Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον δράστη της επίθεσης στη Νέα Υόρκη

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον δράστη της επίθεσης στη Νέα Υόρκη
epa06300980 Authorities investigate the pickup truck and scene of a terror attack in downtown New York, New York, USA, 31 October 2017. Eight people were killed in the incident, and at least 11 were injured when the driver of a pickup truck ran pedestrians and bicyclists down in a bike lane. He then collided with a school bus injuring people including two children in the bus. The driver was taken into custody after being shot by police. The incident is being investigated as a terror attack. EPA/JASON SZENES

Οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν τη μάχη για την εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής», δηλώνει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Νέα στοιχεία για τον δράστη της χθεσινής επίθεσης στη Νέα Υόρκη και τα κίνητρά του έδωσαν στη δημοσιότητα οι αστυνομικές αρχές της Νέας Υόρκης.

Ο υπαρχηγός της Αστυνομίας Τζον Μίλερ κατονόμασε τον δράστη της επίθεσης -που είχε ως αποτέλεσμα οκτώ νεκρούς και 11 τραυματίες- ως τον 29χρονο Σαϊφούλο Σαΐποφ, ο οποίος εισήλθε στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2010 από το Ουζμπεκιστάν, ενώ διέθετε πράσινη κάρτα την οποία απέκτησε έπειτα από κλήρωση. Εξήγησε επίσης πως ο 29χρονος έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο Μπελβιου, οι αρχές τον ανέκριναν στο κρεβάτι του.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης προετοίμαζε την επίθεση εδώ και πολλές εβδομάδες, και φαίνεται πως διέπραξε το χτύπημα «στο όνομα του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους».

Ο ύποπτος είχε νοικιάσει το φορτηγάκι του στο Νιου Τζέρσεϊ, μία ώρα πριν από την επίθεση. Στο εσωτερικό του οχήματος βρέθηκαν πολλά μαχαίρια, ενώ τα σημειώματα που βρήκαν οι αρχές ήταν γραμμένα στην αραβική γλώσσα. Σε αυτά αναγραφόταν το μήνυμα «το Ισλαμικό Κράτος θα αντέξει για πάντα».

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS πως ο δράστης φέρεται να είχε ριζοσπαστικοποιηθεί στις ΗΠΑ.

Σε μία νεότερη εξέλιξη, ο Ουζμπέκος μετανάστης φέρεται να είχε επαφές με ένα άλλο πρόσωπο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο μικροσκόπιο του FBI καθώς υπάρχουν υποψίες σε βάρος του για δραστηριότητες που σχετίζονται με την τρομοκρατία. Όπως έγινε σήμερα γνωστό από μια πηγή από τους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης, το πρόσωπο με το οποίο ο φερόμενος δράστης Σαϊφούλο Σαΐποφ επικοινωνούσε διαμένει επίσης στις ΗΠΑ.

Δείτε ακόμη: Οκτώ νεκροί στην πρώτη τρομοκρατική ενέργεια στη Νέα Υόρκη μετά την 11/9

Ο δήμαρχος της πόλης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, ανακοίνωσε πως οι αστυνομικές αρχές δεν θεωρούν ότι υπάρχει κάποια επιπρόσθετη, συγκεκριμένη ή αξιόπιστη απειλή εναντίον της πόλης, ενώ επεσήμανε ότι ο μαραθώνιος που ήταν προγραμματισμένος για την Κυριακή στην πόλη θα διεξαχθεί κανονικά, αλλά τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ενισχυμένα.

«Προχωράμε μπροστά και περιμένουμε με ανυπομονησία τον μαραθώνιο της Κυριακής. Θα διεξαχθεί όπως είναι προγραμματισμένος. Θα υπάρχουν μέτρα προστασίας, όπως πάντα, και θα λάβουμε και επιπλέον μέτρα ασφαλείας», είπε ο ντε Μπλάσιο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μία ημέρα μετά την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους.

«Κτήνος» αποκαλεί τον δράστη ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε «κτήνος» τον δράστη της χθεσινής πολύνεκρης επίθεσης στη Νέα Υόρκη, ζητώντας από το Κογκρέσο να τερματίσει άμεσα το πρόγραμμα χορήγησης πράσινων καρτών, μέσω λοταρίας. «Σήμερα θρηνούμε αυτή την φρικιαστική τρομοκρατική επίθεση στην Νέα Υόρκη, λίγα μόλις τετράγωνα μακριά από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου», τόνισε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια ενός υπουργικού συμβουλίου στο Λευκό Οίκο. «Πρέπει να γίνουμε πιο σκληροί, πιο έξυπνοι και πολύ λιγότερο πολιτικά ορθοί», πρόσθεσε.

«Σήμερα ξεκινώ τη διαδικασία τερματισμού του προγράμματος χορήγησης πράσινων καρτών, μέσω λοταρίας. Θα ζητήσω από το Κογκρέσο να ξεκινήσει να εργάζεται άμεσα να τερματίσει αυτό το πρόγραμμα», ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Σημείωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο ο δράστης της επίθεσης να μεταφερθεί στη φυλακή του Γκουαντάναμο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα συνεχίσουν τη μάχη για να εξαλείψουν την απειλή» της τρομοκρατίας. «Για άλλη μια φορά, είδαμε το εγκληματικό πρόσωπο της τρομοκρατίας εντός των συνόρων μας, όμως είναι ένα πρόσωπο που δεν γνωρίζει σύνορα», είπε ο Τίλερσον, υποδεχόμενος τον υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των θυμάτων είναι μία Βελγίδα και τρεις Αργεντινοί. «Χαιρετίζουμε και εκτιμούμε τον συνασπισμό όλων των εταίρων μας στην παγκόσμια μάχη κατά της τρομοκρατίας και θα συνεχίσουμε αυτή τη μάχη για να εξαλείψουμε αυτήν την απειλή για όλους τους Αμερικανούς και όλους τους φίλους και συμμάχους μας», επανέλαβε, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη της Ουάσινγκτον στις Βρυξέλλες και το Μπουένος Άιρες.

Ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του επισήμανε ότι πέρα από τη μάχη κατά της τρομοκρατίας σε διεθνές επίπεδο, θα πρέπει να καταπολεμηθεί επίσης η ριζοσπαστικοποίηση «και η τρομοκρατία που αναπτύσσεται ακόμη και εντός των χωρών μας».