου. Είναι υψίστης σημασίας να τονιστεί ότι η μεροληπτική αξιολόγηση «HRV» δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε κανέναν προμηθευτή χωρίς αιτιολογημένη διαδικασία και προηγούμενη ακρόαση. Ως προμηθευτής τηλεπικοινωνιών στην ΕΕ, η Huawei έχει δικονομικά και ουσιαστικά δικαιώματα και θα πρέπει να προστατεύεται από τη νομοθεσία της ΕΕ και των κρατών μελών, καθώς και από τις διεθνείς δεσμεύσεις τους.

Η κυβερνοασφάλεια είναι η κορυφαία προτεραιότητα της Huawei. Η Huawei διαθέτει Κέντρο Διαφάνειας Κυβερνοασφάλειας στις Βρυξέλλες. Αυτό το κέντρο είναι προσβάσιμο σε πελάτες και ανεξάρτητους οργανισμούς δοκιμών οι οποίοι μπορούν να πραγματοποιήσουν δίκαιες, αντικειμενικές και ανεξάρτητες δοκιμές και επαληθεύσεις ασφάλειας σύμφωνα με τα αναγνωρισμένα από τον κλάδο πρότυπα και τις βέλτιστες πρακτικές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να παρέχουμε παγκοσμίως πιστοποιημένα και αξιόπιστα προϊόντα και υπηρεσίες, διασυνδέοντας εκατομμύρια Ευρωπαίους.»

Έρχεται ευρωπαϊκό μπλόκο σε Huawei και ZTE

Την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε μέσω διαρροών ότι σχεδιάζει να απαγορεύσει τον εξοπλισμό των κινεζικών προμηθευτών Huawei Technologies Co. και ZTE Corp. από τα δικά της εσωτερικά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.

Η κίνηση αυτή έρχεται πριν από την αναμενόμενη αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς, η οποία θα αυξήσει την πίεση στα μέλη του μπλοκ να αποσύρουν σταδιακά τον εξοπλισμό των εταιρειών, δήλωσαν οι άνθρωποι, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή το σχέδιο δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Στην επικαιροποιημένη καθοδήγηση της ΕΕ στην «εργαλειοθήκη» 5G, η Επιτροπή θα πει στα μέλη ότι ο αποκλεισμός της Huawei και της ZTE από τα εθνικά δίκτυα είναι δικαιολογημένος και θα τις κατονομάσει για πρώτη φορά, είπαν οι άνθρωποι.

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς η ΕΕ αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις από την Ουάσινγκτον να ακολουθήσει σκληρότερη γραμμή απέναντι στην Κίνα. Οι ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει να εμποδίσουν την κινεζική πρόσβαση σε τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι ημιαγωγοί και οι κβαντικοί υπολογιστές, καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις για την Ταϊβάν.

Σε απάντηση, η ΕΕ εντείνει τη ρητορική της κατά της κινεζικής επιρροής. Παρόλο που δεν μπορεί να αναγκάσει τα κράτη μέλη να δράσουν – τα θέματα ασφάλειας αντιμετωπίζονται σε επίπεδο χώρας – δείχνει πώς η ομάδα ευθυγραμμίζεται στενότερα με τις ΗΠΑ.

Η απαγόρευση θα απαιτήσει από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να αφαιρέσουν οποιονδήποτε εξοπλισμό από τους προμηθευτές και θα εφαρμοστεί σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ στα κράτη μέλη, δήλωσαν οι άνθρωποι. Θα ακολουθήσει την απόφαση της Επιτροπής να αποκλείσει το προσωπικό της από τη χρήση της TikTok Inc. λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια σχετικά με τις πρακτικές συλλογής δεδομένων της εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης.

Ορισμένες χώρες, όπως η Σουηδία, έθεσαν ως πολιτική τους την απομάκρυνση των Κινέζων πωλητών από τις τηλεπικοινωνιακές τους δραστηριότητες. Ωστόσο, οι περισσότερες χώρες δεν το έκαναν. Η Επιτροπή απογοητεύεται όλο και περισσότερο από χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, με δίκτυα που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον εξοπλισμό της Huawei.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κέρδη και πωλήσεις ρεκόρ από την Huawei στην Ελλάδα