Τι χρειάζεται για να ξεκινήσετε μια startup;

Τι χρειάζεται για να ξεκινήσετε μια startup;

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον και οι 3 ερωτήσεις που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας πριν ξεκινήσετε τη δική σας εταιρεία. 

του Ρίτσαρντ Μπράνσον

Οι επιχειρηματίες είμαστε απ’ τη φύση μας καλοί στην επίλυση προβλημάτων, που σημαίνει ότι στο μυαλό μας ξεφυτρώνουν συνεχώς νέες επιχειρηματικές ιδέες. Είναι τέλειο να έχεις πολλές επιλογές, αλλά μερικές φορές είναι δύσκολο να εστιάσεις σε μία όταν θες να πας στην επόμενη.

Στη Virgin, όταν σκεφτόμαστε την πιθανότητα έναρξης μιας νέας επιχείρησης, εξετάζουμε καταρχήν αν το νέο πρότζεκτ ικανοποιεί μια σειρά κριτηρίων προτού επενδύσουμε χρόνο και χρήμα σ’ αυτό.

Ιδού τρεις ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε ποια ιδέα να ακολουθήσετε:

1. Θα το κάνατε επειδή σας αρέσει;

Η έναρξη της δικής σας επιχείρησης δεν είναι απλώς μια δουλειά – είναι τρόπος ζωής. Το πιθανότερο είναι ότι θα πρέπει να κάνετε προσωπικές θυσίες για να εξασφαλίσετε την επιτυχία της startup σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει μείωση του εισοδήματός σας, εφόσον όλα τα λεφτά που θα κερδίζετε από την επιχείρησή σας θα πρέπει να επανεπενδυθούν σ’ αυτήν, ή χάσιμο χρόνου εφόσον θα πρέπει να απαντάτε σε δεκάδες email και να επιλύετε προβλήματα πελατών. Μ’ αυτό κατά νου, πρέπει να ξεκινήσετε μια startup σε έναν κλάδο και σε μια δραστηριότητα που αγαπάτε – αυτή είναι η φιλοσοφία μας στη Virgin.

2. Επιφέρει βελτίωση στη ζωή των ανθρώπων;

Η εστίαση στους ανθρώπους και στον πλανήτη, παράλληλα με το κέρδος, βοηθά το προσωπικό μας να νοιώθει ισχυροποιημένο. Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες μας δεν έρχονται σε μας μόνο και μόνο για να αγοράσουν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία – πιστεύουν στις ιδέες μας. Χτίστε μια κοινότητα όποια σκεπτόμενων ανθρώπων γύρω από την επιχείρησή σας, και οι πελάτες θα επιστρέφουν, θα μοιράζονται με άλλους το μήνυμά σας, και θα σας υποστηρίζουν σε δύσκολους καιρούς. Αυτή η στρατηγική έχει βοηθήσει πολλές startup να «αναστατώσουν» καθιερωμένες εταιρείες και κλάδους τα τελευταία χρόνια.

3. Θα είναι αρκετά κερδοφόρα ώστε να μπορεί να συντηρηθεί;

Επίσης, όταν θα αξιολογείτε τις επιλογές σας, θα πρέπει να σκεφθείτε και τη δική σας χρηματοοικονομική κατάσταση. Η έρευνα δείχνει ότι 8 στις 10 νέες επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτυγχάνουν εντός των πρώτων 18 μηνών λειτουργίας, και ο πρώτος και βασικός λόγος είναι η έλλειψη ταμειακών ροών. Αν η επιχείρησή σας δεν είναι κερδοφόρα, δεν θα είστε σε θέση να επιφέρετε τις θετικές επιδράσεις που θέλετε. Και επειδή είναι σπάνιο για μια startup να βγάλει χρήματα αμέσως, φροντίστε ότι έχετε αρκετά χρήματα στην άκρη, ή κάποια άλλη ροή εισοδήματος.