Τι διαβάζουν οι γυναίκες σήμερα

Τι διαβάζουν οι γυναίκες σήμερα
Woman Reading a Book at Home February 12, 2004

Τρία βιβλία µε προτάσεις για δυναµικές γυναίκες στον χώρο εργασίας και όχι µόνο.

Feminist Fight Club

An Office Survival Manual
(For a Sexist Workplace),
της Jessica Bennett, public.gr

Όταν το 2013 η Sheryl Sandberg εξέδωσε το Lean In, αυτό έγινε «η Βίβλος των γυναικών». Τρία χρόνια µετά η ίδια χαρακτηρίζει το βιβλίο της Bennet «καθηλωτικό, ξεκαρδιστικό και πρακτικό, γεµάτο απλά εργαλεία που κάθε γυναίκα θα πρέπει να έχει στη διάθεσή της». Πρόκειται για έναν οδηγό για όλες τις γυναίκες που έρχονται αντιµέτωπες καθηµερινά µε σεξιστικές επιθέσεις και ρατσιστικά σχόλια στο γραφείο, όπως ακριβώς τα συζητά µια παρέα φίλων στο σαλόνι τους. Γιατί, όπως λέει και η συγγραφέας, ο εργασιακός χώρος είναι ένα «fight club», απλώς χωρίς τη µάχη και χωρίς τους άντρες.

Shrill

Notes From a Loud Woman, της Lindy West, amazon.com

«Τι θες να γίνεις όταν µεγαλώσεις;». Μ’ αυτό τον τρόπο αρχίζει το βιβλίο της Lindy West. Και τι απαντάνε συνήθως τα κορίτσια; Μπαλαρίνα, χορεύτρια… Γιατί κάπως έτσι έχει περάσει στο DNA πως τα κορίτσια µεγαλώνοντας πρέπει να είναι ακριβώς αυτό: αδύνατες και λεπτοκαµωµένες… σαν τις κούκλες µε τις οποίες παίζουν. Τι απογίνονται, όµως, όσα κορίτσια παρεκκλίνουν από αυτή την εικόνα; Η Αµερικανίδα συγγραφεύς πιστεύει πώς η κουλτούρα µας δηµιουργεί καλούπια για το πώς πρέπει να είµαστε και είναι χρέος µας να τα «σπάσουµε». Μέσα από τη χιουµοριστική γραφή της, καλεί το κοινό να γίνει πιο ανθρώπινο απέναντι σε όσους δεν είναι «τέλειοι», ενώ δεν διστάζει να τα βάλει µε τον αρσενικό ρατσισµό, που εναντιώνεται σε οτιδήποτε λιγότερο του «απόλυτου θηλυκού». Στο βιβλίο της, που ανακηρύχθηκε best seller από τους New York Times και βιβλίο της χρονιάς από τα NPR, Esquire, The L.A. Times, και Newsweek, η West δίνει τις δικές της συµβουλές για το πώς να επιβιώσει κανείς σε έναν κόσµο που δεν είναι δίκαια φτιαγµένος για όλους, αλλά και πώς να ξεπεράσει το µίσος, τη µοναξιά, την παρενόχληση και την απώλεια. 

The Big Life

Embrace the Mess, Work Your Side Hustle, Find a Monumental Relationship, and Become the Badass Babe You Were Meant to Be, της Ann Shoket, amazon.com

Millennials: Η αγαπηµένη λέξη των δηµοσιογράφων και το µεγάλο στοίχηµα των εταιρειών. Όχι άδικα. Σύµφωνα µε έρευνες, την επόµενη δεκαετία το 75% του εργατικού δυναµικού θα αποτελείται από τη γενιά της τεχνολογίας και των social media. Είναι, όµως, η ζωή τους όσο φανταχτερή φαίνεται στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης; Η συγγραφεύς έχει ταυτιστεί µε τους νέους. Από τη θέση της διευθύντριας του περιοδικού Seventeen µίλησε για θέµατα σχέσεων που µέχρι πρότινος ήταν ταµπού για τα περιοδικά, ενώ µέσω του Badass Babes «ένωσε» γυναίκες που έχουν τις ίδιες ανησυχίες. Αυτή τη φορά στο βιβλίο της, που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ηµέρες, The Big Life, ανοίγει το θέµα «καριέρα και νέοι». Ποιος δεν θέλει µια επιτυχηµένη καριέρα χωρίς την ίδια στιγµή να στερείται τίποτα; Μια καριέρα απολύτως στα «µέτρα» του. Ένα βιβλίο µε προσωπικές εµπειρίες και ιστορίες από επιτυχηµένες γυναίκες, οι οποίες αποδεικνύουν πώς, εάν έχεις πίστη και δύναµη, µπορείς, σε κάθε περίπτωση, να ζήσεις τη «µεγάλη ζωή».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Fortune Απριλίου που κυκλοφορεί